Mafini z gozdnimi borovnicami
Rada pripravljam mafine z dodatki različnih gozdnih ali pa sadežev, ki jih ponuja domač vrt. In mafini z gozdnimi borovnicami niso nobena izjema. Imajo božanski okus, mešanico prijetno kislega in sladkega okusa s čudovito aromo.
Borovnice so bogate s karotini, ki nam varujejo imunski sistem in telesne celice pred bakterijami, vsebujejo tudi veliko vitamina C, E, B1 in B2, veliko čreslovin, 100 g borovnic vsebujejo okoli 60 kalorij, pomagajo tudi pri hujšanju in so tudi priporočljive za diabetike.
Mafini z gozdnimi borovnicami – pripomočki
- model za mafine
- papirnati modelčki za mafine
Mafini z gozdnimi borovnicami – sestavine
Za 12 mafinov
- 200 g pšenične moke tip 500
- 3 jajca
- 1 vrečka pecilnega praška
- 1 vrečka vaniljevega sladkorja
- 200 g gozdnih borovnic (svežih ali zamrznjenih)
- 150 ml mleka
- 2 žlici belega sladkorja
- 50 ml sončničnega olja
Mafini z gozdnimi borovnicami – postopek
V skledi najprej zmešamo vse suhe sestavine: moko, vaniljev sladkor, sladkor in pecilni prašek. V drugi zmešamo mleko, jajca in sončnično olje.
Združimo mokre in suhe sestavine in dobro premešamo, da dobimo gladko maso brez grudic.
Dodamo nabrane in čiste gozdne borovnice, ki jih počasi in previdno z ročnim stepalnikom vmešamo v pripravljeno maso.
S pripravljeno maso napolnimo modelčke za mafine do 3/4, pri polnjenju pa moramo paziti, da gozdne borovnice enakomerno porazdelimo po modelu. Napolnjen model vstavimo v navadno pečico ogreto na 180 °C, na srednje vodilo. Mafine pečemo 30 – 35 minut, da dobijo lepo rumeno oranžno barvo.
Pečene mafine lahko skupaj z modelčkom ponudimo kot posladek pri kosilu ali kar tako, za dekoracijo pa po želji dodamo 2 žlici gozdnih borovnic in zeleno vejico.
Bogata bera gozdnih borovnic me je spodbudila, da jih tudi v kuhinji koristno uporabim. Lučka Glaser
Po okusnem kosilu, ob kavi ali čaju se prileže tudi okusna slaščica
- Bananina slaščica na hitro.
- Jagodna puding torta na hitro.
- Veganski borovničev sladoled.
- Jagodni sladoled – 100% iz sadja.
- Češnjev sladoled z banano – 100% iz sadja.
- Hitro marelično biskvitno pecivo.
- Puding pecivo s češnjami.
- Hitri češnjev kolač.