Enolončnica s krompirjem in stročjim fižolom
Print Friendly, PDF & Email

Enolončnica s krompirjem in stročjim fižolom vsebuje dve vrsti krompirja: navadnega in sladkega. Ko je slednji skuhan, izgleda kot korenček, le da je mehkejši in prijetnega sladkega okusa. Stročji fižol imam zelo rada, zato mi tekne tudi v enolončnici. Všeč mi je, da je narezan na majhne koščke, velike približno za dober centimeter.

Ta jed na žlico vsebuje tudi stročji fižol. Če imamo svežega, dodamo tega, če ne, pa lahko tudi zamrznjenega. Za dober okus poskrbijo še čebula, česen, paradižnik in zelišča, ki so prav tako lahko sveža ali posušena.

Priprava te enolončnice res ni zahtevna, po želji pa jo lahko tudi spasiramo, recimo za majhne otroke.

enolončnica s krompirjem in stročjim fižolom

Pripomočki za enolončnico s krompirjem in stročjim fižolom:

 • ni posebnih pripomočkov

Sestavine za enolončnico s krompirjem in stročjim fižolom

Za 2 osebi:

 • 70 g čebule
 • 1 strok česna
 • 2 žlici sončničnega olja
 • 85 g stročjega fižola
 • 160 g krompirja
 • 80 g sladkega krompirja
 • 120 g paradižnika
 • 3/4 žličke soli
 • 1 žlička domače začimbne mešanice
 • ščep posušenega majarona
 • ščep posušenega timijana
 • 1 žlička mehke bele moke

Postopek za enolončnico s krompirjem in stročjim fižolom

Enolončnica s krompirjem in stročjim fižolom je pripravljena v dveh korakih: v eni posodi skuhamo stročji fižol, v drugi pa vse ostalo in na koncu dodamo kuhan fižol. Najprej tako operemo in pregledamo 85 g stročjega fižola. Odstranimo poškodovane dele in odrežemo konice. Stročji fižol nato narežemo na 1-2 cm velike koščke.

enolončnica s krompirjem in stročjim fižolom

Damo jih v posodo z vodo, ki jo posolimo s polovico žličke soli. Posodo postavimo na štedilnik in ko voda zavre, temperaturo znižamo, tako da voda rahlo brbota. Kuhamo ga vsaj pol ure, nato pa preverimo z vilico, ali je dovolj kuhan. Da nam med kuhanjem voda ne povre, si pomagamo s pokrovko.

Enolončnica s krompirjem in stročjim fižolom

Medtem ko se stročji fižol kuha, v drugo posodo vlijemo 2 žlici olja in sesekljamo 70 g čebule. Posodo postavimo na štedilnik in ko se olje segreje, dodamo sesekljano čebulo. Na srednje visoki temperaturi pražimo nekaj minut, da čebula zadiši in postekleni ter začne postajati rjavkasta. Sama pri tem koraku najraje posodo pokrijem, da se čebula bolj duši kot praži, saj sem opazila, da mi tako pripravljene jedi povzročajo manj želodčnih težav. Ko je torej čebula popražena, dodamo še strt strok česna.

Enolončnica s krompirjem in stročjim fižolom

Ko se fižol kuha in čebula ter česen pražita, operemo 120 g paradižnika in ga na režemo na centimetrske koščke.

Enolončnica s krompirjem in stročjim fižolom

Olupimo še 160 g krompirja, ga operemo in prav tako narežemo na manjše koščke.

Enolončnica s krompirjem in stročjim fižolom

Za enolončnico s krompirjem in stročjim fižolom olupimo tudi 80 g sladkega krompirja, ki ga prav tako operemo pod tekočo vodo in narežemo na manjše kockice.

Enolončnica s krompirjem in stročjim fižolom

Narezan paradižnik in obe vrsti krompirja stresemo v lonec k čebuli. Pražimo 5 minut, vmes pa večkrat pomešamo, da se sestavine ne primejo na dno posode.

Enolončnica s krompirjem in stročjim fižolom

Potem dolijemo 5 dl vode, dodamo 1 žličko domače začimbne mešanice, četrt žličke soli, ščep majarona in timijana. Pomanemo ju med prsti, da spustita več arome. Kuhan stročji fižol odcedimo in ga dodamo v posodo za enolončnico. Kuhamo 10 minut.

Enolončnica s krompirjem in stročjim fižolom

V skodelici zmešamo 1 žličko moke in žlico hladne vode. Premešamo, tako da se grudice moke razpustijo, nato pa podmet vlijemo v enolončnico s krompirjem in stročjim fižolom. Premešamo in kuhamo še 5 minut na nižji temperaturi.

Enolončnica s krompirjem in stročjim fižolom

Ko je enolončnica s krompirjem in stročjim fižolom kuhana, jo takoj postrežemo. Zraven lahko ponudimo kos kruha. Dober tek!

enolončnica s krompirjem in stročjim fižolom

Če imate radi juhe in enolončnice, vam predlagam še te recepte:

Ocena:
Skupaj: 16 Povprečno: 4.2]

Kuhartnica

Za imenom Kuhartnica ustvarjam Deja Horvat. Rada kuham, pečem, fotografiram in preživljam čas s svojo družino, v katero spadata tudi dva mačka. Naša družina ima zelo raznolike želje glede prehrane (pa sem niti ne štejem mačkov :)), zato vsak dan kuham vsaj dve različici kosila. Kuhanje za različne okuse mi je v izziv, zato se med mojimi recepti najdejo ideje za mesojedce, vegetarijance in vegane.

Dodaj odgovor