Lazanja s paradižnikom
Lazanja s paradižnikom je kosilo, ki je nastalo povsem po naključju. Doma smo imeli namreč zavojček paradižnika češnjevca in nisem vedela kako bi ga uporabila. Pomislila sem, zakaj pa ne bi naredila lazanje? In nastalo je spodnje hitro in enostavno, predvsem pa slastno kosilo. Spodnji recept je primeren tudi za vegane saj se lahko bešamel omako naredi iz sestavin, ki niso živalskega izvora, parmezan pa lahko nadomestimo z veganskim.
Pripomočki za pripravo lazanje s paradižnikom:
- pekač
- nož
- ponev
Sestavine za pripravo lazanje s paradižnikom:
(za 2 osebi)
- 250 g paradižnika češnjevec
- 300 ml domače bešamel omake
- približno 200 g testenin za lazanje
- sol
- poper
- bazilika
- majaron
- česen v prahu
- po želji mozzarella sir
- 150 ml paradižnikove omake
- olivno olje
- 50 g parmezana
Postopek priprave lazanje s paradižnikom:
Paradižnike operemo pod vodo in jih zrežemo na pol.
V ponvi segrejemo olivno olje. Paradižnik postavimo v ponev in ga, na nizkem ognju, pražimo približno 2 minuti. Dodamo majaron, baziliko, česen, sol in poper in vse skupaj premešamo. Dušimo paradižnik nekaj minut, nikakor pa ne smemo dovoliti, da se skuha in popolnoma omehča.
V skodelico si pripravimo paradižnikovo omako in ji dodamo začimbe, sol in poper. Tako kot smo storili s paradižnikom.
Dobro premešamo in pustimo na strani. V dno pekača dodamo nekaj žlic paradižnikove omake.
Sedaj lahko pričnemo z zlaganjem lazanje. Na dno pekača postavimo nekaj listov testenin, toliko, da pokrijemo dno pekača.
Dodamo nekaj žlic paradižnikove omake.
Dodamo paradižnik, ki smo ga predhodno dušili.
In domačo bešamel omako …
V kolikor želimo uporabiti tudi mozzarella sir ga sedaj postavimo v pekač. Nadaljujemo postopek dokler ne pridemo do vrha.
Na koncu na lazanjo potresemo še nekaj naribanega parmezana.
Paradižnikovo lazanjo postavimo v predhodno ogreto pečico in pečemo na 180° C za približno 30 minut. Nato pustimo, da se malce ohladi.
Zrežemo in postrežemo.
Naj vam tekne!