Veganski pirini kifeljčki
Sem mnenja, da so domače stvari najboljše, še posebej pri nas doma to velja za peko različnih piškotov ali peciv. Moj sin obožuje kifeljčke, odkar smo mu ga enkrat kupili v pekarni. Zato sem se lotila, še peke veganskih pirinih kifeljčkov, ki so brez mlečnih izdelkov ali jajc, saj jih doma ne uživamo. Kifeljčki vsebujejo vanilijo v prahu za okus, kdor želi si pa lahko doda še malo sladila. Velikokrat kifeljčke delava skupaj s sinom, saj zelo rad valja testo. Še hitreje jih pa seveda poje. 🙂 Midva jih narediva prazne, lahko jih pa seveda tudi napolnite z različnimi nadevi ali marmeladami.
Verjamem, da bodo vaši otroci navdušeni nad kifeljčki. Lahko jih vzamete tudi na izlet, saj so odlična malica.
Pripomočki za veganske pirine kifeljčke:
- posoda za mešanje testa
- tehtnica
- merilna žlička
- žlica in žlička
- posoda za gretje napitka
- podloga za valjenje testa
- nožek za rezanje testa
- ventilacijska pečica
Sestavine za veganske pirine kifeljčke
Za manjše 4 kifeljčke
- 100 g pirine moke
- 100 ml toplega rastlinskega napitka
- 1 žlička vinskega kamna
- pol žličke vanilje v prahu (lahko tudi vaniljev sladkor)
- če želite lahko dodate še sladilo
Kako pripravim veganske pirine kifeljčke
V posodo odmerim suhe sestavine in počasi dolivam topel napitek, ki sem ga prej pogrela na štedilniku. Vse skupaj zmešam z žlico in postavim na toplo za pol ure (jaz postavim v predhodno ogreto pečic- pečica je med vzhajanjem ugasnjena).
Vzhajano testo malo pregnetem na pomokani površini ter ga razrežem na 4 kose.
Vsak kos posebej razvaljam z roko tako, da dobim dolge manjše štručke (kot na sliki). Vsako štručko nato samo malo zavijem pri koncu, da dobim kifeljček. Pečem jih v predhodno ogreti ventilacijski pečici 15 minut na 160 °C. Kifeljčke pustim še par minut v ugasnjeni pečici.
Mehki veganski kifeljčki, ker je domače najboljše.
Lahko si pogledate še ideje za polnjenje kifeljčkov: