Čokoladno-jagodna pita
Čokoladno-jagodno pito sta moj mož in moj brat prvič jedla v slaščičarni v Linzu. Prišla sta domov in rekla, da v življenju še nista jedla boljše sladice. Čokoladno pito mi je mož podrobno opisal in ta da – čez en teden sva jo s sestro pričarali na krožnik – najboljšo sladico na svetu.
Čokoladno-jagodna pita – pripomočki:
- električni mešalnik
- kozica
- kuhinjska tehtnica
- valjar
- plastična posoda
- žlica
- vilice
- pekač za pite premera 30 cm
- peki papir
Čokoladno-jagodna pita – sestavine:
Za testo:
- 125 g masla
- 2 žlici sladkorja v prahu
- 2 žlici hladne vode
- 1 jajce
- 250 g moke
- maslo in moka za pekač in površino za valjanje
Za čokoladno-jagodno maso:
- 350 g čokoladne kuverture
- 250 g jagod (svežih ali zamrznjenih)
- 20 g vanilijevega sladkorja
- 200 ml sladke smetane
- 40 g masla
- 2 žlici ruma
Za okrasitev po želji uporabimo 50 g bele čokolade in 15 g masla. Postrežemo s stepeno sladko smetano.
Čokoladno-jagodna pita – postopek:
Najprej naredimo testo. Z električnim mešalnikom zmešamo maslo, sladkor v prahu, jajce in 2 žlici vode. Nato dodamo še moko in še enkrat premešamo, nato pa še z rokami zamesimo testo in ga damo za vsaj 20 minut v hladilnik.
Pekač za pito namastimo in pomokamo. Pečico segrejemo na 200°C.
Testo razvaljamo v velik krog in ga položimo v pekač. Z vilicami ga večkrat prebodemo. Testo pokrijemo s peki papirjem in ga pečemo najprej 15 minut, nato papir odstranimo in testo pečemo še 10 minut, da postane zlatorumene barve. Skupni čas pečenja testa je torej 25 minut – ves čas na 200°C. Ko je testo pečeno, ga vzamemo iz pečice, pustimo, da se ohladi in ga nato preložimo iz pekača na pladenj.
Medtem jagode pokuhamo in jih zmečkamo v pire (po želji lahko pustimo kakšne večje koščke jagod cele). Dodamo vanilijev sladkor in sladko smetano in kuhamo, dokler ne zavre. Vmes ves čas mešamo. Nato jagode odstavimo z ognja. V čisti posodi nad paro stopimo čokoladno kuverturo. Nato jo vlijemo med jagodno mešanico. Dodamo še maslo in rum in mešamo, dokler se maslo ne stopi.
Mešanico nato vlijemo v testo in pito postavimo na hladno za 4 ure (ali kar čez noč). Po želji jo okrasimo z belo čokolado. Postrežemo s stepeno sladko smetano.
Obožujete pomarančno-čokoladni okus? Poskusite odlične čokolatine z mandlji z okusom pomaranče.