Kolači Ferdinand
Print Friendly, PDF & Email

Kolači Ferdinand so nadvse preprosta, a zelo okusna pekovska sladica. Osnovni okus kolačev je maslo in sladkor, vendar ga lahko prirejamo željam, vsem pa je enako, da so slastni in sočno prepojeni. Znajo biti zelo dobra alternativa vsem tistim, ki imajo radi potico, vendar je ne zanjo peči.

kolaci-ferdinand-12Kolači Ferdinand – pripomočki:

  • skleda za testo
  • valjar
  • skodelica
  • žlica
  • nož
  • tehtnica

Kolači Ferdinand – sestavine:

Testo:

  • 800 g gladke moke
  • 1 kocka svežega kvasa
  • 4 dl mleka
  • 6 rumenjakov
  • 2 žlici sladkorja
  • nastrgana limonina lupinica
  • ščep soli

Nadev:

  • 250 g masla sobne temperature
  • 200 g sladkorja
  • vanilin sladkor

To so sestavine za osnovni nadev. Če želimo okus po orehih ali maku ali rožičih ali lešnikih, dodamo k osnovnemu receptu še:

  • 150 g  mletih orehov (ali maka ali …)

Preliv:

  • 4 dl mleka
  • 2 žlici sladkorja

Kolači Ferdinand – postopek:

Moko presejemo v skledo, v kateri bomo mesili testo. Testo lahko mesimo z robotom, lahko z ročnim mikserjem ali pa kar ročno. Na sredini moke naredimo vdolbino za kvasec. Odvzamemo 1 dl mleka, ga rahlo segrejemo, mu dodamo žličko sladkorja in kocko kvasa. Vse dobro premešamo in vlijemo v vdolbino, ki smo jo naredili iz moke. Med tem, ko kvasec vzhaja, ob strani moke dodamo: rumenjake, sladkor, limonino lupinico in ščep soli.

kolaci-ferdinand-1

Ko je kvasec dovolj vzhajal, dodamo mleko in temeljito premesimo.

kolaci-ferdinand-2

Na mirnem in toplem mestu pustimo vzhajati testo, da podvoji volumen.

kolaci-ferdinand-3

Testo zaradi lažjega obdelovanja razdelimo na 2 enaka dela, ga predenemo na pomokano delovno površino in ga rahlo razvaljamo na debelino 0,5 cm. Vsak kos posebej. V maslo, ki smo ga pustili omehčati na sobni temperaturi, primešamo sladkor in vanilin sladkor in ga razdelimo na 2 enaka dela ter ga enakomerno premažemo, najprej po enem kosu testa in drugo polovico po drugem kosu testa.

kolaci-ferdinand-4

Premazano testo zvijemo kot potico. Rolo testa z ostrim nožem razrežemo na 2 cm široke polžke in jih polagamo v pekač, ki smo ga obložili s peki papirjem. Po vrhu jih lahko posujemo z madljevimi lističi. Tako naj počivajo še 20 minut, da bodo vzhajali. Pečico nastavimo na 175 stopinj Celzija in ko je ogreta, damo kolače peči. Po 20-ih minutah pečenja, jih prelijemo s 4 dl vročega mleka, kateremu smo dodali sladkor. Pečemo še 10 minut, nato pečico odklopimo in vrata pečice pripremo ter pustimo Ferdinande v pečici, da popijejo vso mleko.

kolaci-ferdinand-13

Če želimo okus po orehih, naredimo vse popolnoma enako, le da na vrh premazanega masla potrosimo mlete orehe.

kolaci-ferdinand-14

Mogoče nam pa je mak bolj všeč. Tudi v tem primeru je vse enako, le da na vrh premazanega masla potrosimo mleti mak.

kolaci-ferdinand-15

Naj vam tekne!

Ocena:
Skupaj: 46 Povprečno: 4.1]

Dodaj odgovor