Rabarbarina pita s skuto
Rabarbarina pita s skuto je sladica, ki preseneti. Na “prvi okus” sem imela občutek, da rabarbara in skuta nekako nista združljivi, vendar sem ugotovila ravno nasprotno! Okus rabarbare osveži sladico s svojim kiselkastim okusom, sladka skuta pa ji doda mehak mlečni priokus.
Ker listi rabarbare vsebujejo oksalno kislino in niso užitni, zato uporabljamo le stebla rabarbare. Odlična je in morate jo poskusiti. Priprava je zares enostavna.
Rabarbarina pita s skuto – pripomočki:
- tehtnica
- nož
- pekač za pite (premer 30 cm)
- posoda za gnetenje
- pečica
- mini valjar (ni nujno)
- folija za živila (pribl. 20 cm x 20 cm)
- kozica
- 2 posodi za mešanje nadeva
Rabarbarina pita s skuto – sestavine
Za testo:
- 250 g bele mehke moke
- 140 g masla
- 60 g kristalnega sladkorja
- 1 jajce
- lupinica ene polovice limone
Za rabarbarin nadev:
- 500 g očiščenih stebelc rabarbare
- 20 g jedilnega škroba
- 110 g kristalnega sladkorja
- sok pol limone
- 0,7 dl vode
Za skutin nadev:
- 250 g skute (najbolje domače)
- 150 g sladke smetane (po možnosti pobrane z mleka)
- 50 g kristalnega sladkorja
- 1 zavojček vanilijeva sladkorja (13 g)
- 1 jajce
Rabarbarina pita s skuto – postopek
Iz vseh sestavin za testo, zamesimo testo in ga ovijemo v folijo za živila ter ga položimo na hladno za najmanj pol ure.
Medtem, ko testo počiva, pripravimo nadeve. Liste rabarbare odrežemo in zavržemo, stebla operemo in jim z nožem odstranimo vlaknasto ovojnico, nato jih narežemo na majhne koščke (širine pribl. 1 cm).
Koščke rabarbare stresemo v kozico, posujemo s sladkorjem in škrobom, dodamo limonin sok in vodo. Na srednji temperaturi mešamo tako dolgo, da se rabarbara omehča in se tekočina zgosti. Nato odstavimo kozico s štedilnika in pustimo, da se ohladi.
Pripravimo še skutni nadev tako, da dobro premešamo vse sestavine (sladko smetano enostavno stehtajte s pomočjo kuhinjske tehtnice).
V namaščen pekač za pite položimo testo in ga z rokami (ali z valjarjem) porazdelimo po dnu in robu pekača.
Na testo najprej porazdelimo rabarbarin nadev in nato čez rabarbarin nadev prelijemo še skutin nadev.
Pito nato postavimo v vnaprej ogreto pečico na 170° C (klasična peka) in na tej temperaturi pito pečemo 45 minut oz. tako dolgo, da se robovi lepo rjavo obarvajo. Ko je pita pečena, jo vzamemo iz pečice in nekaj časa pustimo na hladnem, da se malo ohladi.
Po želji jo posujemo s sladkorjem v prahu.
Pito lahko še mlačno razrežemo na poljubne kose, če nam je ljubše, pa počakamo, da se popolnoma ohladi. Odlična je tako topla, kot hladna.
Prijetno sladkanje!