Marmorni kolač s čokoladnim prelivom
Print Friendly, PDF & Email

Marmorni kolač je enostavno biskvitno pecivo, katerega lahko speče prav vsak, tudi popoln začetnik v kuhinji. Za njegovo pripravo ni posebnih postopkov. Sestavine so povsem preproste in jih običajno imamo vedno doma na zalogi. Struktura biskvita je nežna, pa vendar kompaktna in zelo okusna. Običajno se zelo poda k skodelici čaja ali kave. Če pa enostaven marmorni kolač oblečemo v čokoladni preliv, bo iz povsem preprostega kolača nastala prava graciozna sladica, katera bo na mizi deležna veliko poželjivih pogledov. Istočasno bo čokoladni preliv biskvitu podaljšal svežino in preprečil, da bi se prehitro izsušil.

marmorni kolač s čokoladnim prelivom

Marmorni kolač s čokoladnim prelivom – pripomočki:

 • silikonski pekač premera cca. 22 cm (lahko +, -)
 • (silikonski) čopič

Marmorni kolač s čokoladnim prelivom – sestavine:

Testo:

 • 4 jajca (ločimo rumenjake in beljake)
 • 120 g stopljenega masla ali olja
 • 180 g sladkorja
 • 200 ml mleka
 • 2 žlici ruma
 • 8 g vaniljevega sladkorja
 • 300 g namenske moke za peciva
 • 20 g vinskega kamna (ali 15 g pecilnega praška)
 • naribana lupinica 1 limone

Za čokoladni biskvit še:

 • 20 g nesladkanega kakava
 • 2 žlici mleka
 • 1 žlica ruma

Čokoladni preliv:

 • 200 g temne čokolade

Marmorni kolač s čokoladnim prelivom – postopek:

Rumenjake in sladkor stepamo tako dolgo, da nastane kremna jajčna zmes. Sedaj lahko dodamo še vaniljev sladkor.

marmorni kolač s čokoladnim prelivom

V kremno jajčno zmes iz rumenjakov in sladkorja dodamo mokre sestavine: stopljeno (mlačno) maslo, mleko in rum ter naribano limonino lupinico. Namesto masla se lahko uporabi olje. Premešamo.

marmorni kolač s čokoladnim prelivom

Mokrim sestavinam sedaj primešamo moko in vinski kamen ali pecilni prašek. Sama najraje posežem po vinskem kamnu, ker nima tistega trpkega ali celo pekočega okusa, kot ga lahko ima pecilni, če ga doziramo preveč.

marmorni kolač s čokoladnim prelivom

Iz beljakov stepemo sneg in ga ročno, s pomočjo lopatice, postopoma vmešamo v testo.

marmorni kolač s čokoladnim prelivom

Sedaj testo razdelimo na dva dela. Ni pomembno ali je enega dela več ali manj, razdelimo kar “na približno”. V en del vmešamo grenki kakav in dodamo še 2 žlici mleka in 1 žlico ruma. Premešamo, da se sestavine enakomerno porazdelijo.

Obvezno uporabimo silikonski pekač, kajti ko bomo kolač oblekli v čokoladni preliv, bomo le tega z lahkoto odstranili iz pekača, ne da bi poškodovali čokoladni preliv.

Silikonski pekač načeloma ni potrebno namastiti. Če pa vseeno obstaja strah, da bi se biskvit prijel pekača, ga lahko rahlo namastite. Sama imam zelo dobre izkušnje s silikonskim pekačem in ga nikoli ne mastim. Pekač sedaj izmenično napolnimo s svetlim in čokoladnim biskvitom.

marmorni kolač s čokoladnim prelivom

 

Marmorni kolač pečemo v predhodno ogreti pečici na 175 stopinj Celzija, klasične peke, 55 minut. Po peki počakamo 5 minut, nato kolač vzamemo iz pekača in ga odložimo na rešetko.

marmorni kolač s čokoladnim prelivom

Silikonski pekač temeljito očistimo vseh ostankov peke in ga do suhega obrišemo. Na dno pekača nalomimo koščke čokolade in ga postavimo v še toplo, vendar izključeno pečico. Pekač s čokolado pustimo v zaprti, še topli pečici cca. 10 minut. V tem času so bo čokolada popolnoma zmehčala.

marmorni kolač s čokoladnim prelivom

Sedaj vzamemo pekač iz pečice in stopljeno čokolado s pomočjo čopiča premažemo čez celoten pekač. Ni potrebno do vrha, samo do višine kot je narastel kolač.

marmorni kolač s čokoladnim prelivomSedaj kolač z eno potezo vrnemo v pekač in ga več ne premikamo levo ali desno. Pekač s kolačem  postavimo v hladilnik za toliko časa, da se bo popolnoma ohladil in čokoladni preliv strdil. Najboljše je za par ur. Kdaj je dovolj časa, boste takoj ugotovili že na otip. Ko čokoladni obliv še ni dovolj trd, je silikonski pekač na otip še mehak. Po določenem času pa postane trd, kompakten, nič več upogljiv, takrat vemo, da je kolač pripravljen za na mizo. Ko boste v situaciji, boste vedeli o čem govorim.

marmorni kolač s čokoladnim prelivom

Sedaj nam preostane samo še, da marmorni kolač s čokoladnim prelivom razrežemo in ponudimo.

Prijetno sladkanje!

Če so vam všeč biskvitni kolači, priporočam še recepte:

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 5]

Dodaj odgovor