Trufli čokoladni kostanji
Print Friendly, PDF & Email

Trufli v obliki kostanjev so sladica, ki bo presenetila s svojo obliko in okusom. Glavna sestavina je kostanj, dodane pa so mu same dobre sestavine, iz katerih oblikujemo – ja, kostanj. 🙂 Tega lahko potem oblijemo s čokolado ali pa vanjo pomočimo le spodnji del – tisti, ki je tudi pri pravem kostanju druge barve.

Za čokoladne kostanje si moramo vzeti nekaj časa za lupljenje kostanja, pripravo mase, oblikovanje truflov in oblivanje s čokolado. A če to vzamemo kot kulinarični izziv in morda k ustvarjanju povabimo še otroke, lahko preživimo prijeten čas, nadgrada pa so ljubki čokoladni kostanji – jesenska sladica odličnega čokoladno-medenega okusa s kostanji v glavni vlogi.

Trufli čokoladni kostanji

Pripomočki za trufle čokoladni kostanji:

  • vilice za pralineje (lahko nadomestimo z običajnimi vilicami)
  • rešetka (lahko nadomestimo s cedilom)

Sestavine za trufle čokoladni kostanji:

Za 14 čokoladnih kostanjev:

  • 135 g kuhanega in olupljenega kostanja
  • 2,5 žlici medu (sama sem uporabila akacijevega)
  • 2 ščepca soli
  • 1/3 žličke cimeta
  • 40 g temne čokolade
  • 90 g mlečne čokolade

Postopek za trufle čokoladni kostanji:

Te trufle pripravimo tako, da najprej skuhamo kostanj. Kuhamo ga lahko v običajnem loncu ali tistem na pritisk. V slednjem bo kuhan v približno 15-20 minutah, odvisno od velikosti kostanja, na običajni način pa bo trajalo enkrat dlje. Ko je dovolj mehak, ga olupimo. Sama sem ga nekaj prihranila, ko smo se sladkali z njim in ga shranila v hladilniku. Potrebujemo 135 g kuhanega kostanja.

Trufli čokoladni kostanji

Stresemo ga v sekljalnik in zmeljemo v kostanjevo moko.

Trufli čokoladni kostanji

V kozico damo 2,5 žlic medu, tretjino žličke cimeta in 2 ščepca soli. Vse skupaj segrejemo na štedilniku. Ni treba, da mešanica zavre, naj se le segreje, toliko, da postane bolj tekoča. Če medu ne segrejemo nad telesno temperaturo, tudi ohranjamo dobre snovi v njem.

Trufli čokoladni kostanji

Medeno mešanico vlijemo h kostanjevi moki in ponovno vklopimo sekljalnik.

Trufli čokoladni kostanji

Sestavine se bodo premešale in kar hitro bo nastala kepa, podobna testu ali plastelinu.

Trufli čokoladni kostanji

Zvrnemo jo na pult in z žličko odtrgamo za oreh veliko kepico. S krožnimi gibi dlani oblikujemo kroglico, to pa s prsti spremenimo v obliko kostanja. Te zlagamo na krožnik. Nadaljujemo, dokler ne oblikujemo vseh truflov.

Zdaj potrebujemo še čokolado, s katero bomo kostanje prelili in jih spremenili v trufle, podobne pravim kostanjem. Nad vodno paro stopimo 40 g temne in 60 g mlečne čokolade. Za to potrebujemo manjšo in večjo posodo. V večjo nalijemo toliko vode, da se ta ne dotika dna manjše posode, saj to postavimo nad večjo. Vse skupaj postavimo na štedilnik in čokolado damo v zgornjo posodo. Voda v spodnji ne sme zavreti, ampak mora biti samo vroča, da se čokolada lahko počasi stopi. Premešamo in pripravimo kostanje.

Trufli čokoladni kostanji

Po enega in enega polagamo na rešetko, če pa je nimamo, si lahko pomagamo z narobe obrnjenim cedilom, pod katerega postavimo krožnik. Na cedilo postavimo kostanj in ga prelijemo z žličko stopljene čokolade. Z žličko si pomagamo tudi na delih, kjer čokolada kostanja še ni prekrila.

Trufli čokoladni kostanji

S posebnimi vilicami za pralineje nato previdno dvignemo kostanj in ga prestavimo na krožnik, manjši pekač ali pladenj s papirjem za peko. Obrnjeni naj bodo pravilno, torej s spodnjim, širšim delom navzdol. Po enakem postopku oblijemo vse kostanje in jih nato damo v hladilnik, da se čokolada strdi.

Če nimamo posebnih vilic, lahko uporabimo običajno, ki ji zapognemo špico.

Ko med oblivanjem zadnjih kostanjev čokolada ne teče več tako lepo kot na začetku, jo še malo segrejemo nad vodno kopeljo, da spet postane bolj gladko tekoča. Lažje bomo delali tudi, če pripomočke (vilice, žlico …) vmes umijemo in očistimo že zasušeno čokolado.

Trufli čokoladni kostanji

Če si želimo delo olajšati, lahko v čokolado pomočimo le spodnji del kostanjev, tako da dobi tisti značilni ovalni del, ki je tudi pri pravem kostanju druge barve.

Trufli čokoladni kostanji

Ohlajene čokoladne kostanje moramo še pomočiti v svetlejšo čokolado, da tudi ti dobijo spodnji obroček. Najprej jih odstranimo s papirja za peko, kamor smo jih zlagali, da se je strdil prvi sloj čokolade. Spodnji del v tem trenutku ne bo najlepše oblikovan, zato nežno odlomimo večje delčke čokolade, ki štrlijo stran. Nič hudega, če čokolada spodnjega dela kostanjev ne prekriva povsem oz. če kakšen košček odlomimo in se pokaže notranja masa.

Trufli čokoladni kostanji

Stopimo 30 g mlečne čokolade. Lahko spet nad vodno paro, ali pa v vročo vodo položimo kozico in vanjo damo čokolado. Ker bo posoda postala rahlo topla, se bo čokolada zmehčala. Vanjo nato pomočimo spodnji del truflov.

Trufli čokoladni kostanji

Previdno jih položimo na rob krožnika, da se ne zvrnejo in jih vrnemo v hladilnik.

Trufli čokoladni kostanji

Tiste kostanje, ki jih nismo v celoti prekrili s čokolado, lahko na vrhu okrasimo še z mrvicami, da bodo bolj podobni pravim kostanjem. Izberemo bele ali svetlo rumene in čim daljše mrvice in po tri zapičimo v kostanj.

Trufli čokoladni kostanji

Trufli čokoladni kostanji so pripravljeni za sladkanje. Dokler jih ne postrežemo, jih hranimo v hladilniku, pojemo pa jih čimprej, čeprav zdržijo kakšen dan ali dva. Prijetno ustvarjanje in sladkanje!

Trufli čokoladni kostanji

Iz kostanja pa lahko pripravimo tudi odlično jesensko enostavno kostanjevo sladico v kozarcu. Ta bo pripravljena hitreje kot čokoladni kostanji. 😉

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 5]

Kuhartnica

Za imenom Kuhartnica ustvarjam Deja Horvat. Rada kuham, pečem, fotografiram in preživljam čas s svojo družino, v katero spadata tudi dva mačka. Naša družina ima zelo raznolike želje glede prehrane (pa sem niti ne štejem mačkov :)), zato vsak dan kuham vsaj dve različici kosila. Kuhanje za različne okuse mi je v izziv, zato se med mojimi recepti najdejo ideje za mesojedce, vegetarijance in vegane.

Dodaj odgovor