Dobra in enostavna orehova pita
Orehi, kljub temu, da vsebujejo veliko kalorij, spadajo med najbolj zdrave oreščke. Poleg tega, da so zdravi, pa je njihova odlična lastnost tudi ta, da vsakemu pecivu dodajo svoj posebno dober okus in aromo. Vsako pecivo, ki vsebuje orehe, tako ne more biti slabo, temveč ravno nasprotno – zelo dobro.
Posebej zanimiv učinek orehov na naše telo je ta, da sproščajo in pomirjajo zaradi dokaj velike vsebnosti aminokisline (triptofana), ki v telesu sprošča hormon ugodja (serotonin). Torej, privoščimo si košček ali dva dobre in enostavne orehove pite in uživajmo v sproščenem sladkanju.
Dobra in enostavna orehova pita – pripomočki:
- pekač velikost 30 cm x 40 cm
- posoda za mesenje testa
- 1 posoda za mešanje
- električni mešalnik
- valjar – lahko manjši z ročko
- lopatica – nož za mazanje
- papir za peko
- tehtnica
- ribežen
- velika jušna žlica
- pečica
Dobra in enostavna orehova pita – sestavine
Za testo:
- 25 dag masla (naj bo zmehčano)
- 4 rumenjaki
- 15 dag kristalnega sladkorja
- 50 dag bele mehke moke
- 1 zavojček pecilnega praška (12 g)
Za orehov nadev:
- 4 beljaki
- 20 dag sladkorja v prahu
- 180 g mletih orehov
- 1 zavojček vaniljevega sladkorja burbon (10 g)
Za premaz testa:
- 3 žlice marelične marmelade (oz. okus marmelade po želji)
Dobra in enostavna orehova pita – postopek
Za testo najprej zmešamo skupaj rumenjake s sladkorjem in zmehčanim maslom. Nato dodajamo moko, v katero smo vmešali pecilni prašek. Zamesimo gladko testo in ga razdelimo na dva dela, težka 37 dag in 60 dag. Manjšo kepo testa položimo v zamrzovalno skrinjo, večjo kepo pustimo malo počivati pri sobni temperaturi.
Medtem, ko testo počiva, se lotimo priprave nadeva. Iz beljakov naredimo trd sneg in postopoma med mešanjem dodajamo sladkor in vaniljev sladkor. V sladki sneg narahlo vmešamo orehe.
V pekač, obložen s papirjem za peko položimo večjo kepo testa in testo enakomerno razvaljamo po pekaču.
Preko testa enakomerno namažemo marmelado.
Nato preko premazanega testa enakomerno porazdelimo že pripravljen orehov nadev.
Zdaj iz zamrzovalnika vzamemo manjšo kepo testa in jo naribamo preko orehovega nadeva. Po površini poskušamo čim bolj enakomerno porazdeliti “rezance testa”.
Pekač položimo v vnaprej ogreto pečico na 180 °C, klasične peke in jo na tej temperaturi pečemo približno 30 minut oz. do želene obarvanosti površine pite.
Ko je pita pečena, vzamemo pekač iz pečice in ga postavimo na hladno. Ohlajeno pito razrežemo na poljubne kose in postrežemo. Po želji jo lahko tudi posujemo z mletim sladkorjem.
Prijetno sladkanje.
Posladkate pa lahko tudi s pripravo naslednjih pit:
- Jabolčna pita s kokosom.
- Rabarbarina pita s skuto.
- Malinova pita z medom.
- Limonina krhka pita.
- Krhka pita z malinami.