Limonina krhka pita
Limonina krhka pita je primerna prav za vse letne čase. Poleti nas osveži, pozimi pa se limonin okus prav prileže, še posebej, ko je čas prehladov. Jaz ji pravim kar limonina torta, ker ima čudovit okus, še posebej za ljubitelje sladko kislih sladic.
Limonina krhka pita – pripomočki
- skleda za mesenje
- pekač – model za torto premera 26 cm ali pekač za pite premera 30 cm
- papir za peko
- mešalnik
- tehtnica
Limonina krhka pita – sestavine
Za testo
- 2 rumenjaka
- 6 dag sladkorja
- 1 velika žlica mleka ali kisle smetane
- 15 dag masla
- 20 dag moke
- 1/2 zavojčka pecilnega praška
Za preliv
Za premaz
- 2 beljaka
- 4 dag sladkorja
Limonina krhka pita – postopek
Sestavine zamesimo v gladko, voljno testo.
Testo porazdelimo po dnu pekača za torte, katerega smo obložili s papirjem za peko. Da ga enakomerno razvaljamo, si pomagamo s kozarcem, v kolikor nimamo manjšega valjarja.
Podlago – testo pečemo v predhodno segreti pečici na 180 stopinj Celzija, približno 15 minut.
V tem času pripravimo preliv; zmešamo jajca s sladkorjem in žlico moke. Na koncu dodamo limonin sok. Po 15 minutah peke, model vzamemo iz pečice in na testo vlijemo preliv. Model vrnemo v pečico in pečemo še 25 minut.
Medtem z beljakov naredimo sneg, dodamo sladkor in porazdelimo po pečenem prelivu. Z žlico malo “potapkamo” po površini, da se izoblikuje relief. Vrnemo v pečico še za približno 5 minut, da površina pozlati.
Ko se sneg zlato obarva, vzamemo iz pečice in pustimo, da se ohladi.
Na sobno temperaturo ohlajeni piti, odstranimo model in papir za peko, ter jo postavimo v hladilnik, da se dobro ohladi in se na površini izoblikujejo sladke kapljice.
Dekoracija ni potrebna, le razrez.
In sladkanje se lahko začne!