Češka omaka – Svičkova
Print Friendly, PDF & Email

Češka omaka – Svičkova (češko Svíčková) je slastna zelenjavna omaka, tradicionalna češka jed, s katero sem se prvič srečala na potovanju po Južni Češki, v pokrajini Bohemia. Tako me je očarala, da se brez recepta zanjo nisem želela vrniti v Slovenijo. V to omako sem se zaljubila in sedaj jo večkrat pripravimo doma.

Češka omaka – Svičkova – pripomočki:

  • deska za rezanje
  • nož
  • lupilec krompirja
  • večja ponev
  • kuhalnica
  • palični mikser

Češka omaka – Svičkova – sestavine:

Količine so za 4 osebe.

  • 1 veliko žlico maščobe (npr. kokosovega olja)
  • 2 čebuli
  • 3 veliki korenčki
  • 1 korenina peteršilja
  • polovico gomolja zelene
  • ščepec mletega popra
  • ščepec pimenta
  • 2 – 3 lovorjeve liste
  • 3 dl vode (ali jušne osnove)
  • 1 žlica sladkorja (rjavi ali beli)
  • 2 dl smetane za kuhanje

Češka omaka – Svičkova – postopek:

Najprej pripravimo vso zelenjavo. Očistimo in narežemo na manjše kose ali kolobarje 3 velike korenčke in korenino peteršilja.

Eno večjo čebulo (ali 2 srednje veliki) olupimo in narežemo. Polovico gomolja zelene olupimo in narežemo na kocke.

Na maščobi prepražimo čebulo. Ko čebula malenkost postekleni, dodamo narezan korenček.

Takoj za tem dodamo še narezano korenino peteršilja in na manjše kose narezano polovico gomolja zelene.

Dodamo sol, mleti poper, 3 liste lovorja ter večji ščepec pimenta in vse skupaj dobro premešamo. Malo prepražimo, nato pa zalijemo z vodo (lahko tudi z jušno osnovo) in kuhamo približno 40 minut, da se zelenjava v celoti zmehča. Vmes nekajkrat premešamo.

Ko se zelenjava zmehča, jo spasiramo s paličnim mikserjem.

Dodamo še 1 veliko žlico sladkorja. Po želji lahko še dodatno popramo. Čisto na koncu dodamo še 2 dl smetane za kuhanje.

Dobro premešamo, da dobimo “zenfasto” barvo omake. Ta zelenjavna omaka je nekoliko bolj gosta. Po želji in okusu jo lahko razredčimo (več vode oz. jušne osnove).

Češka omaka – Svičkova se običajno postreže tako, da jo prelijemo čez kos kuhane govedine, dodamo na tanko narezan kolobar limone, nanj pa žlico marmelade ter kupček sladke smetane. Odlično se zraven podajo pisani kruhovi cmočki ali kruhova štruca.

Dober tek oz. po češko “dobrou chuť” :).

Opomba
Načinov priprave Češke omake – Svičkove je več vrst. Nekateri vso zelenjavo skuhajo v juhi, skupaj z govedino, medtem ko drugi vso zelenjavo spečejo v pekaču poleg govedine. V vsakem primeru se zelenjava na koncu zmiksa s paličnim mikserjem ter doda smetana, tako da je rezultat enak.
Ocena:
Skupaj: 12 Povprečno: 4.1]

Monique

Sem ljubiteljica čokolade in začimb, predvsem cimeta. Poleg raznih sladic rada pripravim tudi kaj slastnega iz tujih kuhinj. Moji recepti so enostavni, primerni tudi za začetnike.

Dodaj odgovor