Enostavna kostanjeva sladica v kozarčku
Print Friendly, PDF & Email

Obožujem kostanj! Najraje imam kuhanega, vedno pa rada poskusim kaj novega, zato sem nekajkrat pripravila enostavno kostanjevo sladico v kozarčku, dokler mi (in tudi pokuševalcem) okus ni bil popolnoma všeč.

Kostanja posebej za sladico nisem kuhala, saj sem ga nekaj prihranila kar, ko smo se večer prej sladkali z njim, in ga čez noč shranila v hladilniku. Naslednji dan sem pripravila kostanjevo in čokoladno kremo in dodala slivov preliv ter nekaj piškotov za hrustljavost.

Sladica je prava mešanica jesenskih okusov in barv.

Enostavna kostanjeva sladica v kozarčku

Pripomočki za enostavno kostanjevo sladico v kozarčku:

 • električni mešalnik
 • palični mešalnik
 • 4 kozarčki po 2 dl

Sestavine za enostavno kostanjevo sladico v kozarčku:

Za 4 kozarčke po 2 dl:

 • 2,5 dl sladke smetane
 • 1 žlica čokoladnega namaza (uporabila sem Nutelo)
 • 50 g olupljenega kuhanega kostanja
 • 1 žlica akacijevega medu
 • 1/2 žličke kostanjevega medu
 • 1/4 žličke cimeta v prahu
 • 1 žlička ruma
 • 1 žlička limoninega soka
 • 1 žlička mesquite v prahu (lahko izpustimo)
 • 4 žlice slivovega preliva za ozimnico (lahko nadomestimo s slivovo marmelado)
 • 6 piškotov (uporabila sem domače; naj bodo nevtralnega, neizrazitega okusa, npr. masleni)

Postopek za enostavno kostanjevo sladico v kozarčku:

To kostanjevo sladico začnemo pripravljati s kuhanjem kostanja. Sama ga posebej za to nisem kuhala, saj sem prejšnji večer 50 g olupljenega prihranila od sladkanja s to jesensko dobroto. Kostanj sicer približno 20 minut kuhamo v slanem kropu v ekonom loncu, če ga kuhamo v običajnem, pa kuhanje traja približno enkrat dlje, točen čas pa je odvisen od velikosti kostanjev. Olupljen kuhan kostanj nato shranimo v hladilnik in naslednji dan nadaljemo s pripravo sladice.

Enostavna kostanjeva sladica v kozarčku

Rahlo stepemo 2,5 dl sladke smetane (bolje, da ni pretrda) in jo pol damo v drugo posodo.

Enostavna kostanjeva sladica v kozarčku

Prvi polovici stepene sladke smetane dodamo žlico čokoladnega namaza in ponovno na hitro stepemo, da se sestavini premešata. Čokoladno smetano nato postavimo na hladno.

Enostavna kostanjeva sladica v kozarčku

K drugemu delu smetane dodamo 50 g kuhanega kostanja, žlico akacijevega in pol žličke kostanjevega medu, četrt žličke cimeta, po žličko limoninega soka in ruma ter žličko mesquita v prahu (gre za sestavino, ki se pridobiva iz strokov drevesa, ki uspeva v Južni Ameriki, všeč pa mi je zaradi svojega sladkastega okusa, ki spominja na melaso ali karamelo in je tako tudi odlično nadomestilo za običajni beli sladkor. To sestavino lahko izpustimo ali nadomestimo z več medu ali drugim poljubnim sladilom).
Vse skupaj premešamo s paličnim mešalnikom. Pri tem pazimo, da ne mešamo predolgo, da se smetana ne začne spreminjati v maslo in krema postane grudasta. Nič hudega, če ostane kakšen večji košček kostanja.

Enostavna kostanjeva sladica v kozarčku

Pripravimo si 4 kozarčke za to okusno in enostavno kostanjevo sladico v kozarčku in na dno vsakega nadevamo nekaj kostanjeve kreme – toliko, da jo bo v vseh kozarčkih približno enako. Čeznjo nadevamo čokoladno kremo.

Enostavna kostanjeva sladica v kozarčku

Enostavno kostanjevo sladico zaključimo z radodarno žlico slivovega preliva za ozimnico ali slivove marmelade, ki jo nadevamo le po polovici sladice.

Enostavna kostanjeva sladica v kozarčku

Na drugo polovico pa posujemo nadrobljene piškote.

Enostavna kostanjeva sladica v kozarčku

Enostavna kostanjeva sladica v kozarčku je pripravljena za postrežbo. Če je ne bomo postregli takoj, jo shranimo v hladilnik, kjer lahko počaka tudi do naslednjega dne. Pa prijetno sladkanje in uživanje v jesenskih okusih želim!

Enostavna kostanjeva sladica v kozarčku

Tukaj pa je še nekaj idej za sladice v kozarčku:

Ocena:
Skupaj: 4 Povprečno: 4.5]

Kuhartnica

Za imenom Kuhartnica ustvarjam Deja Horvat. Rada kuham, pečem, fotografiram in preživljam čas s svojo družino, v katero spadata tudi dva mačka. O naših dogodivščinah pišem blog Kuhartnica, kjer zapisujem ustvarjalne podvige s svojo malčico, izzive materinstva, pišem recepte za jedi, ki bodo nahranile želodčke vse družine, in objavljam svoje avtorske pobarvanke za mamice - da si končno vzamejo tistih 5 minutk zase! :)

Dodaj odgovor