Jabolčna pita s kokosom
Print Friendly, PDF & Email

Za jabolka je težko reči, da so le sezonsko sadje, ker njihova sezona resnično traja skozi celo leto. Enako velja tudi za jabolčno pito. Slastna je poleti, pozimi in vedno tudi v vmesnem času. Jabolčna pita s kokosom je čudovita različica klasične jabolčne pite, ker priokus po kokosu čudovito dopolni sladko kisli okus jabolk. Jabolčna pita s kokosom po tem receptu je krhka in hkrati sočna. Je sladica, ki paše kjerkoli in kadarkoli.

jabolčna pita s kokosom

Jabolčna pita s kokosom – pripomočki:

  • pekač (velikost 30 cm x 40 cm)
  • posoda za mesenje testa
  • 2 manjši posodici
  • 1 posoda za mešanje
  • električni mešalnik
  • valjar
  • podlaga za valjanje
  • živilska folija
  • papir za peko
  • tehtnica
  • ribežen
  • velika jušna žlica
  • majhna čajna žlička
  • pečica

Jabolčna pita s kokosom – sestavine:

Za testo:

  • 500 g bele mehke moke
  • 150 g sladkorja
  • 1/2 zavojčka pecilnega praška (oz. 2 majhni žlički)
  • 3 velike žlice mleka
  • 2 veliki žlici mineralne vode z mehurčki (npr. Radenska)
  • 200 g zmehčanega masla
  • 5 rumenjakov

Za jabolčni nadev:

  • 1000 g jabolk
  • 5 žlic jagodne marmelade (oz. okus marmelade po želji)

Za kokosov nadev:

  • 80 g kokosove moke
  • 150 g kristalnega sladkorja
  • 1 žlička mletega cimeta
  • sok polovice limone
  • sneg iz 4 beljakov

Za posip:

  • 30 g mletega sladkorja

Jabolčna pita s kokosom – postopek

Zamesimo testo iz vseh navedenih sestavin za testo.

jabolčna pita s kokosom

Eno tretjino testa odvzamemo od celote in ga, zavitega v živilsko folijo, položimo za 40 minut v zamrzovalno skrinjo. Preostali dve tretjini testa ravno tako zavijemo v folijo in ga damo v hladilnik oz. v hladen prostor, kjer naj počiva vsaj 30 minut.

jabolčna pita s kokosom

Med tem časom, ko testo počiva, pripravimo kokosov nadev. Naredimo sneg iz beljakov. V eno posodico pripravimo zmes sladkorja s cimetom ter v drugo posodico odtehtamo kokosovo moko. Med mešanjem, po žlicah v sneg dodajamo mešanico sladkorja in cimeta.

jabolčna pita s kokosom

Nazadnje, v sneg, narahlo ročno vmešamo še kokosovo moko.

jabolčna pita s kokosom

 

V pekač, na položen papir za peko, porazdelimo testo (lahko ga potiskamo s prsti ali ga razvaljamo in nato položimo v pekač), katerega smo hranili v hladilniku.

jabolčna pita s kokosom

Testo premažemo z marmelado.

jabolčna pita s kokosom

In preko porazdelimo naribana jabolka.

jabolčna pita s kokosom

Preko jabolk enakomerno premažemo že pripravljen kokosov nadev.

jabolčna pita s kokosom

jabolčna pita s kokosom

Po kokosovem nadevu, na rezance naribamo testo, katerega smo hranili v zamrzovalni skrinji. Testo ribamo z lahkoto, saj je postalo ravno prav trdo. Če je mogoče testo v zamrzovalniku preveč otrdelo, malo počakamo, da se na sobni temperaturi zmehča.

jabolčna pita s kokosom

Pekač položimo v že vnaprej ogreto pečico na 180°C (navadna pečica) in jabolčno pito s kokosom pri tej temperaturi pečemo 50 do 55 minut oz. tako dolgo, da se vrhnja plast lepo obarva.

jabolčna pita s kokosom

Ko je jabolčna pita s kokosom pečena, jo vzamemo iz pečice in pustimo, da se ohladi do mlačnega. Če želimo, jo še posujemo z mletim sladkorjem.

jabolčna pita s kokosom

Jabolčno pito s kokosom lahko razrežemo še mlačno, enako dobra pa je tudi hladna še naslednji dan, če je prej ne zmanjka.

jabolčna pita s kokosom

Prijetno sladkanje!

Ocena:
Skupaj: 23 Povprečno: 4.3]

Mojca A

Od malih nog sem bila mamin "asistent" v kuhinji in ta vloga mi je bila všeč. Rada jem in rada pečem, kuham malo manj, zato so tudi moji recepti bolj sladki, se pa najde tudi kakšen recept za lačen želodček, kateremu sladica šele sledi. Najbolj mi je v veselje, ko moje mojstrovine kmalu čudežno izginejo, domači pa se zadovoljno oblizujejo. :)

Dodaj odgovor