Malinova pita z medom
Malinova pita z medom ne vsebuje posebej dodanega sladkorja, pa je vendarle ravno prav sladka. Okus po medu v kombinaciji s sočnimi malinami je odlična kombinacija za vse sladokusce. Testo z medom je izredno krhko, sočnost mu doda nadev z malinami in s sladko smetano.
Malinova pita z medom – pripomočki:
- tehtnica
- pekač za pite premera 30 cm
- dve posodi
- majhna žlička
- velika žlica
- mešalnik
- pečica
Malinova pita z medom – sestavine
Za testo:
- 350 g bele mehke moke
- 1 majhna žlička pecilnega praška
- ščepec soli
- 3 velike žlice medu
- 150 g (zmehčanega) masla
Za premaz:
- 3 velike žlice malinove marmelade
Za nadev:
- 100 ml sladke smetane za stepanje
- 1 rumenjak
- 1 velika žlica medu
- 1 žlička škroba (“gustina”)
- 250 g malin
Malinova pita z medom – postopek
V eno posodo k zmehčanemu maslu dodamo med, v drugi posodi pa skupaj zmešamo suhe sestavine: moko, sol in pecilni prašek.
Z žlico postopoma v posodo z moko dodajamo zmes masla in medu in zamesimo testo.
Od testa odtrgamo kepico za kasneje, da jo bomo nadrobili po površini pite. Preostalo testo s prsti porazdelimo – najprej po robu dobro namaščenega in pomokanega pekača.
In postopoma pokrijemo še dno. Pekač s prekritim dnom postavimo za 10 minut, v vnaprej ogreto pečico na 180 °C (klasična pečica).
Po 10 minutah peke pekač vzamemo iz pečice in testo premažemo z malinovo marmelado.
Nato pripravimo nadev tako, da stepemo sladko smetano, dodamo rumenjak in škrob.
Ter nazadnje vmešamo maline.
Nadev enakomerno porazdelimo po testu, katerega smo premazali z marmelado.
Pekač ponovno položimo v vročo pečico (180 stopinj °C; klasična peka) in pito pečemo 15 do 20 minut.
Po 15 do 20 minutah peke, pekač vzamemo iz pečice in po površini razdrobimo testo, katerega smo na začetku dali na stran. Pito ponovno pečemo približno 10 minut oz. tako dolgo, da se po površini nadrobljeno testo lepo obarva.
Ko je pita pečena, jo vzamemo iz pečice in pustimo, da se ohladi.
Po želji jo posujemo z mletim sladkorjem in ohlajeno razrežemo na poljubne kose.
Prijetno sladkanje!