Mafini s fižolom in čokolado
Print Friendly, PDF & Email

Mafini s fižolom in čokolado so okusni in nasitni ter so zelo hitro pripravljeni, saj vse sestavine istočasno naložimo v sekljalnik ali multipraktik. Njihov okus in sestavine je zelo težko ugotoviti, saj kakav in čokolada ublažita vonj in okus fižola, slaščica pa postane skrivnostno okusna in zanimiva.

Mafini s fižolom in čokolado

Mafini s fižolom in čokolado – posebni pripomočki

  • pekač za mafine
  • 12 papirnatih ali silikonskih modelčkov za mafine
  • multipraktik ali sekljalnik

Mafini s fižolom in čokolado – sestavine

Za 12 mafinov:

  • 250 g kuhanega rjavega fižola
  • 4 jajca
  • 100 g sladkorja
  • 3 jedilne žlice kakava v prahu
  • 30 ml jedilnega olja
  • 20 ml olja za mazanje pekača in modelčkov
  • čajna žlička sode bikarbone
  • 50 g temne jedilne čokolade
  • sol po okusu

Mafini s fižolom in čokolado – priprava

Fižol skuhamo do mehkega, čas kuhanja je odvisen od vrste in starosti fižola, da je fižol hitreje kuhan, ga lahko preko noči namočimo v vodi. Ko je fižol kuhan, tekočino odlijemo in ga ohladimo. Za pripravo mafinov lahko uporabimo tudi rjavi fižol iz pločevinke, ki mu tudi odlijemo tekočino. Nasvet – tekočino od kuhanja fižola, ali od fižolove pločevinke lahko shranimo in si pripravimo čudovito fižolovo juho.

Vse sestavine za mafine, razen 50 g temne čokolade, stresemo v multipraktik ali sekljalnik, če uporabimo fižol iz pločevinke, ni potrebno dodajati soli.

Mafini s fižolom in čokolado

Sestavine sesekljamo, da dobimo gladko gosto, še tekočo maso. V pekač za mafine naložimo papirnate ali pa silikonske modelčke, če modelčkov ne uporabimo, pa je potrebno naoljiti kompletni pekač, da pečene mafine lažje poberemo iz modela, priporočljivo je, da naoljimo tudi papirnate modelčke.

Ko imamo pekač in modelčke pripravljene, jih s pomočjo žlice napolnimo do 3/4  s pripravljeno maso. Jedilno temno čokolado na drobno nalomimo ali nastrgamo in jo potresemo po z maso napolnjenih modelčkih.

Mafini s fižolom in čokolado

Pečico segrejemo na 200 °C in, ko je segreta, postavimo napolnjen pekač v pečico in temperaturo znižamo na 180 °C, mafine pečemo 15 do 20 minut, nato pekač vzamemo iz pečice in ga postavimo na podstavek za ohlajanje.

Mafini s fižolom in čokolado

Ohlajene mafine poberemo iz pekača, in jih ponudimo ob kavi ali čaju, priležejo pa se tudi zraven mlečnih napitkov.

Mafini s fižolom in čokolado

Naj bodo sestavine fižolovih mafinov skrivnost in naj jedci sami ugotovijo njihovo sestavo. Lučka Glaser

Še nekaj idej za mafine:

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor