Čokoladno-jagodno-jogurtova torta brez moke
Print Friendly, PDF & Email

Čokoladno-jagodno-jogurtova torta brez moke je mešanica okusov, od sadja do sladke čokolade in kislega jogurta. Vse plasti torte se zmešajo v naših ustih – dovolimo si uživati in jesti počasi, da lahko zaznamo vse okuse in teksture te sladice.

Pripomočki za čokoladno-jagodno-jogurtovo torto brez moke – biskvit:

  • pripomočke preberite tukaj
  • in še nastavljiv kovinski obroč
  • papir za peko

Sestavine za čokoladno-jagodno-jogurtovo torto brez moke – biskvit:

  • sestavine preberite tukaj
  • in še 2 dl razredčenega jabolčnega (ali drugega) soka

Postopek za čokoladno-jagodno-jogurtovo torto brez moke – biskvit:

Za čokoladno-jagodno-jogurtovo torto brez moke najprej spečemo mamljiv čokoladni biskvit z oreščki in brez moke. Nato  biskvit položimo na podlago, na kateri bomo naprej oblikovali oz. pripravljali torto. Okoli položimo kovinski obroč, ki nam bo služil kot opora za naslednji dve plasti – jagodno in jogurtovo. Da bi kasneje obroč lažje odstranili, notranjo stran obroča obdamo s trakom papirja za peko.

Da bo torta sočnejša, biskvit prelijemo z 2 dl razredčenega jabolčnega (ali drugega) soka.

Pripomočki za čokoladno-jagodno-jogurtovo torto brez moke – čokoladna plast:

  • posoda
  • kozarec
  • žlica

Sestavine za čokoladno-jagodno-jogurtovo torto brez moke – čokoladna plast:

  • 5 žlic Nutelle ali drugega čokoladnega namaza

Postopek za čokoladno-jagodno-jogurtovo torto brez moke – čokoladna plast:

Nutello preprosto namažemo na biskvit. To bomo lažje naredili tako, da Nutello prej segrejemo. To pomeni, da jo preložimo v kozarec, ki ga do približno polovice potopimo v posodo s precej toplo vodo in mešamo, dokler ne postane bolj tekoča. Nato jo namažemo na biskvit.

Pripomočki za čokoladno-jagodno-jogurtovo torto brez moke – jagodna plast:

  • kozica
  • merilna posoda
  • palični mešalnik
  • nož
  • žlica

Sestavine za čokoladno-jagodno-jogurtovo torto brez moke – jagodna plast:

  • 500 g jagod
  • 3/4 jedilne žlice agar agarja (oz. po navodilih na embalaži)

Postopek za čokoladno-jagodno-jogurtovo torto brez moke – jagodna plast:

Za jagodno plast čokoladno-jagodno-jogurtove torte brez moke jagodam odrežemo vrh, jih operemo pod tekočo vodo in jih narežemo na večje koščke (manjših niti ni treba rezati). Damo jih v merilno posodo in s paličnim mešalnikom spasiramo. Odčitamo, koliko jih je – potrebujemo 0,5 l tekočine. Če jih ni dovolj, jih dodamo še malo, če jih nimamo, pa lahko dodamo kakšno drugo nevtralno sadje, recimo jabolko, dodala sem tudi že kaki, v skrajni sili pa jabolčni sok ali preprosto vodo.

Nato jih prelijemo v kozico, čez posujemo slabo jedilno žlico agar agarja (ali količino, ki je navedena na embalaži) in vklopimo štedilnik. Ko začne jagodna zmes brbotati, premešamo, zmanjšamo temperaturo in kuhamo 10 minut. Pri tem večkrat premešamo, da se nam ne začne prijemati na dno.

Jagodni zmesi po okusu lahko dodamo tudi sladkor, meni se ni zdelo potrebno. Po 10 minutah zmes vlijemo na biskvit. Pred tem preverimo, ali kovinski obroč dobro tesni, sicer nam bo vse steklo ven.

Torto postavimo v hladen prostor, da se jagodna plast strdi.

Pripomočki za čokoladno-jagodno-jogurtovo torto brez moke – jogurtova plast:

  • merilna posoda
  • kozica
  • posoda
  • žlica
  • mešalnik

Sestavine za čokoladno-jagodno-jogurtovo torto brez moke – jogurtova plast:

  • 430 ml jogurta (lahko pol navadnega, pol grškega)
  • 70 ml vode
  • 3/4 jedilne žlice agar agarja (oziroma po navodilih na embalaži)
  • sladkor po okusu (približno nekaj žličk)

Postopek za čokoladno-jagodno-jogurtovo torto brez moke – jogurtova plast:

Za zadnjo plast damo v posodo jogurt in ga po okusu sladkamo. Pristavimo ga na štedilnik in ga samo pogrejemo, ne zavremo.

V drugo posodo ali kozico nalijemo 70 ml hladne vode in čez posujemo 3/4 žlice agar agarja. Ko voda začne vreti, premešamo in na nizki temperaturi med stalnim mešanjem kuhamo 10 minut.

Ko je agar agar kuhan, ga vlijemo v topel jogurt, pri tem mešamo z mešalnikom in vlijemo čez strjeno jagodno plast.

Torto spet postavimo na hladno, da se strdi še ta plast. Potem je na vrsti le še dekoracija s čokolado.

Pripomočki za čokoladno-jagodno-jogurtovo torto brez moke – dekoracija:

  • 2 posodi (ena večja, druga manjša)
  • žlica
  • majhna plastična vreka za shranjevanje živil
  • škarje

Sestavine za čokoladno-jagodno-jogurtovo torto brez moke – dekoracija:

  • 3 rebra mlečne čokolade
  • žlička kokosove masti

Postopek za čokoladno-jagodno-jogurtovo torto brez moke – dekoracija:

V večjo posodo nalijemo toliko vode, da je dno pokrito. Čeznjo postavimo manjšo posodo in vanjo nadrobimo 3 rebra mlečne čokolade in dodamo žličko kokosove maščobe. Vse skupaj postavimo na štedilnik in pazimo, da temperatura ni previsoka – voda mora biti samo vroča, ne pa vrela! Čokolado in kokosovo maščobo, ki se stopita, premešamo in nadevamo v majhno plastično vrečkico za živila. Odrežemo ji konico, da čokolada priteče ven. Vrečkico premikamo nad dobro ohlajeno in strjeno torto in z njo rišemo vzorec.

Torto ponovno postavimo na hladno, nato pa jo ponudimo. V prerezu zgleda takole:

Dober tek! 😉

Save

Save

Ocena:
Skupaj: 5 Povprečno: 4.8]

Kuhartnica

Za imenom Kuhartnica ustvarjam Deja Horvat. Rada kuham, pečem, fotografiram in preživljam čas s svojo družino, v katero spadata tudi dva mačka. Naša družina ima zelo raznolike želje glede prehrane (pa sem niti ne štejem mačkov :)), zato vsak dan kuham vsaj dve različici kosila. Kuhanje za različne okuse mi je v izziv, zato se med mojimi recepti najdejo ideje za mesojedce, vegetarijance in vegane.

Dodaj odgovor