Čokoladna in breskova sladica v kozarčku s čokoladnim dripom
Print Friendly, PDF & Email

Če želite navdušiti vaše goste, jim postrezite čokoladno in breskovo sladico v kozarčku s čokoladnim dripom. Sliši se zapleteno in verjetno tako tudi zgleda – in ravno to bo očaralo vaše povabljene, še preden jo bodo poskusili. Ko pa jo bodo, se jim bo v ustih pomešal okus čokoladne kreme z nežno breskovo, koščki svežih breskev pa jih bodo prijetno osvežili. Svoje dodajo še kapljice temne čokolade na notranji steni kozarčka oz. čokoladni drip. Če boste sledili navodilom v receptu, bo tudi vam uspela taka sladica, saj priprava sploh ni zahtevna, potrebujemo pa nekaj več časa, da ta čokoladna sladica iz kozarčka na koncu zgleda lično in vabljivo.

Pripomočki za čokoladno in breskovo sladico v kozarčku s čokoladnim dripom:

  • 3 posode za kuhanje (od tega 1 večja)
  • žlica
  • žlička
  • deska
  • nož
  • 10 kozarcev, ki držijo 1 dl
  • pladenj ali pekač, kamor zlagamo kozarce
  • električni mešalnik
  • palični mešalnik
  • metlica za ročno mešanje
  • dekorirna vrečka
  • tehtnica
  • posoda za merjenje tekočin
  • štedilnik
  • hladilnik

Sestavine za čokoladno in breskovo sladico v kozarčku s čokoladnim dripom:

Za 10 kozarčkov, ki držijo 1 dl:

Čokoladni drip:

  • 50 g temne čokolade (uporabila sem 75-procentno)
  • 1/2 žličke masla

Čokoladna krema:

  • 2,5 dl sladke smetane za stepanje
  • 85 g mlečne čokolade

Breskova krema:

  • 290 g breskev (tehtano olupljenih in narezanih; lahko uporabimo sveže ali vložene)
  • približno 1 dl vode
  • 150 g mascarpona
  • 1 zavitek vanilijevega pudinga
  • 20 g sladkorja

Breskova plast:

  • 140 g breskev (tehtano olupljenih in narezanih; lahko uporabimo sveže ali vložene)

Postopek za čokoladno in breskovo sladico v kozarčku s čokoladnim dripom:

Za to sladico iz kozarčka najprej naredimo čokoladno kremo, saj se mora dobro ohladiti. V posodo za kuhanje vlijemo 2,5 dl sladke smetane in nalomimo 85 g mlečne čokolade. Postavimo na štedilnik in na nizki temperaturi grejemo toliko časa, da se čokolada stopi, vmes večkrat premešamo. Posodo potem ohladimo in postavimo v hladilnik, če se nam mudi, pa v zamrzovalnik in kremo premešamo vsakih 5 minut, dokler ni hladna.

Pripravimo breskovo kremo, saj se mora tudi ta ohladiti. Breskve narežemo in spasiramo s paličnim mešalnikom.

Prilijemo toliko vode, da skupno dobimo 4 dl tekočine (jaz sem morala doliti slab dl vode). 3 dl vlijemo v posodo za kuhanje, v preostali dl pa vmešamo prašek za vanilijev puding. Ko breskve zavrejo, vmešamo puding in na zmerni temperaturi kuhamo toliko časa, da se puding zgosti. Mešamo z metlico za ročno mešanje.

V še vroč puding vmešamo 150 g mascarpona in 20 g sladkorja, potem pa kremo ohladimo.

Medtem ko se kremi hladita, pripravimo čokoladni drip po notranji steni kozarčka, ki daje tej sladici poseben izgled. Uporabila sem ozke kozarce na pecljih, ki držijo 1 dl. Če boste uporabili širše kozarce, boste potrebovali več čokolade. Torej, nad vodno kopeljo stopimo čokolado: v večjo posodo nalijemo 2 cm vode in nad njo postavimo manjšo posodo, v katero nalomimo 50 g temne čokolade in dodamo pol žličke masla. Voda v spodnji posodi mora le nežno brbotati, nikakor ne sme vreti.

Malo stopljene čokolade zajamemo z žličko in se približamo notranjemu robu kozarca. Previdno spustimo nekaj čokolade, da steče po notranji steni kozarca. Pri tem si je najbolje vzeti čas in ne hiteti, da bo vzorec lep in da nam čokolada ne bo stekla kam, kjer je ne želimo. Ko naredimo drip okoli in okoli, s kozarcem rahlo potolčemo po pultu ali mizi, da čokoladi malo pomagamo enokomerno steči proti dnu kozarca, ne pa čisto do njega. Postopek ponovimo na vseh kozarcih, nato jih zložimo na pladenj ali pekač in jih postavimo v hladilnik.

Čokolada bo zelo hitro strjena, vmes pa si pripravimo še breskve. 140 g jih narežemo na koščke. To bo zadnja, vrhnja plast te čokoladne sladice iz kozarčka.

Lotimo se dokončanja kreme in sestavljanja sladice. Dobro ohlajeno čokoladno kremo stepemo kot bi stepali običajno smetano – z električnim mepalnikom, dokler se ne začnejo delati lepi vrhovi.

Kremo nadevamo v dekorirno vrečko in jo nabrizgamo v kozarčke. Pazimo, da jo v vse razporedimo približno enako.

Nato postopek ponovimo z breskovo kremo in čez nadevamo žlico na koščke narezanih breskev. Čokoladna in breskova sladica v kozarčku s čokoladnim dripom je pripravljena, do postrežbe jo hranimo v hladilniku.

Pomembno
Priporočam, da sladico približno 5 minut pred postrežbo (ali več, odvisno od sobne temperature) damo iz hladilnika, da se čokoladni drip rahlo zmehča, saj ga bo tako lažje postrgati s kozarca. 😉

Uživajte v pripravi in dober tek!

Če iščete še druge ideje za sladice v kozarčku, vam predlagam, da poskusite te okusne in enostavne sladice:

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 5]

Kuhartnica

Za imenom Kuhartnica ustvarjam Deja Horvat. Rada kuham, pečem, fotografiram in preživljam čas s svojo družino, v katero spadata tudi dva mačka. O naših dogodivščinah pišem blog Kuhartnica, kjer zapisujem ustvarjalne podvige s svojo malčico, izzive materinstva, pišem recepte za jedi, ki bodo nahranile želodčke vse družine, in objavljam svoje avtorske pobarvanke za mamice - da si končno vzamejo tistih 5 minutk zase! :)

Dodaj odgovor