Valentinov cheesecake z jagodami
Bliža se valentinovo in tu je preprost recept za sladico v dvoje, za katero ne potrebujemo pečice. Uspela bo tudi začetnikom. Natančno preberite navodila, priskrbite si sestavine, ostalo pa je mala malica. Valentinov cheesecake z jagodami je okusna in osvežilna sladica iz piškotne podlage, kremnega sira in – kot je za valentinovo značilno – jagod. Serviramo ga v ličnih kozarcih ali posodicah v obliki srčkov.
Valentinov cheesecake z jagodami – pripomočki:
- 3 posode
- električni mešalnik
- lonček
- žlica
- žlička
- kuhinjska tehtnica
- merilna posodica
- valjar
- lepi kozarci za serviranje
Valentinov cheesecake z jagodami – sestavine:
Za prvo plast:
- 50 g piškotov (albert keksov, maslenih piškotov, polnozrnatih piškotov …)
- 25 g fino mletih mandljev
- 30 g masla
- 10 g vanilijevega sladkorja v prahu (lahko nadomestimo z navadnim sladkorjem v prahu in vanilijevim ekstraktom)
Za drugo plast:
- 120 g kremnega sira (npr. Philadelphija …)
- 2 žlici sladkorja v prahu
- 100 ml sladke smetane
- nekaj kapljic limoninega soka
- 3 g želatine v prahu
Za tretjo plast:
- 120 g jagod (svežih ali zamrznjenih)
- 1 čajna žlička gustina (lahko nadomestimo z vanilijevim pudingom)
- 2 žlici vode
- 2 žlici sladkorja (oz. po okusu)
Valentinov cheesecake z jagodami – postopek:
Maslo segrejemo, da se stopi. Piškote zdrobimo (z valjarjem ali v multipraktiku ali kako drugače) in drobtine stresemo v posodo. Dodamo mandlje, vanilijev sladkor v prahu in vse dobro premešamo z žlico. Prelijemo z maslom in premešamo.
Mešanico pretresemo v kozarce, kjer bomo cheesecake servirali in jo s prsti malo potlačimo. Kozarce damo v hladilnik.
Pripravimo sestavine za drugo plast. Želatino namočimo v vodi, da nabrekne (sledimo navodilom na embalaži). Ožamemo limono. V posodi zmešamo kremni sir, sladkor v prahu in nekaj kapljic limoninega soka. V drugi posodi stepemo sladko smetano in jo nato predenemo v posodo s kremnim sirom.
Želatino med stalnim mešanjem stopimo nad paro in jo nato dodamo v kremno zmes.
Vse skupaj na kratko premešamo z električnim mešalnikom in nadevamo v posode. Posodice damo za vsaj 1 uro v hladilnik.
Naredimo še tretjo plast. V lončku zmešamo jagode in sladkor. V manjši posodici zmešamo vodo in gustin oz. vanilijev puding. Mešamo, toliko časa, da se vse grudice razpustijo. Mešanico zlijemo v lonček z jagodami in med mešanjem segrevamo do vretja. Nato odstavimo in počakamo, da se ohladi.
Nato tudi tretjo plast nadevamo v kozarčke. Kozarčke damo še za vsaj pol ure v hladilnik (lahko tudi čez noč).
Vaše darilce za najdražjega/-o je pripravljeno. S to sladico boste gotovo osvojili njegovo/njeno srce.