Masleni vaniljevi piškoti brez jajc
Print Friendly, PDF & Email

Izjemno enostavni za pripravo, dišeči, krhki in v ustih se topeči masleni vaniljevi piškoti bodo že med peko poskrbeli, da bo vaš dom preplavil omamen vonj po vanilji. Pripravljeni so brez jajc, zato so odlična izbira tudi v trenutkih, ko si zaželimo pripraviti nekaj sladkega, a nam je ravno zmanjkalo jajc. Seveda pa so primerni tudi za vse, ki jajc ne smejo uživati.
Pa kar poglejmo kako se masleni vaniljevi piškoti brez jajc pripravijo.

Pripomočki za pripravo maslenih vaniljevih piškotov

  • skleda za pripravo mase
  • cedilo
  • čajna žlička
  • jedilna žlica
  • vilica
  • pečica in pekač (tisti, ki pride s pečico)
  • papir za peko
  • kuhinjska tehtnica
  • hladilnik

Sestavine za maslene vaniljeve piškote

Za okoli 28 piškotov:

  • 220 g gladke bele moke tip 500
  • 1/2 čajne žličke pecilnega praška (cca. 3 g)
  • 130 g masla sobne temperature
  • 50 g sladkorja v prahu
  • 2 zavitka vaniljevega sladkorja z aromo burbonske vanilje
  • 1 vaniljev strok oz. seme 1 vaniljevega stroka
  • 1 čajna žlička vaniljeve arome
  • 2 jedilni žlici mleka

Priprava maslenih vaniljevih piškotov brez jajc

Vsaj 1 uro preden se lotimo priprave, iz hladilnika vzamemo maslo in ga pustimo, da se segreje na sobno temperaturo.

Najprej odmerimo moko, ji dodamo pecilni prašek in obe sestavini s pomočjo cedila presejemo v skledo, v kateri bomo pripravili testo za maslene vaniljeve piškote.

Presejani moki s pecilnim praškom dodamo sladkor v prahu (če je slučajno v grudicah – sprijet, ga prav tako presejte k moki, sicer to ni potrebno), vaniljev sladkor, vaniljevo aromo. Dodamo še semena vanilje – v ta namen strok prerežemo in z nožem postrgamo semena, ki jih dodamo v skledo k ostalim sestavinam. Dodamo še zmehčano maslo, ki ga narežemo na manjše koščke in 2 jedilni žlici mleka.

Vse sestavine s čistimo rokami pregnetemo. Najprej začne nastajati kaša, bolj ko gnetemo testo, bolj se to začne oblikovati v enotno maso. Na koncu dobimo lepo, gladko testo za maslene vaniljeve piškote.

Sedaj si pripravimo pekač, ki ga obložimo s papirjem za peko. Z rokami trgamo testo in med dlanmi oblikujemo približno 2 centimetra velike oz. med 15 in 20 g težke kroglice, ki jih polagamo na pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko. Med vsako kroglico pustimo nekaj prostora.

Potem, ko smo oblikovali vse kroglice, z vilico pritisnemo na vsako kroglico in jo tako nekoliko sploščimo, hkrati pa na vsakem posameznem piškotu pustimo vzorec vilic.

Pekač sedaj za 20 – 30 minut postavimo na hladno (lahko v hladilnik, hladno klet, v zimskem času kar ven, na okensko polico; lahko tudi v zamrzovalnik, v tem primeru bo zadostovalo že 10 – 15 minut) in pustimo oblikovane piškote, da se pred peko ohladijo.

Medtem, ko se piškoti hladijo, vklopimo  pečico in njeno temperaturo nastavimo na 160 °C (ventilacijska pečica).

Pekač s piškoti, ki je počival na hladnem sedaj potisnemo v vnaprej ogreto pečico (160 °C , ventilacija) in maslene vaniljeve piškote brez jajc pečemo 10 – 11 minut oziroma tako dolgo, da po robovih postanejo zlato rjavo zapečeni (rahlo).

Pečene piškote vzamemo iz pečice in jih na pekaču pustimo, da se ohladijo, nato pa jih že lahko postrežemo ali pa shranimo v posodi za piškote, ki dobro tesni. Tako shranjeni bodo počakali tudi mesec dni, če jih ne boste že prej pojedli.

Uživajte v krhkosti in okusu maslenih vaniljevih piškotov brez jajc tudi vi!

Ljubitelje domačih piškotov vabim, da poskusite tudi:

Prijetno sladkanje!

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 5]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor