Sočni šarkelj s pomarančo in skuto
Print Friendly, PDF & Email

Ko sem se prvič lotila recepta za sočni šarkelj s pomarančo in skuto, me je dajal dvom in strah o njegovi sočnosti in okusnosti. Vendar, ko sem v ustih okusila okus in vonj citrusov,  sočnost biskvita, je vse kar sem premogla izustiti: mmmmmm … Daleč eden najboljših biskvitov.

socni-sarklej-s-pomaranco-in-skuto-6

Sočni šarkelj s pomarančo in skuto – pripomočki:

  • tehtnica
  • električni mikser
  • lopatica
  • pekač za šarkelj
  • 2 posodi
  • ožemalec citrusov

Sočni šarkelj s pomarančo in skuto – sestavine:

  • 5 jajc
  • 200 g sladkorja
  • 1 vanilij sladkor
  • 125 g masla
  • 250 g pasirane skute
  • sok ene pomaranče
  • par kapljic pomarančne arome
  • naribana lupina ene pomaranče
  • 200 g ostre moke
  • 100 g gladke moke
  • žlica ruma
  • 1 pecilni
  • sladkor v prahu za posip

Sočni šarkeljs pomarančo in skuto – postopek peke:

Jajca ubijemo in ločimo rumenjake od beljakov. Rumenjakom dodamo sladkor in vanilin sladkor ter penasto umešamo.

socni-sarklej-s-pomaranco-in-skuto-2

Dodamo pasirano skuto, sok ene pomaranče, nekaj kapljic pomarančne arome, žlico ruma, stopljeno in ohlajeno maslo in pomarančno lupinico ter spet premešamo.

socni-sarklej-s-pomaranco-in-skuto-3

Pomarančna aroma

socni-sarklej-s-pomaranco-in-skuto-1

V maso zmešamo še obe moki in na koncu rahlo primešamo sneg beljakov. Najprej eno tretjino, nato drugo in še tretjo.

socni-sarklej-s-pomaranco-in-skuto-4Pekač za šarkelj namastimo in vanj predenemo testo za šarkelj. Pečemo v predhodno ogreti pečici na 180 stopinj Celzija 45 minut.

socni-sarklej-s-pomaranco-in-skuto-5

Po pečenju pustimo sočni šarkelj s pomarančo in skuto v pekaču, da se nekoliko ohladi, do mlačnega. Nato ga obrnemo okoli in po vrhu posujemo s sladkorjem v prahu.

socni-sarklej-s-pomaranco-in-skuto-7

Dober tek!

Ocena:
Skupaj: 107 Povprečno: 4.1]

Dodaj odgovor