Domači keksi
Print Friendly, PDF & Email

Si želite dobre domače kekse, ki se preprosto stopijo v ustih in vam bodo na voljo cel mesec? Če je vaš odgovor pritrdilen, predlagam, da sledite temu receptu in si naredite približno 4 kg odličnih domačih keksov. Kekse narejene po tem receptu lahko izdelate s pomočjo keksomata ali ročno s pomočjo modela. Domači keksi narejeni po tem receptu bodo v zaprti posodi na voljo kot prigrizek ob skodelici kave ali čaja cel mesec. Prav tako so odlično in zelo okusno presenečenje ob nenapovedanem obisku.

Pripomočki za izdelavo domačih keksov:

  • 2 pekača velikosti vaše pečice
  • električna ventilacijska pečica
  • velika posoda za mešanje sestavin
  • keksomat ali modelčki za kekse, če jih izdelujemo ročno
  • valjar za valjanje testa, če kekse izdelujemo ročno
  • velika jušna žlica
  • mala čajna žlička
  • kuhalnica ali žlica za mešanje testa
  • kovinska lopatica
  • tehtnica

Sestavine za izdelavo domačih keksov (za skoraj 4 kg keksov):

  • 1,4 kg bele gladke moke tip 500
  • 600 g ostre moke
  • 1 kg svinjske masti (po želji lahko uporabite tudi margarino)
  • 600 g sladkorja v prahu
  • 8 celih jajc
  • 2 vrečki pecilnega praška
  • 8 vrečk vanilijevega sladkorja
  • 2 veliki jušni žlici mletega cimeta
  • nastrgana lupina 1 limone
  • 3 velike zvrhane žlice kakava
  • 1 zravnana čajna žlička soli
  • nekaj bele gladke moke za potrositi pri izdelavi in oblikovanju testa
  • 5 žlic rjavega sladkorja za potrositi po keksih pred pečenjem (ni obvezna sestavina)

Postopek za izdelavo domačih keksov:

Domače kekse po tem receptu lahko izdelamo s pomočjo keksomata, kajti testo je dovolj mehko da ga bomo z lahkoto naredili in s tem pridobili čas. Če keksomata nimamo, se priprave lahko lotimo tudi ročno.

Najprej vzamemo veliko posodo in vanjo stresemo odtehtano količino gladke in ostre moke. V moko dodamo pecilni prašek ter premešamo.

Nato dodamo sol, sladkor v prahu, vanilijev sladkor, jajca, cimet, naribano limonino lupino in na kose narezano margarino ali svinjsko mast. Sama pri izdelavi vedno uporabljam svinjsko mast, ker so domači keksi, izdelani s svinjsko maščobo, veliko bolj krhki.

Če nismo ljubitelj svinjske maščobe, lahko to zamenjamo za margarino, v tem primeru pa priporočam ročno izdelavo keksov. Ko moki dodamo naštete sestavine, vzamemo kuhalnico in vse dobro premešamo ter z rokami zgnetemo testo.

Pri gnetenju testa po potrebi potrosimo malo moke, da se testo ne lepi.

Ko je testo lepo oblikovano, ga razdelimo na polovico. Eno polovico postavimo na pomokano delovno površino, jo natrgamo na manjše kose in natlačimo v keksomat. V drugo polovici testa damo 3 velike žlice kakava in testo še enkrat pregnetemo, tako da dobro združimo narejeno svetlo maso s kakavom in dobimo testo čokoladne barve.

Če izdelujemo kekse ročno, testo na pomokani površini razvaljamo z valjarjem na debelino okoli 2-3 mm in s pomočjo modelčkov za kekse izrežemo piškote poljubnih oblik.

Oblikovane kekse postavimo na nenamaščen pekač, kar pomeni, da jih polagamo na čist in posušen pekač brez uporabe maščobe, papirja za peko ali posipa z moko. Ko smo kekse položili na pekač, jih po želji potrosimo z rjavim sladkorjem.

Ko napolnimo celotni pekač, ga postavimo v pečico ne glede na to, ali smo kekse iztisnili s pomočjo keksomata ali smo to naredili ročno. Kekse pečemo v segreti ventilacijski pečici na 170 °C od 9 do 12 minut.

Če kekse izdelujemo s pomočjo keksomata, lahko kombiniramo temno in svetlo testo hkrati in sicer tako, da odtrgamo kos svetlega testa in ga natlačimo v keksomat, nato pa še kos temnega testa. Postopek ponavljamo, dokler ne napolnimo keksomat za kekse.

Pečene kekse odstranimo iz pečice in jih s pomočjo kovinske lopatke pazljivo poberemo s pekača ter damo v škatlo za kekse.

Pekača po odstranitvi iz pečice ni potrebno posebej ohlajati, lahko ga po želji polijemo z mrzlo vodo in pobrišemo s kuhinjsko brisačo, nato pa ponovno napolnimo z oblikovanimi keksi in postavimo v pečico. Postopek ponavljamo, dokler nam ne zmanjka testa.

Domači keksi so narejeni – ko jih enkrat poskusimo, jih bomo zagotovo naredili še velikokrat. 🙂

Ocena:
Skupaj: 14 Povprečno: 4.4]

Dodaj odgovor