Sladko-kisla omaka po kitajsko
Pred mnogimi leti, ko sem prvič obiskala kitajsko restavracijo, sem izbrala piščanca v sladko-kisli omaki in se v to omako, polno kontrastov, preprosto zaljubila. Brez posebnih kuharskih veščin lahko to omako pripravimo sami doma.
Sladko-kisla omaka po kitajsko – pripomočki:
- vok ali večja ponev
- kuhalnica
- deska za rezanje
- nož
Sladko-kisla omaka po kitajsko – sestavine:
- 1 žlica kokosovega olja
- 1 čebula
- 1 strok česna
- 1 pločevinka pasiranega paradižnika
- 1 pločevinka ananasa
- 4-5 žlic medu
- 3 žlice balzamičnega kisa
- ščepec soli
- ščepec sladkorja
Sladko-kisla omaka po kitajsko – postopek:
Olupimo en strok česna in ga na drobno narežemo.
Nato olupimo eno čebulo, ki pa jo lahko narežemo na nekoliko večje kose.
Ananas je ena glavnih sestavin sladko-kisle omake po kitajsko. Kupimo lahko že narezanega na koščke ali ga narežemo sami. Uporabimo pa lahko tudi svež sadež, vendar naj bo dovolj zrel. Število ananasovih koščkov je lahko poljubno, če smo ljubitelji ananasa, lahko dodamo celo pločevinko.
V ponvi segrejemo 1 žlico kokosovega olja ter prepražimo čebulo in česen.
Dodamo 3 žlice balzamičnega kisa in kuhamo na nizki temperaturi. Uporabimo lahko beli ali rdeči balzamični kis; rdeči kis malenkost potemni omako.
Ko se omaka nekoliko zgosti, dodamo pločevinko pasiranega paradižnika, 4 zvrhane žlice medu ter ščepec sladkorja in soli. Dobro premešamo.
Na koncu dodamo še na koščke narezan ananas in kuhamo še približno 10 minut.
Sladko-kislo omako po kitajsko postrežemo skupaj s kuhanim rižem. Od mesa se k tej slastni omaki najbolje poda piščanec, svinjina, riba ali palčke iz surimija.
Pa dober tek!