Čokoladni rogljički z vaniljevo kremo
Slastni in mehki čokoladni rogljički z vaniljevo kremo so prava poslastica ob kavi ali čaju. Testo je zelo enostavno za pripravo in ne vsebuje jajc ali mlečnih izdelkov, enako velja za vaniljevo kremo, ki jo pripravimo sami. Vaniljeva krema je pravzaprav domač vaniljev puding in lahko ga pripravite tudi kot samostojno sladico. Enostavno odlično, le poskusite!
Pripomočki za čokoladne rogljičke z vaniljevo kremo
- mešalnik z gnetilkami
Sestavine za čokoladne rogljičke z vaniljevo kremo
Za 9 – 10 rogljičkov:
- 160 g bele pirine moke
- 7 g suhega kvasa (1 zavojček)
- 5 žlic brezovega sladkorja (lahko tudi več)
- 10 g pravega kakava v prahu
- 15 g kokosovega olja
- 100 ml toplega ovsenega napitka
Za vaniljevo kremo:
- 250 ml ovsenega napitka + 5 žlic ovsenega napitka
- 20 g koruznega škroba (npr. Gustin, Gusnel ipd.)
- 1/2 žličke vanilije v prahu
- sladkor po želji in okusu
Priprava čokoladnih rogljičkov z vaniljevo kremo
V skodelico najprej stresem suhi kvas, ki mu dodam žličko brezovega sladkorja ter topli (ne vroč!) ovsen napitek. Vse skupaj pustim 10 – 15 minut, da se začnejo delati mehurčki oziroma se kvas aktivira.
V posodo za mešanje stresem moko, sol, kakav, sladkor in stopljeno kokosovo olje. Mešanici prilijem še kvas s ovsenim napitkom.
Z mešalnikom z nastavkom za gnetenje vse sestavine zgnetem v testo, ki ga za eno uro pustim na toplem, da vzhaja.
Medtem, ko testo vzhaja, naredim vaniljevo kremo oz. puding.
V manjši posodici zmešam koruzni škrob, vaniljo in 5 žlic ovsenega napitka. Kdor želi, lahko doda še sladkor.
V večjo posodo odmerim 250 ml ovsenega napitka in ga postavim na štedilnik ter počakam, da zavre. Ko napitek zavre, ga odstavim in v njega vmešam mešanico koruznega škroba, vanilje v prahu in ovsenega napitka. Vse skupaj postavim nazaj na štedilnik in pri manjši temperaturi mešam še 3 minute. Vaniljevo kremo odstavim in pustim, da se ohladi.
Testo na pomokani površini še malo pregnetem in razvaljam na dva dolga pravokotnika širine 10 cm. Testo z nožkom za testo razrežem na trikotnike. Jaz sem se odločila za rogljičke srednje velikosti, kdor želi, lahko naredi tudi večje ali manjše. Tiste koščke testa, ki ostanejo, ponovno pregnetem in razvaljam. Postopek ponavljam vse dokler ne zmanjka testa.
Na dno pečice postavim ognjevarno posodo z vodo in vklopim ventilacijski pečico in temperaturo nastavim na 160 °C.
Trikotnike testa napolnim s kremo in jih zavijem v rogljičke, zavijam od širšega dela proti krajšemu, konce testa nekoliko stisnem skupaj. Rogljičke polagam na pekač, obložen s papirjem za peko in vse skupaj potisnem v že ogreto pečico ter jih pečem 25 – 30 minut. Nato pečico ugasnem in jih pustim še par minut v njej.
Čokoladni rogljički z vaniljevo kremo so pripravljeni.
Uživajte!
Rogljičke lahko napolnite tudi s rožičevim namazom z lešniki ali pa s slivovim džemom s sivko.
Če obožujete rogljičke, sta tukaj še dva recepta: rogljički z rožičevim namazom (veganski) in veganski pirini kifeljčki.