Zdrav kruh s kvinojo in chia semeni
Obožujem kruh, ker pa zaradi zdravstvenih razlogov ne smem jesti moke, zelo rada eksperimentiram z zanimivimi različicami. Zdrav kruh s kvinojo in chia semeni je ena izmed mojih zadnjih pogruntavščin.
Kvinoja je žitaricam podobna rastlina, ki ne vsebuje glutena. Je zelo bogata z beljakovinami in vlakninami, zato je izjemno priljubljena med vegani, polna pa je tudi B vitamina, magnezija in kalcija.
Chia semena so naravni vir energije, hidrirajo telo ter prav tako vsebujejo beljakovine in vlaknine, ki so zelo pomemben del prehrane za naše zdravje.
Zdrav kruh s kvinojo in chia semeni – pripomočki:
- električni sekljalnik
- pekač velikosti cca. 15*30 cm
Zdrav kruh s kvinojo in chia semeni – sestavine
Za okoli 500 g kruha:
- 200 g kvinoje
- 40 g chia semen
- voda
- 2 stroka česna
- 3 jedilne žlice olivnega olja
- 1 čajna žlička pecilnega praška
- 1 čajna žlička soli
- jedilna žlica najljubših suhih začimb (peteršilj, paprika, kurkuma, rožmarin, …)
Zdrav kruh s kvinojo in chia semeni – priprava:
Za 6-8 ur namočite kvinojo v vodi, da izgubi svojo značilno grenkost.
Nato jo odcedite.
Ventilacijsko pečico segrejte na 180 °C.
V kozarec stresite chia semena in dodajte toliko vode, da so pokrita ter premešajte. Počakajte nekaj minut, da se semena napijejo ter nabreknejo in nastane pasta.
V plastično posodo dajte kvinojo, chia semena in 2 stroka česna, čajno žličko pecilnega praška in dodajte sol.
Vmešajte še začimbe (jaz sem tu dodala suh peteršilj) in prilijte olivno olje.
Vse skupaj dobro premešajte in stresite v električni sekljalnik.
Sekljajte toliko časa, da mešanica postane belkaste barve. Če se vam zdi, da se ne seklja dobro, dodajte malo vode.
Vse skupaj vlijte v pekač za kruh, ki ste ga premazali z oljem, ter pecite 45 minut.
Počakajte, da se ohladi in kvinojin kruh postrezite kot samostojno jed skupaj s solato ali pa s čimer koli vam srce poželi.
Zdrav kruh s kvinojo in chia semeni je zelo zanimivega okusa in teksture, saj malo hrusta. Zavit v folijo v hladilniku zdrži kar nekaj dni, saj ga ne morete veliko pojesti naenkrat, ker je zelo nasiten. Najljubše pri tem receptu pa mi je, da se lahko igram s različnimi začimbami in kruhu s tem dodam različne okuse. Tudi česen lahko izpustite, vendar le-ta doda nežno in drugačno aromo. Edino kar je negativnega je to, da si morate po obroku dobro pregledati zobe, saj koščki kvinoje znajo ostati kje zataknjeni in si po svetu ne želite hoditi ‘z nečim’ med zobmi.
Če se tudi vi izogibate moke, ampak obožujete kruh, si poglejte še te recepte: