Čokoladno-jagodna pita
Print Friendly, PDF & Email

Čokoladno-jagodno pito sta moj mož in moj brat prvič jedla v slaščičarni v Linzu. Prišla sta domov in rekla, da v življenju še nista jedla boljše sladice. Čokoladno pito mi je mož podrobno opisal in ta da – čez en teden sva jo s sestro pričarali na krožnik – najboljšo sladico na svetu.

cokoladno-jagodna-pita-8

Čokoladno-jagodna pita – pripomočki:

  • električni mešalnik
  • kozica
  • kuhinjska tehtnica
  • valjar
  • plastična posoda
  • žlica
  • vilice
  • pekač za pite premera 30 cm
  • peki papir

Čokoladno-jagodna pita – sestavine:

Za testo:

  • 125 g masla
  • 2 žlici sladkorja v prahu
  • 2 žlici hladne vodecokoladno-jagodna-pita-2
  • 1 jajce
  • 250 g moke
  • maslo in moka za pekač in površino za valjanje

Za čokoladno-jagodno maso:

  • 350 g čokoladne kuverture
  • 250 g jagod (svežih ali zamrznjenih)
  • 20 g vanilijevega sladkorja
  • 200 ml sladke smetane
  • 40 g masla
  • 2 žlici ruma

Za okrasitev po želji uporabimo 50 g bele čokolade in 15 g masla. Postrežemo s stepeno sladko smetano.

Čokoladno-jagodna pita – postopek:

Najprej naredimo testo. Z električnim mešalnikom zmešamo maslo, sladkor v prahu, jajce in 2 žlici vode. Nato dodamo še moko in še enkrat premešamo, nato pa še z rokami zamesimo testo in ga damo za vsaj 20 minut v hladilnik.

cokoladno-jagodna-pita-3

Pekač za pito namastimo in pomokamo. Pečico segrejemo na 200°C.

cokoladno-jagodna-pita-4

Testo razvaljamo v velik krog in ga položimo v pekač. Z vilicami ga večkrat prebodemo. Testo pokrijemo s peki papirjem in ga pečemo najprej 15 minut, nato papir odstranimo in testo pečemo še 10 minut, da postane zlatorumene barve. Skupni čas pečenja testa je torej 25 minut – ves čas na 200°C. Ko je testo pečeno, ga vzamemo iz pečice, pustimo, da se ohladi in ga nato preložimo iz pekača na pladenj.

cokoladno-jagodna-pita-5

Medtem jagode pokuhamo in jih zmečkamo v pire (po želji lahko pustimo kakšne večje koščke jagod cele). Dodamo vanilijev sladkor in sladko smetano in kuhamo, dokler ne zavre. Vmes ves čas mešamo. Nato jagode odstavimo z ognja. V čisti posodi nad paro stopimo čokoladno kuverturo. Nato jo vlijemo med jagodno mešanico. Dodamo še maslo in rum in mešamo, dokler se maslo ne stopi.

cokoladno-jagodna-pita-6

Mešanico nato vlijemo v testo in pito postavimo na hladno za 4 ure (ali kar čez noč). Po želji jo okrasimo z belo čokolado. Postrežemo s stepeno sladko smetano.

cokoladno-jagodna-pita-1Prijetno sladkanje!

Obožujete pomarančno-čokoladni okus? Poskusite odlične čokolatine z mandlji z okusom pomaranče.

Ocena:
Skupaj: 6 Povprečno: 4.7]

Manca Rudolf

Hej! Sem Manca Rudolf, avtorica kulinaričnega bloga Rudolfova malca (http://www.rudolfovamalca.com/), kamor objavljam recepte, priporočila in druga (kulinarična) doživetja. Sem zagovornica sezonske, lokalne, doma pridelane hrane. Rada imam preproste recepte, hkrati pa se izogibam uporabe vnaprej pripravljenih polizdelkov – raje čim več pripravim sama. Sem tudi ljubiteljica glasbe, zborovskega petja, slovenskih narečij, dobrih knjig, francoskega jezika, našega planeta, (ročno izdelanega) nakita, prikupnih kuharskih pripomočkov in dobre hrane.

Dodaj odgovor