Sladko mavrično oko
Print Friendly, PDF & Email

Sladko mavrično oko je skrivnostno in zapeljivo. Na prvi pogled je kot ena velika čokoladna žoga. Šele ko vanjo zarežeš, se odpre in pokaže v čudovitih mavričnih barvah. Priprava ni težka, čeprav na prvi pogled deluje malce komplicirano, vendar sploh ni. Pa še brez peke je.

sladko mavricno oko

Sladko mavrično oko – pripomočki:

 • ni posebnih pripomočkov

Sladko mavrično oko – sestavine:

Sestavine zadostujejo za 11 kosov (ko razrežemo dobimo 44 kosov)

Svetla masa:

 • 150 ml sladke smetane
 • 15 g masla
 • 150 g bele čokolade
 • 100 g fine kokosove moke
Pomembno
Obvezno mora biti fina kokosova moka in ne kosmiči.

Temna masa:

 • 100 ml vode
 • 120 g masla
 • 100 g temne čokolade
 • 300 g piškotnih drobtin

In še:

 • 11 suhih fig
 • 11 žele bonbonov raznih barv
 • 30 g kokosove moke v kosmičih

Sladko mavrično oko – postopek:

Najprej se lotimo svetlega dela. Sladko smetano nalijemo v kozico in dodamo maslo. Oboje segrejemo do vročega in dodamo belo čokolado. Mešamo tako dolgo, da se čokolada popolnoma stopi.

sladko mavricno oko

Nato dodam fino kokosovo moko in spet premešamo. Masa mora biti gosta. Pustimo na strani, da se ohladi.

sladko mavricno oko

Sedaj se lotimo še temne mase. V kozico nalijemo vodo in dodamo maslo ter segrejemo do toplega. Mešamo tako dolgo, da se maslo popolnoma stopi. Kozico odstavimo iz ognja in dodamo temno čokolado ter mešamo tako dolgo, da se popolnoma stopi. S čokoladno tekočino prelijemo piškotne drobtine in vse združimo v homogeno kepo.

sladko mavricno oko

Skrbno izberemo suhe fige in za 15 minut namočimo v hladno vodo.

sladko mavricno oko

Fige poberemo iz vode. Sedaj so se tako zmehčale, da bomo z njimi z lahkoto delali. Najprej jim odrežemo peclje in še malo zraven, da bomo lažje vstavili bonbon. Nato izberemo žele bonbone raznih barv ter po enega vstavimo v vsako figo. Nič ni hudega, če bo gledal malo ven. Kasneje se to ne bo videlo.

sladko mavricno oko

Ko se je svetla masa ohladila, lahko nadaljujemo z delom. Svetlo maso stehtamo in jo razdelimo na 11 enakih delov. Odmerjen kos mase vzamemo v roko, jo rahlo sploščimo in vstavimo polnjeno figo z bonbonom. Vrtimo jo tako dolgo v roki, med dlanmi, da dobimo lepo okroglo žogico. Enako naredimo še z ostalimi figami. Kroglice polagamo na desko ali pladenj in jih damo za 1 uro v hladilnik, da se masa strdi.

sladko mavricno oko

Ko se je bela masa dovolj strdila, nadaljujemo s temno maso. Temno maso stehtamo in jo razdelimo na 11 enako težkih kosov. Odmerjen kos temne mase vzamemo v roko, jo rahlo sploščimo in vanjo položimo belo žogico. Vrtimo med dlanmi, da se masa enakomerno porazdeli in obleče celo belo žogico. Enako naredimo z vsemi ostalimi žogicami.

sladko mavricno oko

Ko smo vse žogice “oblekli” v temno maso, jih povaljamo še v kokosovih kosmičih. Odložimo jih na desko ali pladenj in postavimo v hladilnik, najbolje čez noč.

sladko mavricno oko

Vsako žogico sladkega mavričnega očesa narežemo na 4 dele, tako da dejansko dobimo 44 kosov. Ponudimo jih na servirnem pladnju.

sladko mavricno oko

Želim vam prijetno sladkanje!

Ocena:
Skupaj: 17 Povprečno: 4.5]

Dodaj odgovor