Kondenzirano mleko
Kondenzirano mleko uporabljamo pri pripravi sladoledov, sorbetov, raznih krem, tort in podobno. Včasih ga v trgovini težko najdemo, a nič zato, saj ga lahko pripravimo sami iz samo dveh sestavin, mleka in sladkorja. Pripravljeno kondenzirano mleko shranimo v dobro zaprt kozarec in damo v hladilnik, kjer ga lahko hranimo nekaj dni.
Pripomočki za kondenzirano mleko:
- kuhinjska tehtnica
- ponev
- skodelica
- žlica
- lopatka za mešanje
Sestavine za cca. 450 ml kondenziranega mleka:
- 1 l mleka
- 250 g sladkorja
Postopek priprave kondenziranega mleka:
V ponev nalijemo mleko in stehtamo sladkor.
Sladkor stresemo v mleko in ponev pristavimo na štedilnik. Štedilnik vžgemo in nastavimo na nizko temperaturo. Tako počasi segrevamo, dokler se sladkor popolnoma ne raztopi. Ob tem stalno mešamo z lopatko za mešanje.
Ko se je sladkor popolnoma stopil povišamo na srednjo temperaturo in tako kuhamo približno 45 minut. Mleko pri tem ne sme vreti, saj se nam lahko v tem primeru zažge. Medtem ko mleko in sladkor počasi kuhamo, ju nekajkrat premešamo z lopatko za mešanje (ravno toliko, da se nam ne prime na dno ponve).
V tem času se nam na vrhu začne delati pena.
Pripravimo si skodelico z vodo in žlico. Z žlico poberemo peno iz površine in jo pomočimo nazaj v vodo, da je žlica ponovno čista.
Mleko še naprej kuhamo, občasno premešamo in odstranimo peno. Kuhamo ga dokler ne postane svetlo karamelne barve in se nekoliko ne zgosti. Kondenzirano mleko se bo v hladilniku še precej zgostilo, zato nas pri kuhanju to ne sme zavesti.
Pripravljeno kondenzirano mleko odstavimo iz štedilnika in ga prelijemo v kozarec za shranjevanje. Počakamo, da se nekoliko ohladi, nato pa kozarec zapremo in ga postavimo v hladilnik. Prava tekstura kondenziranega mleka bo vidna šele čez nekaj ur, ko se bo dovolj ohladilo. Pravilno pripravljeno ohlajeno kondenzirano mleko je precej gosto, a še vedno tekoče.
Tako, kondenzirano mleko je pripravljeno. Sedaj pa lahko veselo ustvarjate z njim. 🙂