Kondenzirano mleko
Print Friendly, PDF & Email

Kondenzirano mleko uporabljamo pri pripravi sladoledov, sorbetov, raznih krem, tort in podobno. Včasih ga v trgovini težko najdemo, a nič zato, saj ga lahko pripravimo sami iz samo dveh sestavin, mleka in sladkorja. Pripravljeno kondenzirano mleko shranimo v dobro zaprt kozarec in damo v hladilnik, kjer ga lahko hranimo nekaj dni.

Kondenzirano-mleko

Pripomočki za kondenzirano mleko:

  • kuhinjska tehtnica
  • ponev
  • skodelica
  • žlica
  • lopatka za mešanje

Sestavine za cca. 450 ml kondenziranega mleka:

  • 1 l mleka
  • 250 g sladkorja

Postopek priprave kondenziranega mleka:

V ponev nalijemo mleko in stehtamo sladkor.

Kondenzirano-mleko-1

Sladkor stresemo v mleko in ponev pristavimo na štedilnik. Štedilnik vžgemo in nastavimo na nizko temperaturo. Tako počasi segrevamo, dokler se sladkor popolnoma ne raztopi. Ob tem stalno mešamo z lopatko za mešanje.

Kondenzirano-mleko-2

Ko se je sladkor popolnoma stopil povišamo na srednjo temperaturo in tako kuhamo približno 45 minut. Mleko pri tem ne sme vreti, saj se nam lahko v tem primeru zažge. Medtem ko mleko in sladkor počasi kuhamo, ju nekajkrat premešamo z lopatko za mešanje (ravno toliko, da se nam ne prime na dno ponve).

Kondenzirano-mleko-3

V tem času se nam na vrhu začne delati pena.

Pripravimo si skodelico z vodo in žlico. Z žlico poberemo peno iz površine in jo pomočimo nazaj v vodo, da je žlica ponovno čista.

Kondenzirano-mleko-4

Mleko še naprej kuhamo, občasno premešamo in odstranimo peno. Kuhamo ga dokler ne postane svetlo karamelne barve in se nekoliko ne zgosti. Kondenzirano mleko se bo v hladilniku še precej zgostilo, zato nas pri kuhanju to ne sme zavesti.

Nasvet
Da je voda iz mleka dovolj izhlapela in lahko končamo s kuhanjem, je možno preveriti tudi tako, da izmerimo količino našega kondenziranega mleka. Ta količina mora biti malo manjša od polovice začetne količine mleka (približno 450 ml).

Kondenzirano-mleko-5

Pripravljeno kondenzirano mleko odstavimo iz štedilnika in ga prelijemo v kozarec za shranjevanje. Počakamo, da se nekoliko ohladi, nato pa kozarec zapremo in ga postavimo v hladilnik. Prava tekstura kondenziranega mleka bo vidna šele čez nekaj ur, ko se bo dovolj ohladilo. Pravilno pripravljeno ohlajeno kondenzirano mleko je precej gosto, a še vedno tekoče.

Opomba
Mogoče boste morali pripraviti kondenzirano mleko nekajkrat, preden vam bo uspela popolna tekstura. Ampak ne obupati. Saj veste, vaja dela mojstra. 🙂

Kondenzirano-mlekoTako, kondenzirano mleko je pripravljeno. Sedaj pa lahko veselo ustvarjate z njim. 🙂

 

Ocena:
Skupaj: 25 Povprečno: 4.4]

Dodaj odgovor