Enostavni mandljevi piškoti
Print Friendly, PDF & Email

Krhki piškoti, v katerih se med seboj nežno prepletata okusa mandljev in vanilje. Priprava mandljevih piškotov je zelo enostavna, otročje lahka pravzaprav. Piškoti pa hrustljavo dobri … pri nas poidejo v nekaj dneh, ne moremo se jim upreti, čeprav so zelo preprosti. No, pa saj, preproste reči so včasih najboljše, kajne?
Kljub temu, da pri nas v skodelici za piškote poidejo v zgolj nekaj dneh, pa bodo, shranjeni v škatli za piškote, ki dobro tesni, počakali več tednov.  In, če boste uporabili druge oreščke (npr. lešnike, orehe), bodo ti enostavni mandljevi piškoti vsakič malo drugačni.

Pripomočki za pripravo mandljevih piškotov

 • skleda za pripravo testa
 • pekač (tisti, ki pride s pečico) in papir za peko
 • pečica
 • kozica
 • štedilnik
 • električni mikser
 • kuhinjska tehtnica
 • žlica za med – za risanje vzorca (lahko tudi vilica, kaj drugega ali pa nič od naštetega)

Sestavine za mandljeve piškote

Za okoli 50 piškotov:

 • 320 g gladke bele moke
 • 1/2 čajne žličke sodebikarbone
 • 100 g mletih mandljev
 • 230 g masla
 • 1 jajce
 • 90 g sladkorja
 • 2 zavojčka vaniljevega sladkorja z aromo burbonske vanilje (lahko tudi navadnega)

Priprava mandljevih piškotov

Maslo odmerimo in ga damo v kozico, ki jo postavimo na štedilnik in ga počasi stopimo. Pripravimo in odmerimo  si ostale sestavine in k moki primešamo sodobikarbono.

Jajce, sladkor in vaniljev sladkor damo v skledo, v kateri bomo pripravljali testo za mandljeve piškote in, ko se maslo stopi, ga vlijemo v skledo.

Vse sestavine na hitro penasto vmešamo in dodamo mlete mandlje.

Mlete mandlje vmešamo v zmes in nato med stalnim mešanjem počasi, žlico po žlico dodajamo moko, ki smo ji primešali sodobikarbono. Na koncu boste morda morali z rokami moko še malo vmešati v testo za mandljeve piškote. Samo malo, toliko, da se vsa moka lepo združi in oblikuje testo, gnetenje ni potrebno.

Priklopimo pečico in njeno temperaturo nastavimo na 170 °C (ventilacijska pečica).
Pripravimo si pekač in ga obložimo s papirjem za peko.

S čistimi rokami zajemamo testo za piškote in med dlanmi oblikujemo za približno 2 centimetra velike kroglice, ki jih nato med dlanmi nekoliko sploščimo.

Tako oblikovane piškote polagamo na pekač, obložen s papirjem za peko. Med posameznimi mandljevimi piškoti pustimo nekaj prostora, saj bodo med peko malo narasli oz. se razlezli.

Sedaj vzamemo v roke žlico za med in jo enostavno ”zapeljemo” po površini piškota in tako ustvarimo vzorček. Ta korak ni obvezen. Piškote lahko pustimo brez vzorčka, lahko vzorček naredimo z vilicami (kot npr. pri vaniljevih piškotih). Kar vam je ljubše oz. lažje.

Opomba avtorice
Tisti, ki bi piškote želeli izrezati z modelčki za piškote, testo za piškote zavijte v  folijo za živila ali ga dajte v PVC vrečko in ga postavite v hladilnik za približno eno uro. Po eni uri testo vzemite iz hladilnika, ga razvaljajte na debelino 2-3 mm (ali poljubno) in z modelčki izrežite poljubno obliko. Piškote prav tako polagajte na pekač, obložen s papirjem za peko.

Iz testa pa lahko namesto kroglic oblikujete tudi kifeljčke oz. rogljičke.

V primeru drugega oblikovanja, kot sem ga zapisala v receptu, čas peke mandljevih piškotov prilagodite obliki in debelini piškotov.

Piškote pečemo v ogreti pečici približno 8-10 minut, odvisno od moči vaše pečice in velikosti ter debeline vaših piškotov. Moji so se pekli 8-9 minut.

Pečene piškote pustimo na pekaču, da se ohladijo.

Ideja
Tisti, ki bi želeli, pečene in ohlajene piškote lahko oblijete s čokolado in jih tako še malo obogatite.

Prijetno sladkanje vam želim.

Ljubitelje domačih piškotov pa vabim, da poskusijo tudi:

Ocena:
Skupaj: 8 Povprečno: 4.8]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor