Rahli kvašeni cmoki v vanilijevi kremi
Print Friendly, PDF & Email

Rahli kvašeni cmoki v vanilijevi kremi so še posebej priljubljeni v zimskem času, ko si z njimi pogrejemo želodčke, saj se postrežejo vroči. Tako nas pogrejejo, nasitijo in se z njimi hkrati tudi posladkamo. Cmoki so rahli in puhasti, s sladko slivovo sredico, vsemu skupaj pa odličen okus doda dišeča in slastna vanilijeva krema, katero posujemo z makom in s sladkorjem. Priprava kvašenih cmokov je preprosta, postrežemo pa jih lahko tako za sladko kosilo, kot za večerjo ali pa kot za posladek med obroki.

Rahli kvašeni cmoki v vanilijevi kremi – pripomočki

  • posoda za kuhanje na pari ali
  • posoda s pokrovom in cedilo

Rahli kvašeni cmoki v vanilijevi kremi – sestavine

Sestavine zadostujejo za 4 kvašene cmoke oz. 4 osebe.

Za kvasec:

  • 15 g svežega kvasa
  • 1 majhna žlička sladkorja (pribl. 5 g)
  • 110 ml mleka

Za testo:

  • 250 g bele mehke moke
  • 25 g kristalnega sladkorja
  • 1/2 žličke soli (pribl. 3 g)
  • nastrgana lupinica polovice limone
  • 1 jajce
  • 1/2 žličke vanilijevega ekstrakta
  • 30 g stopljenega masla

Za nadev:

  • 4 suhe slive
  • 4 žličke slivove marmelade (pribl. 100 g)
  • 1 – 2 žlički ruma

Za vanilijevo kremo:

  • 2 rumenjaka
  • 30 g kristalnega sladkorja
  • 9 g koruznega škroba (npr. Gustin)
  • 2 žlički vanilijevega ekstrakta
  • 250 ml sladke smetane za stepanje
  • 250 ml mleka

Za posip:

  • 20 g celih makovih zrnc
  • 10 g mletega sladkorja

Rahli kvašeni cmoki v vanilijevi kremi – postopek

Najprej pripravimo kvasec; v mlačno mleko nadrobimo kvas in ga posujemo s sladkorjem ter posodico postavimo na toplo mesto, da kvas naraste. V drugo posodo nasujemo moko, dodamo sol, sladkor in limonino lupinico in počakamo, da bo kvas narasel. Ko le-ta naraste, ga vlijemo v posodo z moko in dodamo razžvrkljano jajce, vanilijev ekstrakt, razmehčano (stopljeno,a ne vroče) maslo ter zamesimo testo.

Posodo s testom pokrijemo s krpo ali jedilno folijo in ga pustimo vzhajati pri sobni temperaturi približno eno uro oz. tako dolgo, da se volumen testa še enkrat poveča.

Ko je testo naraslo, ga razdelimo na štiri enake dele in oblikujemo kroglice.

Pripravimo nadev: v marmelado dodamo suhe slive in rum ter premešamo. Nato kroglice testa sploščimo z roko in na sredino vsake damo eno suho slivo in žličko marmelade ter oblikujemo cmoke. Cmoke pokrijemo s krpo in jih pustimo vzhajati približno 30 minut.

Med tem časom, ko cmoki počivajo, pripravimo posodo, v kateri jih bomo skuhali. Kuhali jih bomo na pari in sicer tako, da v posodo vlijemo vode do 1/3 in na posodo postavimo nastavek za kuhanje na pari (z luknjicami) ali pa večje cedilo, katerega lahko pokrijemo s pokrovom. Dno in stene posode z luknjicami premažemo z oljem, da se cmok med kuhanjem ne prilepi. Vodo segrejemo do vretja.

Ko so cmoki med počivanjem narasli in voda v posodi že vre, cmoke položimo v posodo oz. cedilo in jih pokrijemo s pokrovom. Kvašene cmoke kuhamo 20 minut na zmerni temperaturi (da voda v spodnji posodi rahlo vre) in med kuhanjem posode ne odkrivamo.

V času, ko se cmoki kuhajo, pripravimo vanilijevo kremo. V posodo  nasujemo sladkor, dodamo rumenjake, škrob, vanilijev ekstrakt, smetano in mleko. Vse skupaj dobro premešamo in na zmernem ognju segrevamo do rahlega vretja in kuhamo tako dolgo, da se krema zgosti, vsega skupaj približno 10 minut.

Med pripravo vanilijeve kreme so se cmoki napihnili in tudi skuhali na pari. Po 20 minutah kuhanja cmokov, jih odstavimo z ognja. Iz posode jih posamično prestavimo na krožnik.

Vsak cmok obilno prelijemo z vročo vanilijevo kremo in posujemo z mešanico maka in sladkorja.

Cmoke postrežemo takoj, saj so vroči najboljši, nekaterim pa so všeč tudi, ko se ohladijo.

Rahli kvašeni cmoki v vanilijevi kremi so božanskega okusa!

Naj vam teknejo.

Ocena:
Skupaj: 13 Povprečno: 4.7]

Mojca A

Od malih nog sem bila mamin "asistent" v kuhinji in ta vloga mi je bila všeč. Rada jem in rada pečem, kuham malo manj, zato so tudi moji recepti bolj sladki, se pa najde tudi kakšen recept za lačen želodček, kateremu sladica šele sledi. Najbolj mi je v veselje, ko moje mojstrovine kmalu čudežno izginejo, domači pa se zadovoljno oblizujejo. :)

Dodaj odgovor