Bananini mafini z arašidovim maslom in koščki čokolade
Še en krasen način kako prezrele banane spremeniti v nekaj odličnega. Bananini mafini z arašidovim maslom in koščki čokolade so enostavno pripravljeni, v njih pa se lepo prepletajo okusi banane, arašidovega masla, vanilje in cimeta. Koščke čokolade lahko zamenjate tudi za npr. borovnice.
Pripomočki za bananine mafine z arašidovim maslom
- pekač za mafine in papirnati modelčki zanje
Sestavine za bananine mafine z arašidovim maslom
Za 12 mafinov:
- 250 g gladke moke
- cca. 3/4 zavojčka pecilnega praška (cca. 8-9 g)
- 2 večji zreli banani
- 2 jajci (L)
- 90 g stopljenega masla
- 1 žlica vaniljevega ekstrakta
- 140 g arašidovega masla (gladko ali ‘crunchy’ – s koščki arašidov)
- 1 zavojček vaniljevega sladkorja
- 120 g sladkorja
- 1/2 čajne žličke mletega cimeta
- 50 g čokoladnih kapljic ali nasekljane temne čokolade
Priprava bananinih mafinov z arašidovim maslom
Pečico vklopimo in nastavimo na 180 °C (ventilacija).
Odmerimo 250 g moke in ji primešamo pecilni prašek. Pustimo ob strani.
V drugo skledo damo olupljeni banani in ju z vilicami pretlačimo, lahko pustimo nekaj celih koščkov.
Medtem na štedilniku v kozici stopimo 90 g masla, ki ga prilijemo k bananam, dodamo 2 jajci, 100 g sladkorja in vaniljev sladkor, žlico vaniljevega ekstrakta in pol čajne žličke mletega cimeta. Z metlico za stepanje dobro premešamo, da masa postane malo penasta. Dodamo še arašidovo maslo, ki je lahko gladko ali tisto s koščki arašidov in ga prav tako vmešamo v zmes.
Od celotne moke vzamemo žlico moke, ki jo damo k čokoladnim kapljicam in vmešamo vanje. Na ta način, ko se nekaj moke prime čokoladnih kapljic, le-te med peko ne bodo potonile na dno.
Moko počasi in postopno vmešamo v mokro zmes, ki jo imamo. Na koncu ročno vmešamo še čokoladne kapljice.
Pekač za mafine obložimo s papirnatimi modelčki in vanje nadevamo maso za mafine. Približno 1-2 žlici mase na mafin. Pekač z mafini potisnemo v že ogreto pečico in bananine mafine z arašidovim maslom pečemo pri 180 °C (ventilacija) 22-25 minut, odvisno od moči vaše pečice. Moji so se pekli na 180 °C, 25 minut.
Pečene pustimo nekaj časa v pekaču, da se malenkost ohladijo, nato pa jih že lahko prestavimo na servirni pladenj in postrežemo, saj teknejo bodisi malce mlačni ali dobro ohlajeni.
Če ne veste kako bi porabili (pre)zrele banane je tu še nekaj idej:
- enostaven sočen bananin kruh s kokosom in koščki čokolade,
- čokoladno bananin šarkelj z malinami,
- puhaste bananine mafine z Nutello,
- čokoladno bananine piškote brez sladkorja,
- čokoladno bananine kroglice s kokosom,
- bananine palačinke s kokosovo moko,
- bananin kruh s pistacijami in pehtranom,
- čokoladno bananine piškote,
- fit bananine rezine s skuto in čokolado.
Prijetno sladkanje!