Jagodni tiramisu v kozarcu
Slastne jagode, nežna mascarpone krema in sladki piškoti. To so glavni elementi te slastne sladice. Jagodni tiramisu v kozarcu je osvežilna in sladka sladica, dokaj hitro pripravljena, pri izbiri dodatkov pa pušča kar nekaj svobode. Sama sem piškote namočila kar v mešanico kave in ruma, sami pa lahko izberete tudi mleko, jagodni sok ali karkoli drugega po vašem okusu. Priprava v kozarcu pa omogoča tudi to, da lahko pripravite nekoliko bolj sočen tiramisu, saj ga na koncu ni treba narezati na koščke, temveč ga le postrežemo. V nadaljevanju si oglejte recept.
Pripomočki za jagodni tiramisu v kozarcu:
- 5 do 6 steklenih kozarcev (2 dl)
- električni mešalec
- palični mešalec (ni nujno)
Sestavine za jagodni tiramisu v kozarcu:
- 250 g piškotov za tiramisu (savoiardi, baby …)
- 3 dl kave (lahko nadomestimo z mlekom, jagodnim sokom ipd.)
- 2 žlici ruma (lahko izpustimo)
- 250 g jagod
- 10 g vanilijevega sladkorja ali vanilijevega ekstrakta
- kakav v prahu ali čokoladna dekoracija po želji
Mascarpone krema:
- 500 g mascarpone
- 80 g sladkorja (40 g + 40 g)
- 10 g vanilijevega sladkorja ali vanilijevega ekstrakta
- 4 jajca
Priprava jagodnega tiramisuja v kozarcu:
Skuhamo kavo ter jo damo na stran, da se ohladi (oz. si pripravimo drugo tekočino, v katero bomo pomakali piškote). Jagode narežemo na koščke.
Približno tretjino jagod zmešamo z vanilijevim sladkorjem, malo pokuhamo in zmiksamo s paličnim mešalnikom ali pretlačimo z vilicami, da dobimo jagodni pire. (Če uporabljamo zamrznjene jagode, pokuhamo vse ter jih zmiksamo do želene konsistence.) Jagodni pire damo na stran, da se ohladi. Ko se ohladi, pa ga združimo s preostalimi koščki jagod. Če so jagode bolj kisle, dodamo še malo sladkorja (po okusu).
Nato se lotimo priprave mascarpone kreme. Rumenjake in beljake ločimo. Beljake in polovico sladkorja zmiksamo v čvrst sneg. Posebej zmiksamo še rumenjake, vanilijev sladkor ter drugo polovico sladkorja. Če bi se radi izognili uporabi surovih jajc, jih miksamo nad paro (tako rumenjake kot tudi beljake), da dosežejo vsaj 78 °C. Nato v rumenjakovo zmes počasi vmešamo mascarpone, ki ga dodajamo po žlicah. Na koncu pa z lopatko vmešamo še sneg. Vmešamo ga postopoma (v dveh do treh delih) ter s privzdigovanjem mase (ne z mešanjem), da bo krema čim bolj rahla.
Čaka nas le še sestavljanje sladice. Na dno kozarčka vlijemo nekaj jagodnega pireja s kakšnim koščkom jagod. Dodamo piškot, ki ga za nekaj sekund namočimi v kavi ali drugi tekočini. Sledi plast mascarpone kreme. Nato v kavo namočeni piškoti, nato jagode ter še ena plast mascarpone kreme.
Jagodni tiramisu v kozarcu damo v hladilnik za vsaj 2 uri (lahko pa kar čez noč), da se sestavine dobro povežejo. Preden tiramisu v kozarčku postrežemo, ga še dekoriramo; lahko ga posujemo s kakavom, okrasimo s svežimi jagodami ter dodamo drugo dekoracijo po želji.
Slastni jagodni tiramisu je nared. Veliko užitkov ob pripravi in sladkanju!
Če ste ljubitelji jagodnih sladic preverite še naslednje recepte:
- Mini skutne pite z jagodami
- Cheesecake z jagodami
- Čokoladno-jagodna pita
- Vanilijeva sladica z jagodami in ananasom