Bananini mafini z arašidovim maslom in koščki čokolade
Print Friendly, PDF & Email

Še en krasen način kako prezrele banane spremeniti v nekaj odličnega. Bananini mafini z arašidovim maslom in koščki čokolade so enostavno pripravljeni, v njih pa se lepo prepletajo okusi banane, arašidovega masla, vanilje in cimeta. Koščke čokolade lahko zamenjate tudi za npr. borovnice.

Bananini mafini z arašidovim maslom in koščki čokolade

Pripomočki za bananine mafine z arašidovim maslom

  • pekač za mafine in papirnati modelčki zanje

Sestavine za bananine mafine z arašidovim maslom

Za 12 mafinov:

  • 250 g gladke moke
  • cca. 3/4 zavojčka pecilnega praška (cca. 8-9 g)
  • 2 večji zreli banani
  • 2 jajci (L)
  • 90 g stopljenega masla
  • 1 žlica vaniljevega ekstrakta
  • 140 g arašidovega masla (gladko ali ‘crunchy’ – s koščki arašidov)
  • 1 zavojček vaniljevega sladkorja
  • 120 g sladkorja
  • 1/2 čajne žličke mletega cimeta
  • 50 g čokoladnih kapljic ali nasekljane temne čokolade

Priprava bananinih mafinov z arašidovim maslom

Pečico vklopimo in nastavimo na 180 °C (ventilacija).

Odmerimo 250 g moke in ji primešamo pecilni prašek. Pustimo ob strani.

Bananini mafini z arašidovim maslom in koščki čokolade

V drugo skledo damo olupljeni banani in ju z vilicami pretlačimo, lahko pustimo nekaj celih koščkov.
Medtem na štedilniku v kozici stopimo 90 g masla, ki ga prilijemo k bananam, dodamo 2 jajci, 100 g sladkorja in vaniljev sladkor, žlico vaniljevega ekstrakta in pol čajne žličke mletega cimeta. Z metlico za stepanje dobro premešamo, da masa postane malo penasta. Dodamo še arašidovo maslo, ki je lahko gladko ali tisto s koščki arašidov in ga prav tako vmešamo v zmes.

Bananini mafini z arašidovim maslom in koščki čokolade

Od celotne moke vzamemo žlico moke, ki jo damo k čokoladnim kapljicam in vmešamo vanje. Na ta način, ko se nekaj moke prime čokoladnih kapljic, le-te med peko ne bodo potonile na dno.

Bananini mafini z arašidovim maslom in koščki čokolade

Moko počasi in postopno vmešamo v mokro zmes, ki jo imamo. Na koncu ročno vmešamo še čokoladne kapljice.

Bananini mafini z arašidovim maslom in koščki čokolade

Pekač za mafine obložimo s papirnatimi modelčki in vanje nadevamo maso za mafine. Približno 1-2 žlici mase na mafin. Pekač z mafini potisnemo v že ogreto pečico in bananine mafine z arašidovim maslom pečemo pri 180 °C (ventilacija) 22-25 minut, odvisno od moči vaše pečice. Moji so se pekli na 180 °C, 25 minut.

Bananini mafini z arašidovim maslom in koščki čokolade

Pečene pustimo nekaj časa v pekaču, da se malenkost ohladijo, nato pa jih že lahko prestavimo na servirni pladenj in postrežemo, saj teknejo bodisi malce mlačni ali dobro ohlajeni.

Bananini mafini z arašidovim maslom in koščki čokolade

Če ne veste kako bi porabili (pre)zrele banane je tu še nekaj idej:

Bananini mafini z arašidovim maslom in koščki čokolade

Prijetno sladkanje!

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor