Špargljeva juha
Tako slastna je ta rastlina – divji šparglji, ki krasijo naše krožnike spomladi. Z njimi lahko pripravimo tudi okusno špargljevo juho. Divji šparglji so namreč zelo zdravi. Bogati so s fosforjem, žveplo,, kalcijem, magnezijem, železom, bakrom, cinkom, manganom, fluorom, jodom ter vitaminov C, B kompleks in A. Nenazadnje so tudi bogati z antioksidanti. Spodnji recept za špargljevo juho je le eden od mnogih, pripravimo jih namreč lahko na tisoče načinov. Enostavno odlični so in zelo hitro pripravljeni.
Pripomočki za pripravo špargljeve juhe:
- lonec za kuhanje
- nož
- sito
- palični mešalnik ali blender
Sestavine za pripravo špargljeve juhe:
(za 2 osebi)
- 200 g divjih špargljev
- 2 stroka česna
- 1 žlička domače zelenjavne jušne osnove
- sol
- poper
- 100 ml smetane za kuhanje ali sladke smetane
Postopek priprave špargljeve juhe:
Divje šparglje očistimo. Kako pravilno očistimo šparglje? Torej, potrebno jih je lomiti z roko, začnemo iz glave proti steblu dokler jih lahko še z roko lomimo. Kar ne moremo lomiti ni uporabno, ker je grenko. Divje šparglje nikakor ne režemo z nožem ali škarjami.
To je to, kar ostane od očiščenih špargljev. Neuporabni del ni primerno kuhati, ker bo zelo grenek.
Šparglje postavimo v posodo, jih pokrijemo z vodo in jih zakuhamo za približno 5 minut.
Nato jih odcedimo s sitom.
Postavimo jih v posodo, ki jo zalijemo z vodo in dodamo narezane stroke česna.
Šparglje pustimo kuhani približno 5 minut, nato jih dodamo 1 žličko domače zelenjavne jušne osnove.
Solimo in popramo ter kuhamo še 10 minut. Sedaj špargljevo juho odstavimo iz ognja.
S paličnim mešalnikom zmeljemo juho, dokler ne dobimo kremaste juhe.
Dodamo smetano za kuhanje ali sladko smetano (jaz sem uporabila ovseno smetano za kuhanje) in še enkrat s paličnim mešalnikom premešamo.
Špargljevo juho serviramo vročo.
Dober tek!