Tudi kuhinjski pripomočki imajo rok trajanja
Print Friendly, PDF & Email

Običajno smo navajeni preverjati rok uporabe na živilskih izdelkih, ki jih kupimo v trgovini. Kako pa je s kuhinjskimi pripomočki? Ste se kdaj vprašali, ali imajo tudi ti omejen rok uporabe? V nadaljevanju boste lahko prebrali, kako pogosto je potrebno menjati določene, najbolj uporabljene kuhinjske pripomočke, da se izognete okužbam z nevarnimi bakterijami kot je npr. E. Coli.

Tudi kuhinjski pripomocki imajo rok trajanja umazane

Lesene kuhalnice: vsakih 5 let

Lahko tudi prej, ko najdete na njih razpoke, razbarvanje ali zmehčane dele, v katerih se naselijo bakterije in plesni. Kuhalnic ne polagajte v pomivalni stroj, raje jih operite z vročo vodo in detergentom, še pred tem pa jih namočite v dezinfekcijsko sredstvo (npr. alkohol).

Tudi kuhinjski pripomocki imajo rok trajanja lesene

Gumijaste lopatice: vsake 2 leti

Lahko tudi prej, če opazite raztaljene dele, razbarvanje in razpoke. Pri plastičnih kuhalnicah ni bojazni o bakterijah, saj guma ni tako porozna kot les. Ko pa se na njih kažejo prve razpoke, pa le stran z njimi, saj se lahko v razpoke kaj hitro naselijo neželeni mikroorganizmi.

Tudi kuhinjski pripomocki imajo rok trajanja gume

Teflonske kuhinjske ponve: vsake 2-3 leti

Oziroma takrat, ko opazite prve praske. Če se izogibate uporabi kovinskih pripomočkov, lahko življenjsko dobo tudi podaljšate. Pri segrevanju nad 250°C se lahko začnejo izločati toksični hlapi, ki so zdravju škodljivi. Praske in površinske poškodbe lahko povzročijo, da pride do tega pojava že pri bistveno nižjih temperaturah. Nekateri strokovnjaki celo svetujejo, da takšne posode, proizvedene pred letom 2010, zamenjajte za novejše.

Tudi kuhinjski pripomocki imajo rok trajanja posoda

Lesene in plastične deske za rezanje: vsake 3 leta

Čas za njihovo menjavo je, ko se začnejo kriviti ali pa opazite razpoke in nožne zareze, v katerih se rade razvijejo bakterije.

Tudi kuhinjski pripomocki imajo rok trajanja deske

Gobice za pomivanje posode: vsaka 2 tedna

Gobice so narejene iz poroznih penastih materialov, v porah katerih se zadržuje voda. Kot take predstavljajo idealno okolje za razvoj bakterij. Čiščenje z vročo vodo in pregrevanje v mikrovalovni pečici za 30 sekund pomaga, da se znebite bakterij do naslednjega pomivanja posode, vendar je potrebno gobice kljub temu redno menjavati, saj naj bi predstavljale eno najbolj umazanih reči v naših kuhinjah.

Tudi kuhinjski pripomocki imajo rok trajanja gobice

Kuhinjske krpe: po potrebi

Tudi kuhinjske krpe, tako kot gobice, predstavljajo leglo milijonom bakterij. Vedno imejte v mislih, da ne uporabljate iste krpe za brisanje posode in rok, saj na takšen način z lahkoto prenašate bakterije na druga mesta v kuhinji. Krpe ni potrebno samo redno prati, ampak jih moramo vsake toliko časa tudi zamenjati z novimi.

Kuhinjske rokavice: po potrebi

S časom uporabe se lahko tudi kuhinjske rokavice obrabijo. Material postaja tanjši in nudi manj zaščite za roke, kar lahko privede do nepotrebnih opeklin.

Plastične posodice za shranjevanje hrane z BPA: če je le možno, se jih znebite takoj

Starejše različice nekaterih plastičnih posod za shranjevanje živil pogosto vsebujejo bisfenol A, znan kot BPA, ki se ga povezuje z zdravstvenimi težavami kot je rak in bolezni srca. Če je možno, jih zamenjajte za steklene posodice ali posode z oznako BPA-free.

Skrbite za svoje kuhinjske pripomočke, da bo zdrava in sita cela družina.

Ocena:
Skupaj: 4 Povprečno: 5]

Dodaj odgovor