Kremna porova omaka
Print Friendly, PDF & Email

Kremna porova omaka je okusna in aromatična omaka, ki jo lahko prelijemo čez katerekoli testenine, postrežemo skupaj z zrezki ali prelijemo čez kruhove cmočke ali kruhovo štruco. Je tudi čudovite nežne pastelne barve, kar še dodatno pripomore k večjemu užitku za mizo. Por velja za zdravilno rastlino in vsebuje kar 85 % vode, ogljikove hidrate sluzi ter nekaj beljakovin in maščob. Vsebuje veliko vitamina C, pa tudi vitamin B in E, eterična olja, folno kislino in minerale (železo, kalcij, kalij). Krepi imunski sistem in razstruplja telo. Je naravni antibiotik, zato je prav, da si ga večkrat privoščimo.

Kremna porova omaka – pripomočki:

  • deska za rezanje
  • nož
  • ponev
  • kuhalnica

Kremna porova omaka – sestavine:

Sestavine so za 2-3 osebe.

  • 1 večji por
  • 200 ml smetane za kuhanje
  • 1 žlička maščobe (npr. kokosovo olje)
  • ščepec soli
  • ščešec popra
  • pol čajne žlične mlete kurkume
  • večji ščepec drobnjaka

Kremna porova omaka – postopek:

Por operemo pod tekočo vodo, malce osušimo in narežemo na kolobarje, široke približno pol centimetra.

V ponvi segrejemo 1 žličko maščobe. Uporabimo tisto, ki jo uporabljamo tudi sicer. Jaz sem uporabila kokosovo olje. Na vročo maščobo stresemo narezane porove kolobarje in jih pražimo nekaj minut, da se por omehča in lepo zadiši. Temperaturo znižamo na srednjo vrednost, večkrat premešamo s kuhalnico in pazimo, da se por ne zažge.

Ko vidimo, da se je por omehčal, dodamo 200 ml smetane za kuhanje, ščepec soli in popra ter pol čajne žličke kurkume v prahu. Dobro premešamo in segrevamo dalje še nekaj minut, da se smetana dobro segreje in lepo poveže z začimbami.

Nekaj minut pustimo, da omaka blago vre, nato pa damo temperaturo na minimum in dodamo še večji ščepec drobnjaka. Uporabimo lahko svežega ali posušenega. Premešamo in ugasnemo.

Dober tek!

Poskusite še druge slastne omake: enostavno gobovo omako, smetanovo omako s sirom, češko omako – svičkova, omako s sirom in šunko ter najbolj slastno omako, ki prihaja iz Kitajske; sladko-kislo omako po kitajsko.

Ocena:
Skupaj: 14 Povprečno: 4.1]

Monique

Sem ljubiteljica čokolade in začimb, predvsem cimeta. Poleg raznih sladic rada pripravim tudi kaj slastnega iz tujih kuhinj. Moji recepti so enostavni, primerni tudi za začetnike.

Dodaj odgovor