Jagodni tiramisu v kozarcu
Print Friendly, PDF & Email

Slastne jagode, nežna mascarpone krema in sladki piškoti. To so glavni elementi te slastne sladice. Jagodni tiramisu v kozarcu je osvežilna in sladka sladica, dokaj hitro pripravljena, pri izbiri dodatkov pa pušča kar nekaj svobode. Sama sem piškote namočila kar v mešanico kave in ruma, sami pa lahko izberete tudi mleko, jagodni sok ali karkoli drugega po vašem okusu. Priprava v kozarcu pa omogoča tudi to, da lahko pripravite nekoliko bolj sočen tiramisu, saj ga na koncu ni treba narezati na koščke, temveč ga le postrežemo. V nadaljevanju si oglejte recept.

jagodni tiramisu v kozarcu

Pripomočki za jagodni tiramisu v kozarcu:

 • 5 do 6 steklenih kozarcev (2 dl)
 • električni mešalec
 • palični mešalec (ni nujno)

Sestavine za jagodni tiramisu v kozarcu:

 • 250 g piškotov za tiramisu (savoiardi, baby …)
 • 3 dl kave (lahko nadomestimo z mlekom, jagodnim sokom ipd.)
 • 2 žlici ruma (lahko izpustimo)
 • 250 g jagod
 • 10 g vanilijevega sladkorja ali vanilijevega ekstrakta
 • kakav v prahu ali čokoladna dekoracija po želji

Mascarpone krema:

 • 500 g mascarpone
 • 80 g sladkorja (40 g + 40 g)
 • 10 g vanilijevega sladkorja ali vanilijevega ekstrakta
 • 4 jajca

Priprava jagodnega tiramisuja v kozarcu:

Skuhamo kavo ter jo damo na stran, da se ohladi (oz. si pripravimo drugo tekočino, v katero bomo pomakali piškote). Jagode narežemo na koščke.

jagodni tiramisu v kozarcu

Približno tretjino jagod zmešamo z vanilijevim sladkorjem, malo pokuhamo in zmiksamo s paličnim mešalnikom ali pretlačimo z vilicami, da dobimo jagodni pire. (Če uporabljamo zamrznjene jagode, pokuhamo vse ter jih zmiksamo do želene konsistence.) Jagodni pire damo na stran, da se ohladi. Ko se ohladi, pa ga združimo s preostalimi koščki jagod. Če so jagode bolj kisle, dodamo še malo sladkorja (po okusu).

jagodni tiramisu v kozarcu

Nato se lotimo priprave mascarpone kreme. Rumenjake in beljake ločimo. Beljake in polovico sladkorja zmiksamo v čvrst sneg. Posebej zmiksamo še rumenjake, vanilijev sladkor ter drugo polovico sladkorja. Če bi se radi izognili uporabi surovih jajc, jih miksamo nad paro (tako rumenjake kot tudi beljake), da dosežejo vsaj 78 °C. Nato v rumenjakovo zmes počasi vmešamo mascarpone, ki ga dodajamo po žlicah. Na koncu pa z lopatko vmešamo še sneg. Vmešamo ga postopoma (v dveh do treh delih) ter s privzdigovanjem mase (ne z mešanjem), da bo krema čim bolj rahla.

jagodni tiramisu v kozarcu

Čaka nas le še sestavljanje sladice. Na dno kozarčka vlijemo nekaj jagodnega pireja s kakšnim koščkom jagod. Dodamo piškot, ki ga za nekaj sekund namočimi v kavi ali drugi tekočini. Sledi plast mascarpone kreme. Nato v kavo namočeni piškoti, nato jagode ter še ena plast mascarpone kreme.

Jagodni tiramisu v kozarcu damo v hladilnik za vsaj 2 uri (lahko pa kar čez noč), da se sestavine dobro povežejo. Preden tiramisu v kozarčku postrežemo, ga še dekoriramo; lahko ga posujemo s kakavom, okrasimo s svežimi jagodami ter dodamo drugo dekoracijo po želji.

Slastni jagodni tiramisu je nared. Veliko užitkov ob pripravi in sladkanju!

jagodni tiramisu v kozarcu

Če ste ljubitelji jagodnih sladic preverite še naslednje recepte:

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 5]

Manca Rudolf

Hej! Sem Manca Rudolf, avtorica kulinaričnega bloga Rudolfova malca (http://www.rudolfovamalca.com/), kamor objavljam recepte, priporočila in druga (kulinarična) doživetja. Sem zagovornica sezonske, lokalne, doma pridelane hrane. Rada imam preproste recepte, hkrati pa se izogibam uporabe vnaprej pripravljenih polizdelkov – raje čim več pripravim sama. Sem tudi ljubiteljica glasbe, zborovskega petja, slovenskih narečij, dobrih knjig, francoskega jezika, našega planeta, (ročno izdelanega) nakita, prikupnih kuharskih pripomočkov in dobre hrane.

Dodaj odgovor