Limonina krhka pita
Print Friendly, PDF & Email

Limonina krhka pita je primerna prav za vse letne čase. Poleti nas osveži, pozimi pa se limonin okus prav prileže, še posebej, ko je čas prehladov. Jaz ji pravim kar limonina torta, ker ima čudovit okus, še posebej za ljubitelje sladko kislih sladic.

Limonina krhka pita

Limonina krhka pita – pripomočki

  • skleda za mesenje
  • pekač – model za torto premera 26 cm ali pekač za pite premera 30 cm
  • papir za peko
  • mešalnik
  • tehtnica

Limonina krhka pita – sestavine

Za testoLimonina krhka pita

  • 2 rumenjaka
  • 6 dag sladkorja
  • 1 velika žlica mleka ali kisle smetane
  • 15 dag masla
  • 20 dag moke
  • 1/2 zavojčka pecilnega praška

Za preliv

  • 3 jajcaLimonina krhka pita
  • 15 dag sladkorja
  • 4 dag moke
  • sok 3 limon (debelejših)

Za premaz

  • 2 beljaka
  • 4 dag sladkorja

Limonina krhka pita – postopek

Sestavine zamesimo v gladko, voljno testo.

Limonina krhka pita

Testo porazdelimo po dnu pekača za torte, katerega smo obložili s papirjem za peko. Da ga enakomerno razvaljamo, si pomagamo s kozarcem, v kolikor nimamo manjšega valjarja.

Limonina krhka pita

Podlago – testo pečemo v predhodno segreti pečici na 180 stopinj Celzija, približno 15 minut.

V tem času pripravimo preliv; zmešamo jajca s sladkorjem in žlico moke. Na koncu dodamo limonin sok. Po 15 minutah peke, model vzamemo iz pečice in na testo vlijemo preliv. Model vrnemo v pečico in pečemo še 25 minut.

Limonina krhka pita

Medtem z beljakov naredimo sneg, dodamo sladkor in porazdelimo po pečenem prelivu. Z žlico malo “potapkamo” po površini, da se izoblikuje relief. Vrnemo v pečico še za približno 5 minut, da površina pozlati.

Limonina krhka pita

Ko se sneg zlato obarva, vzamemo iz pečice in pustimo, da se ohladi.

Limonina krhka pita

Na sobno temperaturo ohlajeni piti, odstranimo model in papir za peko, ter jo postavimo v hladilnik, da se dobro ohladi in se na površini izoblikujejo sladke kapljice.

Limonina krhka pita

Dekoracija ni potrebna, le razrez.

Limonina krhka pita

In sladkanje se lahko začne!

Limonina krhka pita

Ocena:
Skupaj: 9 Povprečno: 4.8]

Mojca A

Od malih nog sem bila mamin "asistent" v kuhinji in ta vloga mi je bila všeč. Rada jem in rada pečem, kuham malo manj, zato so tudi moji recepti bolj sladki, se pa najde tudi kakšen recept za lačen želodček, kateremu sladica šele sledi. Najbolj mi je v veselje, ko moje mojstrovine kmalu čudežno izginejo, domači pa se zadovoljno oblizujejo. :)

Dodaj odgovor