Mafini z gozdnimi borovnicami
Print Friendly, PDF & Email

Rada pripravljam mafine z dodatki različnih gozdnih ali pa sadežev, ki jih ponuja domač vrt. In mafini z gozdnimi borovnicami niso nobena izjema. Imajo božanski okus, mešanico prijetno kislega in sladkega okusa s čudovito aromo.

Borovnice so bogate s karotini, ki nam varujejo imunski sistem in telesne celice pred bakterijami, vsebujejo tudi veliko vitamina C, E, B1 in B2, veliko čreslovin, 100 g borovnic vsebujejo okoli 60 kalorij, pomagajo tudi pri hujšanju in so tudi priporočljive za diabetike.

Mafini z gozdnimi borovnicami

Mafini z gozdnimi borovnicami – pripomočki

  • model za mafine
  • papirnati modelčki za mafine

Mafini z gozdnimi borovnicami – sestavine

Za 12 mafinov

  • 200 g pšenične moke tip 500
  • 3 jajca
  • 1 vrečka pecilnega praška
  • 1 vrečka vaniljevega sladkorja
  • 200 g gozdnih borovnic (svežih ali zamrznjenih)
  • 150 ml mleka
  • 2 žlici belega sladkorja
  • 50 ml sončničnega olja

Mafini z gozdnimi borovnicami – postopek

V skledi najprej zmešamo vse suhe sestavine: moko, vaniljev sladkor, sladkor in pecilni prašek. V drugi zmešamo mleko, jajca in sončnično olje.

Mafini z gozdnimi borovnicami

Združimo mokre in suhe sestavine in dobro premešamo, da dobimo gladko maso brez grudic.

Dodamo nabrane in čiste gozdne borovnice, ki jih počasi in previdno z ročnim stepalnikom vmešamo v pripravljeno maso.

Mafini z gozdnimi borovnicami

S pripravljeno maso napolnimo modelčke za mafine do 3/4, pri polnjenju pa moramo paziti, da gozdne borovnice enakomerno porazdelimo po modelu. Napolnjen model vstavimo v navadno pečico ogreto na 180 °C, na srednje vodilo. Mafine pečemo 30 – 35 minut, da dobijo lepo rumeno oranžno barvo.

Pečene mafine lahko skupaj z modelčkom ponudimo kot posladek pri kosilu ali kar tako, za dekoracijo pa po želji dodamo 2 žlici gozdnih borovnic in zeleno vejico.

Mafini z gozdnimi borovnicami

Bogata bera gozdnih borovnic me je spodbudila, da jih tudi v kuhinji koristno uporabim. Lučka Glaser

Po okusnem kosilu, ob kavi ali čaju se prileže tudi okusna slaščica

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor