Sušenje drobnjaka
Print Friendly, PDF & Email

Sušenje drobnjaka je preprosta metoda, če želimo domači drobnjak uporabljati tudi izven sezone. Mnogim je posušeni drobnjak še bolj aromatičen kot sveži. Uporabljamo ga tako kot svežega; za razne juhe, omake, namaze, ribe, krompir ali kot posip na solati. Drobnjaku pogovorno rečemo tudi “šnitlih” ali “šnitlah” po nemški besedi “Schnittlauch”.

Sušenje drobnjaka – pripomočki:

  • deska za rezanje
  • oster nož
  • pekač
  • peki papir
  • papirnata vrečka ali steklen kozarec s pokrovčkom

Sušenje drobnjaka – sestavine:

  • večji šopek svežega drobnjaka

Sušenje drobnjaka – postopek:

Drobnjak na hitro speremo pod tekočo vodo in ga malce osušimo. Narežemo ga na majhne kolobarčke.

Pekač obložimo s peki papirjem in nanj stresemo na drobno narezan drobnjak. Enakomerno ga porazdelimo po pekaču, saj se bo tako hitreje posušil.

Pečico vklopimo na 50 °C. Jaz uporabim klasično ali ventilacijsko pečico in pustim vratca priprta, da lahko tekočina, ki je v drobnjaku, izpareva.

Natančnega časa sušenja žal ne morem napisati, saj je ta odvisno od več dejavnikov. Jaz ga običajno sušim dobro uro oz. tako dolgo, da se koščki drobnjaka začnejo drobiti, če jih stisnem s prsti in “zašumijo”.

Najboljše je, da shranimo posušen drobnjak, tako kot ostala zelišča, v papirnate vrečke. Če ga shranimo v steklen kozarec, ga moramo hitreje porabiti. In predvsem paziti, da so zelišča zares dobro posušena. Na vrečko ali kozarec napišemo ima vsebine. Lahko tudi datum, če sušite večjo količino. Pri nas posušene količine porabimo med prvo zimo.

Ali ste vedeli, da so zdravilne lastnosti drobnjaka zelo podobne lastnostim česna? Zato je prav, da ga večkrat uživamo. Mi ga radi dodajamo v razne namaze, npr. tunin namaz ali karijev namaz.

Dober tek!

Ocena:
Skupaj: 4 Povprečno: 5]

Monique

Sem ljubiteljica čokolade in začimb, predvsem cimeta. Poleg raznih sladic rada pripravim tudi kaj slastnega iz tujih kuhinj. Moji recepti so enostavni, primerni tudi za začetnike.

Dodaj odgovor