Sočni šarkelj s pomarančo in skuto
Ko sem se prvič lotila recepta za sočni šarkelj s pomarančo in skuto, me je dajal dvom in strah o njegovi sočnosti in okusnosti. Vendar, ko sem v ustih okusila okus in vonj citrusov, sočnost biskvita, je vse kar sem premogla izustiti: mmmmmm … Daleč eden najboljših biskvitov.
Sočni šarkelj s pomarančo in skuto – pripomočki:
- tehtnica
- električni mikser
- lopatica
- pekač za šarkelj
- 2 posodi
- ožemalec citrusov
Sočni šarkelj s pomarančo in skuto – sestavine:
- 5 jajc
- 200 g sladkorja
- 1 vanilij sladkor
- 125 g masla
- 250 g pasirane skute
- sok ene pomaranče
- par kapljic pomarančne arome
- naribana lupina ene pomaranče
- 200 g ostre moke
- 100 g gladke moke
- žlica ruma
- 1 pecilni
- sladkor v prahu za posip
Sočni šarkeljs pomarančo in skuto – postopek peke:
Jajca ubijemo in ločimo rumenjake od beljakov. Rumenjakom dodamo sladkor in vanilin sladkor ter penasto umešamo.
Dodamo pasirano skuto, sok ene pomaranče, nekaj kapljic pomarančne arome, žlico ruma, stopljeno in ohlajeno maslo in pomarančno lupinico ter spet premešamo.
Pomarančna aroma
V maso zmešamo še obe moki in na koncu rahlo primešamo sneg beljakov. Najprej eno tretjino, nato drugo in še tretjo.
Pekač za šarkelj namastimo in vanj predenemo testo za šarkelj. Pečemo v predhodno ogreti pečici na 180 stopinj Celzija 45 minut.
Po pečenju pustimo sočni šarkelj s pomarančo in skuto v pekaču, da se nekoliko ohladi, do mlačnega. Nato ga obrnemo okoli in po vrhu posujemo s sladkorjem v prahu.
Dober tek!