Rabarbarina pita s skuto
Print Friendly, PDF & Email

Rabarbarina pita s skuto je sladica, ki preseneti. Na “prvi okus” sem imela občutek, da rabarbara in skuta nekako nista združljivi, vendar sem ugotovila ravno nasprotno! Okus rabarbare osveži sladico s svojim kiselkastim okusom, sladka skuta pa ji doda mehak mlečni priokus.

Ker listi rabarbare vsebujejo oksalno kislino in niso užitni, zato uporabljamo le stebla rabarbare. Odlična je in morate jo poskusiti. Priprava je zares enostavna.

Rabarbarina pita s skuto

Rabarbarina pita s skuto – pripomočki:

  • tehtnica
  • nož
  • pekač za pite (premer 30 cm)
  • posoda za gnetenje
  • pečica
  • mini valjar (ni nujno)
  • folija za živila (pribl. 20 cm x 20 cm)
  • kozica
  • 2 posodi za mešanje nadeva

Rabarbarina pita s skuto – sestavine

Za testo:

  • 250 g bele mehke moke
  • 140 g masla
  • 60 g kristalnega sladkorja
  • 1 jajce
  • lupinica ene polovice limone

Za rabarbarin nadev:

  • 500 g očiščenih stebelc rabarbare
  • 20 g jedilnega škroba
  • 110 g kristalnega sladkorja
  • sok pol limone
  • 0,7 dl vode

Za skutin nadev:

  • 250 g skute (najbolje domače)
  • 150 g sladke smetane (po možnosti pobrane z mleka)
  • 50 g kristalnega sladkorja
  • 1 zavojček vanilijeva sladkorja (13 g)
  • 1 jajce

Rabarbarina pita s skuto – postopek

Iz vseh sestavin za testo, zamesimo testo in ga ovijemo v folijo za živila ter ga položimo na hladno za najmanj pol ure.

Rabarbarina pita s skuto

Medtem, ko testo počiva, pripravimo nadeve. Liste rabarbare odrežemo in zavržemo, stebla operemo in jim z  nožem odstranimo vlaknasto ovojnico, nato jih narežemo na majhne koščke (širine pribl. 1 cm).

Rabarbarina pita s skuto

Koščke rabarbare stresemo v kozico, posujemo s sladkorjem in škrobom, dodamo limonin sok in vodo. Na srednji temperaturi mešamo tako dolgo, da se rabarbara omehča in se tekočina zgosti. Nato odstavimo kozico s štedilnika in pustimo, da se ohladi.

Rabarbarina pita s skuto

Pripravimo še skutni nadev tako, da dobro premešamo vse sestavine (sladko smetano enostavno stehtajte s pomočjo kuhinjske tehtnice).

Rabarbarina pita s skuto

V namaščen pekač za pite položimo testo in ga z rokami (ali z valjarjem) porazdelimo po dnu in robu pekača.

Rabarbarina pita s skuto

Na testo najprej porazdelimo rabarbarin nadev in nato čez rabarbarin nadev prelijemo še skutin nadev.

Rabarbarina pita s skuto

Pito nato postavimo v vnaprej ogreto pečico na 170° C (klasična peka) in na tej temperaturi pito pečemo 45 minut oz. tako dolgo, da se robovi lepo rjavo obarvajo. Ko je pita pečena, jo vzamemo iz pečice in nekaj časa pustimo na hladnem, da se malo ohladi.

Rabarbarina pita s skuto

Pito lahko še mlačno razrežemo na poljubne kose, če nam je ljubše, pa počakamo, da se popolnoma ohladi. Odlična je tako topla, kot hladna.

Prijetno sladkanje!

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 5]

Mojca A

Od malih nog sem bila mamin "asistent" v kuhinji in ta vloga mi je bila všeč. Rada jem in rada pečem, kuham malo manj, zato so tudi moji recepti bolj sladki, se pa najde tudi kakšen recept za lačen želodček, kateremu sladica šele sledi. Najbolj mi je v veselje, ko moje mojstrovine kmalu čudežno izginejo, domači pa se zadovoljno oblizujejo. :)

Dodaj odgovor