Mešana marmelada brez dodanega sladkorja
Mešana marmelada, brez dodanega sladkorja je zelo primerna za diabetike, njen okus pa je zelo odvisen od zrelosti in vrste sadja, ki ga uporabljamo. Za pripravo mešane marmelade lahko uporabljamo različno sadje, ki ga imamo na razpolago.
Različno sadje vsebuje tudi različno količino sladkorja, zato morajo tudi diabetiki biti pazljivi pri količini zaužite marmelade. Jabolka, breskev in robide spadajo v seznam sadežev, ki vsebujejo majhno količino sladkorja, saj jabolka vsebujejo 10 g sladkorja, breskev 9 g in robidnice 7 g na 100 g sadeža.
Mešana marmelada brez sladkorja – pripomočki
- merica za tekočine
- palični mešalnik
- ročna pasirka
- kozarčki za vlaganje s pokrovčki
Mešana marmelada brez sladkorja – sestavine
Za 15 kozarčkov po 210 ml:
- 1000 g mešanih jabolk
- 3000 g vinogradniških breskev
- 600 g robidnic
- 50 g želirnega sredstva v prahu (npr. Želin)
- 1000 ml vode
Mešana marmelada brez dodanega sladkorja – postopek priprave
Za pripravo mešane marmelade moramo poskrbeti, da je sadje dobro prebrano in oprano, odstraniti moramo vse obtolčene dele sadja, pa tudi pečke in koščice. Pri robidnicah moramo biti pozorni na različne žuželke in mravlje, ki se rade skrivajo med robidnicami.
Oprana jabolka olupimo, odstranimo obtolčeni in semenski del, jih damo v lonec in dolijemo 1 liter vode in jih kuhamo jih 10 – 15 minut, da se delno zmehčana in jih nato skupaj z vodo, v kateri so se kuhala, s paličnim mešalnikom spasiramo v gladko tekočo maso.
Breskve blanširamo v vreli vodi 2 – 3 minute, nato jih delno ohladimo, vodo, v kateri so se breskve kuhale zavržemo, breskve pa olupimo in odstranimo koščico, olupljene breskve prav tako spasiramo.
Robidnice najprej pretlačimo ali pa sesekljamo s pomočjo paličnega mešalnika, nato s pomočjo ročne pasirke odstranimo semenski del robidnic, če pasirke nimamo, si lahko pomagamo z gazo ali svileno ruto.
V lonec najprej stresemo sesekljana jabolka, dodamo breskev in robidnice, dobro premešamo in kuhamo na zmernem ognju še 10 – 12 minut, med občasnim mešanjem dodamo še 50 g želirnega sredstva.
Kuhano marmelado med vrenjem polnimo v steklene kozarčke, na kovinski podlagi, do zgornjega roba in jih takoj zapremo, nato pa jih za 2 – 3 minute obrnemo na pokrovček, pravilno obrnjene kozarčke pokrijemo z odejo in pustimo, da se počasi ohlajajo.
Ohlajene kozarce opremimo z etiketo s podatkom o vsebini shranka in jih shranimo v temnem neogrevanem prostoru. Tako pripravljena in shranjena mešana marmelada je uporabna najmanj 1 leto.
Sadje, ki ni primerno za shranjevanje, lahko predelamo v različne marmelade, kompote in sokove in z njimi popestrimo dolge zimske dni. Lučka Glaser
Nekaj nasvetov za diabetike, kako si pripraviti shranke, brez dodanega sladkorja
- Figova marmelada z želirnim sladkorjem s sladilom iz stevie.
- Marelična marmelada s stevio.
- Slivova marmelada iz pečice brez sladkorja.
- Slivova marmelada za diabetike.
- Jabolčna čežana za ozimnico.
- Vinogradniške breskve v čežani.
- Jabolčni sok iz sokovnika.
- Sok iz malin s stevio.
- Pasterizirane vinogradniške breskve.
- Češnje v lastnem soku.