Trufli čokoladni kostanji
Trufli v obliki kostanjev so sladica, ki bo presenetila s svojo obliko in okusom. Glavna sestavina je kostanj, dodane pa so mu same dobre sestavine, iz katerih oblikujemo – ja, kostanj. 🙂 Tega lahko potem oblijemo s čokolado ali pa vanjo pomočimo le spodnji del – tisti, ki je tudi pri pravem kostanju druge barve.
Za čokoladne kostanje si moramo vzeti nekaj časa za lupljenje kostanja, pripravo mase, oblikovanje truflov in oblivanje s čokolado. A če to vzamemo kot kulinarični izziv in morda k ustvarjanju povabimo še otroke, lahko preživimo prijeten čas, nadgrada pa so ljubki čokoladni kostanji – jesenska sladica odličnega čokoladno-medenega okusa s kostanji v glavni vlogi.
Pripomočki za trufle čokoladni kostanji:
- vilice za pralineje (lahko nadomestimo z običajnimi vilicami)
- rešetka (lahko nadomestimo s cedilom)
Sestavine za trufle čokoladni kostanji:
Za 14 čokoladnih kostanjev:
- 135 g kuhanega in olupljenega kostanja
- 2,5 žlici medu (sama sem uporabila akacijevega)
- 2 ščepca soli
- 1/3 žličke cimeta
- 40 g temne čokolade
- 90 g mlečne čokolade
Postopek za trufle čokoladni kostanji:
Te trufle pripravimo tako, da najprej skuhamo kostanj. Kuhamo ga lahko v običajnem loncu ali tistem na pritisk. V slednjem bo kuhan v približno 15-20 minutah, odvisno od velikosti kostanja, na običajni način pa bo trajalo enkrat dlje. Ko je dovolj mehak, ga olupimo. Sama sem ga nekaj prihranila, ko smo se sladkali z njim in ga shranila v hladilniku. Potrebujemo 135 g kuhanega kostanja.
Stresemo ga v sekljalnik in zmeljemo v kostanjevo moko.
V kozico damo 2,5 žlic medu, tretjino žličke cimeta in 2 ščepca soli. Vse skupaj segrejemo na štedilniku. Ni treba, da mešanica zavre, naj se le segreje, toliko, da postane bolj tekoča. Če medu ne segrejemo nad telesno temperaturo, tudi ohranjamo dobre snovi v njem.
Medeno mešanico vlijemo h kostanjevi moki in ponovno vklopimo sekljalnik.
Sestavine se bodo premešale in kar hitro bo nastala kepa, podobna testu ali plastelinu.
Zvrnemo jo na pult in z žličko odtrgamo za oreh veliko kepico. S krožnimi gibi dlani oblikujemo kroglico, to pa s prsti spremenimo v obliko kostanja. Te zlagamo na krožnik. Nadaljujemo, dokler ne oblikujemo vseh truflov.
Zdaj potrebujemo še čokolado, s katero bomo kostanje prelili in jih spremenili v trufle, podobne pravim kostanjem. Nad vodno paro stopimo 40 g temne in 60 g mlečne čokolade. Za to potrebujemo manjšo in večjo posodo. V večjo nalijemo toliko vode, da se ta ne dotika dna manjše posode, saj to postavimo nad večjo. Vse skupaj postavimo na štedilnik in čokolado damo v zgornjo posodo. Voda v spodnji ne sme zavreti, ampak mora biti samo vroča, da se čokolada lahko počasi stopi. Premešamo in pripravimo kostanje.
Po enega in enega polagamo na rešetko, če pa je nimamo, si lahko pomagamo z narobe obrnjenim cedilom, pod katerega postavimo krožnik. Na cedilo postavimo kostanj in ga prelijemo z žličko stopljene čokolade. Z žličko si pomagamo tudi na delih, kjer čokolada kostanja še ni prekrila.
S posebnimi vilicami za pralineje nato previdno dvignemo kostanj in ga prestavimo na krožnik, manjši pekač ali pladenj s papirjem za peko. Obrnjeni naj bodo pravilno, torej s spodnjim, širšim delom navzdol. Po enakem postopku oblijemo vse kostanje in jih nato damo v hladilnik, da se čokolada strdi.
Če nimamo posebnih vilic, lahko uporabimo običajno, ki ji zapognemo špico.
Ko med oblivanjem zadnjih kostanjev čokolada ne teče več tako lepo kot na začetku, jo še malo segrejemo nad vodno kopeljo, da spet postane bolj gladko tekoča. Lažje bomo delali tudi, če pripomočke (vilice, žlico …) vmes umijemo in očistimo že zasušeno čokolado.
Če si želimo delo olajšati, lahko v čokolado pomočimo le spodnji del kostanjev, tako da dobi tisti značilni ovalni del, ki je tudi pri pravem kostanju druge barve.
Ohlajene čokoladne kostanje moramo še pomočiti v svetlejšo čokolado, da tudi ti dobijo spodnji obroček. Najprej jih odstranimo s papirja za peko, kamor smo jih zlagali, da se je strdil prvi sloj čokolade. Spodnji del v tem trenutku ne bo najlepše oblikovan, zato nežno odlomimo večje delčke čokolade, ki štrlijo stran. Nič hudega, če čokolada spodnjega dela kostanjev ne prekriva povsem oz. če kakšen košček odlomimo in se pokaže notranja masa.
Stopimo 30 g mlečne čokolade. Lahko spet nad vodno paro, ali pa v vročo vodo položimo kozico in vanjo damo čokolado. Ker bo posoda postala rahlo topla, se bo čokolada zmehčala. Vanjo nato pomočimo spodnji del truflov.
Previdno jih položimo na rob krožnika, da se ne zvrnejo in jih vrnemo v hladilnik.
Tiste kostanje, ki jih nismo v celoti prekrili s čokolado, lahko na vrhu okrasimo še z mrvicami, da bodo bolj podobni pravim kostanjem. Izberemo bele ali svetlo rumene in čim daljše mrvice in po tri zapičimo v kostanj.
Trufli čokoladni kostanji so pripravljeni za sladkanje. Dokler jih ne postrežemo, jih hranimo v hladilniku, pojemo pa jih čimprej, čeprav zdržijo kakšen dan ali dva. Prijetno ustvarjanje in sladkanje!
Iz kostanja pa lahko pripravimo tudi odlično jesensko enostavno kostanjevo sladico v kozarcu. Ta bo pripravljena hitreje kot čokoladni kostanji. 😉