Skutna krema z breskvami iz kozarčka
Print Friendly, PDF & Email

Skutna krema z breskvami iz kozarčka je osvežilna sladica, ki jo lahko pripravimo kar tako, da pocrkljamo domače po kosilu, ali pa jo ponudimo ob kakšni posebni priložnosti kot malo drugačno sladico – sladico v kozarčku. Skutna krema je sveža, nežna, rahlo kiselkasta, breskve pa jo okrepijo s svojim značilnim okusom. Obe plasti sta rahli, zato se na vrhu zelo podajo hrustljavi piškoti za protiutež in dekoracijo obenem. Izberemo lahko poljubne piškote, za piko na i pa dodamo listek sveže melise ali rezino breskve.

Pripomočki za skutno kremo z breskvami iz kozarčka:

  • posoda za kuhanje
  • posoda za mešanje
  • žlica
  • tehtnica
  • posoda za merjenje tekočin
  • metlica za ročno mešanje
  • električni mešalnik
  • palični mešalnik
  • štedilnik
  • hladilnik
  • 3 kozarci, ki držijo 3 dl, ali 6 kozarcev, ki držijo 2 dl

Sestavine za skutno kremo z breskvami iz kozarčka:

Za 3 kozarce po 3 dl ali 6 kozarcev po 2 dl

Skutna krema:

  • 125 g mascarpona
  • 250 g nepasirane skute
  • 1 dl sladke smetane
  • 40 g vanilijevega sladkorja
  • 1 dl hladne vode
  • 6 g agar agarja

Breskov pire:

  • 300 g breskev
  • 40 g sladkorja

Zgornja plast:

  • približno 75 g poljubnih piškotov
  • listki sveže melise ali rezina breskve

Postopek za skutno kremo z breskvami iz kozarčka:

Za to sladico iz kozarčka najprej pripravimo skutno kremo. V posodi z električnim mešalnikom zmešamo 125 g mascarpona, 250 g skute in 40 g vanilijevega sladkorja. Posebej stepemo 1 dl sladke smetane. V kozici zmešamo 1 dl vode in 6 g agar agarja, jo pristavimo na štedilnik in ko zavre, mešamo, dokler se ne začne gostiti. V kuhan agar po žlicah dodajamo skutno kremo in mešamo, dokler ne dobimo enotne kreme. Na koncu postopno vmešamo še smetano. Podrobneje je postopek priprave skutne kreme opisan pri receptu za skutno torto z jagodami in breskvami. Kremo nadevamo v izbrane kozarce in jih postavimo v hladilnik za vsaj 1 uro.

Za breskov pire olupimo in narežemo 300 g breskev in jih damo v posodo, v kateri jih s paličnim mešalnikom spremenimo v pire. Sladkamo ga s 40 g sladkorja oz. po okusu.

Breskov pire nadevamo v kozarce na skutno kremo in jih damo nazaj v hladilnik.

Preden bomo skutno kremo z breskvami iz kozarčka postregli, na breskov pire nadrobimo še poljubne piškote in jih okrasimo z listki melise ali rezinami breskev. Sicer lahko piškote nadrobimo tudi prej, a če bo sladica pred postrežbo še nekaj časa stala, se lahko piškoti zmehčajo in ne bodo več (tako) hrustljavi.

Poskusite tudi enostaven posladek iz kozarčka in vanilijevo sladico z breskvami v kozarcu.

Dober tek!

Ocena:
Skupaj: 4 Povprečno: 5]

Kuhartnica

Za imenom Kuhartnica ustvarjam Deja Horvat. Rada kuham, pečem, fotografiram in preživljam čas s svojo družino, v katero spadata tudi dva mačka. Naša družina ima zelo raznolike želje glede prehrane (pa sem niti ne štejem mačkov :)), zato vsak dan kuham vsaj dve različici kosila. Kuhanje za različne okuse mi je v izziv, zato se med mojimi recepti najdejo ideje za mesojedce, vegetarijance in vegane.

Dodaj odgovor