Sočni čokoladni šarkelj s skuto
Ljubitelji slastne čokolade in sočne skute, ni se vam treba odločiti za eno ali za drugo. Namreč obe sestavini skupaj, pričarata zelo sočno in zapeljivo sladico.
Sočni čokoladni šarkelj s skuto – pripomočki:
- 2 posodi za mešanje
- pekač za šarkelj
- žlica
- tehtnica
- električni mikser
Sočni čokoladni šarkelj s skuto – sestavine:
Za pekač premera 16 centimetrov
Testo:
- 3 jajca
- 7 žlic sladkorja
- 60 ml olja
- 100 ml mleka
- 14 žlic moke
- 2 žlici črne grenke čokolade
- 1 pecilni
Nadev:
- 500 g skute
- 1 rumenjak
- 5 žlic sladkorja
- 1 vanilij sladkor
- 1 vanilijev pudingov prašek
- 150 ml mleka
Sočni čokoladni šarkelj s skuto – postopek:
V posodi za mešanje stepemo jajca in sladkor. Ko se jajca in sladkor spenijo in narastejo, postopoma dodajamo vse ostale sestavine za testo in z mikserjem temeljito premešamo. Testo je bolj gosto.
V drugi posodi zmešamo nadev. Vse sestavine za nadev v posodi zmešamo kar z mikserjem in enotno povežemo.
Pekač za šarkelj rahlo namastimo in dno prekrijemo z eno tretjino testa. Ker je testo gosto, si pomagamo z žlico. Za 7 minut potisnemo pekač v ogreto pečico na 175 stopinj Celzija. Nato pekač izvlečemo in testo prekrijemo s polovico mase za nadev. Nadeva ne rabimo gladiti po celi površini, ostane naj bolj na sredini. In čez nadev spet premažemo drugo tretjino testa. Pekač ponovno vrnemo v ogreto pečico za cca. 7 minut.
Nato premažemo še drugo polovico nadeva in čez nadev ponovno testo. Vrnemo v pečico in pečemo cca. 1 uro.
Ko je šarkelj pečen, ga pustimo v pekaču, da se začne ohlajati in da skuta postane kompaktna. Nato šarkelj previdno obrnemo na pladenj.
Po vrhu ga posujemo s sladkorjem v prahu. Počakamo, da se popolnoma ohladi in šele nato postrežemo.