Kremna juha iz kodrolistnega ohrovta
Print Friendly, PDF & Email

Kremna juha iz kodrolistnega ohrovta je zelo enostavna za pripraviti, prijetno nas nasiti, lahko jo ponudimo za večerjo kot enolončnico ali pa za toplo predjed pri kosilu, zaradi spodaj naštetih  vitaminov in mineralov je primerna za razne diete pri hujšanju in tudi za diabetike.

Kodrolistni ohrovt spada med super živilo, obenem pa je tudi nizkokalorično živilo, saj 100 g vsebuje samo 58 kalorij, vseeno pa ima bogato vsebnost hranilnih snovi, še posebej velja izpostaviti vitamine C, A in K ter kalij, magnezij, mangan in glukozinate. Deluje protivnetno in antikancerogeno ter znižuje holesterol.

Kremna juha iz kodrolistnega ohrovta

Kremna juha iz kodrolistnega ohrovta – pripomočki

  • palični mešalnik

Kremna juha iz kodrolistnega ohrovta – sestavine

Za 6 obrokov:

  • 100 g kodrolistnega ohrovta
  • 300 g krompirja
  • 20 g sesekljanega česna
  • 1500 ml vode
  • morska sol po okusu
  • poper po želji
  • 10 ml ekstra deviškega olivnega olja

Kremna juha iz kodrolistnega ohrovta – priprava

 

Priporočam, da najprej olupite, narežete krompir na 2 do 3 cm velike kose, ga operete in pristavite na štedilnik, medtem ko boste pripravljali kodrolistni ohrovt se vam bo krompir že skuhal in tako bo kremna juha iz kodrolistnega ohrovta hitreje kuhana. Čas kuhanja krompirja je odvisen od sorte in starosti krompirja.

Kremna juha iz kodrolistnega ohrovta

Nabranemu ali kupljenemu kodrolistnemu ohrovtu izločimo grde liste, ki so rjavi in z lisami. Lepe zelene liste operemo v hladni vodi in čiste blanširamo; pristavimo lonec z vodo, ko voda zavre, ji dodamo liste ter pomešamo, da so vsi listi v vodi in kuhamo 3 do 4 minute, med tem časom pripravimo posodo z zelo hladno vodo in po blanširanju preložimo kodrolistni ohrovt v hladno vodo, tako zelenjavo šokiramo, da ostane kodrolistni ohrovt lepo zelen in po tem postopku se tudi ohrani več vitaminov. Ko se kodrolistni ohrovt ohladi, ga preložimo na cedilo, da se odvečna voda odcedi. Liste preložimo na kuhinjsko desko in jih narežemo, sesekljamo na drobno.Kremna juha iz kodrolistnega ohrovta

Ko je krompir kuhan, mu dodamo narezan kodrolistni ohrovt, česen, ekstra deviško oljčno olje, morsko sol in poper po želji.

Kremna juha iz kodrolistnega ohrovta

Vse sestavine s paličnim mešalnikom dobro sesekljamo.

Kremna juha iz kodrolistnega ohrovta

Dobimo kremno juho.

Kremna juha iz kodrolistnega ohrovta

Kremno juho iz kodrolistnega ohrovta še vročo postrežemo v skledici, skodelici ali pa na krožniku, zraven pa postrežemo še poper in sol.

Kremna juha iz kodrolistnega ohrovta

Nekateri narodi si privoščijo zelenjavne juhe že za zajtrk in tako zaužijejo polno mineralov, vitaminov in vlaknin. Lučka Glaser

Pripravila sem vam ideje, kaj lahko ponudite za zraven kremne juhe iz kodrolistnega ohrovta, da bo obrok bolj bogat:

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor