Testenine z lososom in bazilikinim pestom
Testenine z lososom in bazilikinim pestom so hitro pripravljena in okusna jed, primerna za vsak dan – za kosilo ali večerjo.
Losos se na hitro popeče na olivnem olju, da ostane sočen. In tako z linguini in z aromatičnim bazilikinim pestom jed postane popolna kombinacija svežih okusov.
Pripomočki za testenine:
- ni posebnih pripomočkov
Sestavine za testenine:
Za 2 osebi:
- 200 g testenin (linguini)
- 150 g lososa
- poper
- parmezan (opcijsko)
- 2 žlici olivnega olja
Za bazilikin pesto:
- 1 večja pest bazilike (listi)
- 50 g orehov ali pinjol
- 50 g parmezana
- 1 strok česna
- 3 žlice olivnega olja
- sol
Postopek za testenine z lososom in bazilikinim pestom:
Za testenine z lososom in bazilikinim pestom lahko vzamemo tako svežega lososa, kot tudi fileje lososa iz konzerve. Jaz sem danes vzela svežega lososa ter le tega najprej za par minut (pečenje lososa je sicer zelo odvisno od debeline fileja, a priporočilo je nekje 2 do 3 minute na vsaki strani) popekla na olivnem olju.
Ko je losos popečen, ga kar z vilicami nežno razdrobimo na par manjših kosov.
V osoljeno vodo damo kuhati linguine. Seveda se lahko vzamejo tudi katere druge testenine, a sploščena oblika linguinov se zelo lepo ujame s to omako. Testenine skuhamo zelo aldente (na zob). To pomeni minuto ali dve manj od navedenega časa kuhanja na ovoju testenin.
Medtem pripravimo bazilikin pesto tako, da v mešalniku / blenderju zmešamo liste bazilike, na hitro popražene orehe ali pinjole, stok česna, sol, parmezan in olivno olje.
Ko so testenine kuhane, jih z malo vode od kuhanja le teh, dodamo k bazilikinemu pestu. Grejemo minuto do dve na mali temperaturi in vse skupaj premešamo.
Ponev odstavimo iz gretja, dodamo 3/4 natrganega lososa, popramo in po želji dodamo še malo parmezana in zopet vse skupaj zelo na hitro in nežno premešamo.
Ko jed serviramo na krožnik, ne pozabimo po vrhu dodati / potresti še preostalega lososa. Prav tako zelo paše še kakšna kapljica dobrega olivnega olja in malo naribanega parmezana.
Dober tek 🙂