Marmorni kolač, ki se kuha
Print Friendly, PDF & Email

Marmorni kolač, ki se kuha? Ja, točno tako. In za pripravo tega omamno dobrega marmornega kolača ne potrebujemo pečice, le kuhalno ploščo. Ko zarežemo vanj, se nam prikaže čudovita, že skoraj umetniška mojstrovina kolača, kateri je nadvse sočen, struktura biskvita je bogato kompaktna in hkrati rahla. Že ob okušanju prvega grižljaja, bomo povsem presenečeni, kajti marmorni kolač, ki se kuha, resnično preseneti še tako zahtevne.

Marmorni kolač, ki se kuha – pripomočki:

  • tehtnica
  • električni mikser
  • 2 posodi za mešanje
  • žlica
  • slaščičarska lopatica
  • pekač za šarkelj premera 22 cm
  • veliko lonec ( jaz sem uporabila 6 litrskega)
  • 2 pokrovki za lonec

Marmorni kolač, ki se kuha – sestavine:

  • 210 g masla sobne temperature (zmehčanega)
  • 140 g sladkorja
  • 10 g vaniljevega sladkorja
  • 100 g jedilnega škroba (Gustin)
  • 140 g namenske moke za pecivo
  • 5 g pecilnega praška
  • 5 jajc (ločimo rumenjake od beljakov)
  • 13 g črnega grenkega kakava v prahu
  • 3 žlice mleka

In še:

  • malo masla za premaz pekača
  • 1 žlička sladkorja za posip

Marmorni kolač, ki se kuha – postopek:

V skledi za mešanje stepemo v kremo zmehčano maslo sobne temperature, sladkor in vaniljev sladkor.

Ubijemo jajca in ločimo rumenjake od beljakov. Iz beljakov naredimo sneg in ga damo na stran. Nato kremi iz masla in sladkorja postopoma primešamo rumenjake, enega po enega.

Presejano moko, škrob in pecilni prašek vmešamo v kremo iz masla, sladkorja in rumenjakov.

Sedaj električni mikser odložimo. S slaščičarsko lopatko primešamo sneg iz beljakov, postopoma v treh delih.

Testo za biskvit je nekoliko bolj gosto, kot testo za klasični marmorni kolač. Sedaj odvzamemo nekaj mase, vendar ne več kot 40%. Uporabimo lahko kar posodo v kateri smo imeli sneg iz beljakov. Masi dodamo črno grenko čokolado in 3 žlice mleka. Z žlico premešamo, da se čokolada enakomerno razporedi.

Pekač za šarklej premažemo z maslom in nato z žlico vanj polagamo eno žlico svetlega testa, nato eno žlico temnega testa, pa spet svetlo, nato črno …, nadaljujemo tako dolgo, da porabimo vso testo za biskvit. Ko smo napolnili pekač, ga rahlo potrosimo, da se testo porazdeli in usede.

Poiščemo lonec, kateri naj bo tako velik, da bo vanj šel pekač za šarkelj. Jaz sem uporabila 6 litrskega. Natočimo toliko vode, da bo pekač za šarkelj do 3/4 v vodi. Lonec z vodo pristavimo na ogenj in ko voda zavre, potopimo v vodo pekač za šarkelj. Pekač nikar ne polagajte v lonec s hladno vodo, voda naj obvezno zavre. Vidno vreti pustimo 2 minuti, nato ogenj zmanjšamo na nevidno vretje.

Pekač za šarkelj pokrijemo s pokrovko in nato z drugo pokrovko pokrijemo še lonec. Sedaj pustimo, da se na mirnem ognju kuha 70 minut. Kuha naj se na šibkem ognju, približno tako, kot če bi kuhali govejo juho.

Ko je marmorni kolač kuhan, vzamemo pekač iz vode in kolač 10 minut pustimo še v pekaču, nato ga obrnemo na rešeto in pustimo, da se ohladi.

Ko se je marmorni kolač ohladil, je prišel čas, ko lahko z nožem zarežemo vanj in občudujemo mojstrovino, ki smo jo nakuhali.

Po vrhu posipamo s sladkorjem v prahu. Če želimo, lahko marmorni kolač namesto sladkornega posipa, prelijemo s čokoladnim prelivom.

Naj vam tekne!


Ocena:
Skupaj: 47 Povprečno: 4.3]

Dodaj odgovor