Jabolčna pita s kokosom
Za jabolka je težko reči, da so le sezonsko sadje, ker njihova sezona resnično traja skozi celo leto. Enako velja tudi za jabolčno pito. Slastna je poleti, pozimi in vedno tudi v vmesnem času. Jabolčna pita s kokosom je čudovita različica klasične jabolčne pite, ker priokus po kokosu čudovito dopolni sladko kisli okus jabolk. Jabolčna pita s kokosom po tem receptu je krhka in hkrati sočna. Je sladica, ki paše kjerkoli in kadarkoli.
Jabolčna pita s kokosom – pripomočki:
- pekač (velikost 30 cm x 40 cm)
- posoda za mesenje testa
- 2 manjši posodici
- 1 posoda za mešanje
- električni mešalnik
- valjar
- podlaga za valjanje
- živilska folija
- papir za peko
- tehtnica
- ribežen
- velika jušna žlica
- majhna čajna žlička
- pečica
Jabolčna pita s kokosom – sestavine:
Za testo:
- 500 g bele mehke moke
- 150 g sladkorja
- 1/2 zavojčka pecilnega praška (oz. 2 majhni žlički)
- 3 velike žlice mleka
- 2 veliki žlici mineralne vode z mehurčki (npr. Radenska)
- 200 g zmehčanega masla
- 5 rumenjakov
Za jabolčni nadev:
- 1000 g jabolk
- 5 žlic jagodne marmelade (oz. okus marmelade po želji)
Za kokosov nadev:
- 80 g kokosove moke
- 150 g kristalnega sladkorja
- 1 žlička mletega cimeta
- sok polovice limone
- sneg iz 4 beljakov
Za posip:
- 30 g mletega sladkorja
Jabolčna pita s kokosom – postopek
Zamesimo testo iz vseh navedenih sestavin za testo.
Eno tretjino testa odvzamemo od celote in ga, zavitega v živilsko folijo, položimo za 40 minut v zamrzovalno skrinjo. Preostali dve tretjini testa ravno tako zavijemo v folijo in ga damo v hladilnik oz. v hladen prostor, kjer naj počiva vsaj 30 minut.
Med tem časom, ko testo počiva, pripravimo kokosov nadev. Naredimo sneg iz beljakov. V eno posodico pripravimo zmes sladkorja s cimetom ter v drugo posodico odtehtamo kokosovo moko. Med mešanjem, po žlicah v sneg dodajamo mešanico sladkorja in cimeta.
Nazadnje, v sneg, narahlo ročno vmešamo še kokosovo moko.
V pekač, na položen papir za peko, porazdelimo testo (lahko ga potiskamo s prsti ali ga razvaljamo in nato položimo v pekač), katerega smo hranili v hladilniku.
Testo premažemo z marmelado.
In preko porazdelimo naribana jabolka.
Preko jabolk enakomerno premažemo že pripravljen kokosov nadev.
Po kokosovem nadevu, na rezance naribamo testo, katerega smo hranili v zamrzovalni skrinji. Testo ribamo z lahkoto, saj je postalo ravno prav trdo. Če je mogoče testo v zamrzovalniku preveč otrdelo, malo počakamo, da se na sobni temperaturi zmehča.
Pekač položimo v že vnaprej ogreto pečico na 180°C (navadna pečica) in jabolčno pito s kokosom pri tej temperaturi pečemo 50 do 55 minut oz. tako dolgo, da se vrhnja plast lepo obarva.
Ko je jabolčna pita s kokosom pečena, jo vzamemo iz pečice in pustimo, da se ohladi do mlačnega. Če želimo, jo še posujemo z mletim sladkorjem.
Jabolčno pito s kokosom lahko razrežemo še mlačno, enako dobra pa je tudi hladna še naslednji dan, če je prej ne zmanjka.
Prijetno sladkanje!