Sladko mavrično oko
Sladko mavrično oko je skrivnostno in zapeljivo. Na prvi pogled je kot ena velika čokoladna žoga. Šele ko vanjo zarežeš, se odpre in pokaže v čudovitih mavričnih barvah. Priprava ni težka, čeprav na prvi pogled deluje malce komplicirano, vendar sploh ni. Pa še brez peke je.
Sladko mavrično oko – pripomočki:
- ni posebnih pripomočkov
Sladko mavrično oko – sestavine:
Sestavine zadostujejo za 11 kosov (ko razrežemo dobimo 44 kosov)
Svetla masa:
- 150 ml sladke smetane
- 15 g masla
- 150 g bele čokolade
- 100 g fine kokosove moke
Temna masa:
- 100 ml vode
- 120 g masla
- 100 g temne čokolade
- 300 g piškotnih drobtin
In še:
- 11 suhih fig
- 11 žele bonbonov raznih barv
- 30 g kokosove moke v kosmičih
Sladko mavrično oko – postopek:
Najprej se lotimo svetlega dela. Sladko smetano nalijemo v kozico in dodamo maslo. Oboje segrejemo do vročega in dodamo belo čokolado. Mešamo tako dolgo, da se čokolada popolnoma stopi.
Nato dodam fino kokosovo moko in spet premešamo. Masa mora biti gosta. Pustimo na strani, da se ohladi.
Sedaj se lotimo še temne mase. V kozico nalijemo vodo in dodamo maslo ter segrejemo do toplega. Mešamo tako dolgo, da se maslo popolnoma stopi. Kozico odstavimo iz ognja in dodamo temno čokolado ter mešamo tako dolgo, da se popolnoma stopi. S čokoladno tekočino prelijemo piškotne drobtine in vse združimo v homogeno kepo.
Skrbno izberemo suhe fige in za 15 minut namočimo v hladno vodo.
Fige poberemo iz vode. Sedaj so se tako zmehčale, da bomo z njimi z lahkoto delali. Najprej jim odrežemo peclje in še malo zraven, da bomo lažje vstavili bonbon. Nato izberemo žele bonbone raznih barv ter po enega vstavimo v vsako figo. Nič ni hudega, če bo gledal malo ven. Kasneje se to ne bo videlo.
Ko se je svetla masa ohladila, lahko nadaljujemo z delom. Svetlo maso stehtamo in jo razdelimo na 11 enakih delov. Odmerjen kos mase vzamemo v roko, jo rahlo sploščimo in vstavimo polnjeno figo z bonbonom. Vrtimo jo tako dolgo v roki, med dlanmi, da dobimo lepo okroglo žogico. Enako naredimo še z ostalimi figami. Kroglice polagamo na desko ali pladenj in jih damo za 1 uro v hladilnik, da se masa strdi.
Ko se je bela masa dovolj strdila, nadaljujemo s temno maso. Temno maso stehtamo in jo razdelimo na 11 enako težkih kosov. Odmerjen kos temne mase vzamemo v roko, jo rahlo sploščimo in vanjo položimo belo žogico. Vrtimo med dlanmi, da se masa enakomerno porazdeli in obleče celo belo žogico. Enako naredimo z vsemi ostalimi žogicami.
Ko smo vse žogice “oblekli” v temno maso, jih povaljamo še v kokosovih kosmičih. Odložimo jih na desko ali pladenj in postavimo v hladilnik, najbolje čez noč.
Vsako žogico sladkega mavričnega očesa narežemo na 4 dele, tako da dejansko dobimo 44 kosov. Ponudimo jih na servirnem pladnju.
Želim vam prijetno sladkanje!