Zelo zeleni polpeti iz špinače in blitve
Zakaj bi imeli navadne polpete, če imamo lahko zelene in še zdrave povrhu? Zelo zeleni polpeti so dober način za zaužitje veliko špinače in blitve. Laneno seme je vir omega 3 in omega 6 maščob. Če opustimo kosmiče, so polpeti brez glutena. Odlično se prilegajo raznim omakam s krompirjem ali rižem. Primerni so tudi hladni za malico ali popečeni na pikniku. Zelene špinačne polpete poizkusite tudi v sendviču. Za hitri dodatek kosilu, polpete v naprej zamrznete in shranite.
Zelo zeleni polpeti iz špinače in blitve – pripomočki:
- posoda za blanširanje (če uporabimo svežo blitvo in špinačo)
- mešalnik (če uporabimo svežo blitvo in špinačo)
- cedilo
- rezalnik za ribanje
- nož
- posoda, v kateri bomo zmešali sestavine
- mlinček za mletje začimb (če uporabimo cela lanena semena)
- pekač
- papir za peko
- pečica ali ponev
Zelo zeleni polpeti iz špinače in blitve – sestavine:
Za en velik pekač zelo zelenih polpetov potrebujemo okvirne količine navedenih sestavin. Recept lahko prilagajamo glede na to, koliko špinače in blitve imamo na razpolago in kako vlažna je masa. Za zelene polpete brez glutena povečamo količino lanenih semen in koruzne moke, izpustimo pa ovsene kosmiče in drobtine.
- 5 litrsko posodo napolnjeno s svežo blitvo in špinačo v poljubnem razmerju
- 2 manjši bučki oziroma polovico večje domače
- dve žlici olivnega olja
- 4 žlice lanenih semen
- 1 skodelica ovsenih kosmičev
- koruzna moka (za verzijo brez glutena)
- drobtine (za bolj čvrsto opcijo, sicer jih mirno izpustimo)
- 1 žlička soli
- 1 žlička sladke paprike v prahu
- 1/2 žličke kumine v prahu
- 1/2 žličke muškatnega oreščka
- 1/2 žličke mletega popra
- 1/2 žličke zrnatega česna
- 1/2 žličke čilija
Zelo zeleni polpeti iz špinače in blitve – postopek:
Če imamo svežo blitvo in špinačo, jih na hitro vržemo v vrelo vodo ter dobro odcedimo. Rahlo ožamemo, da ne bo preveč mokro, nato jo na hitro zmeljemo v mešalniku ali uporabimo palični mešalnik.
Če uporabljamo zamrznjene sestavine, jih odmrznemo in ožamemo.
Špinačo damo v posodo, v kateri bomo mešali maso. Zraven na trakce naribamo bučko. Dodamo vse naštete začimbe ter olivno olje. Premešamo, da se sestavine razporedijo.
Osnova je pripravljena, da se bodo polpeti držali skupaj in bodo bolj kompaktni, uporabimo naslednje sestavine: zmleto laneno seme, koruzna moka, ovseni kosmiči, po želji tudi drobtine. Sestavine dodajamo po občutku, toliko da bodo polpeti lahko stali skupaj. Polpeti ne bodo tako kompaktni, kot mesni, bodo pa lepo stali skupaj, kljub temu, da so videti mehki. Zlasti pri pečenju v pečici ni nevarnosti, da bi razpadli. Bučka daje bolj vlažno teksturo in kasneje v polpetih senzorično deluje nekako podobno, kot rahlo stopljeni sir.
Priporočam, da uporabimo cela lanena semena, ki jih pred uporabo zmeljemo v mlinčku za začimbe ali kar v mlinčku za mletje kave. Drugače pa uporabimo že zmleta semena. Lan v stiku s tekočino izloča sluz in v jedeh lahko nadomesti funkcijo jajca. Poleg tega pa je še zdrav.
Ko smo dodali vse sestavine, maso premešamo in jo za vsaj pol ure postavimo v hladilnik.
Polpete lahko popečemo na olju v ponvi ali na žaru, najlažje pa je če, jih spečemo v pečici. Pri tem ni potrebno uporabiti dodatnega olja. Pečico nastavimo na 180 stopinj.
Sedaj je čas, da si umažemo roke. Maso najprej malo premešamo, če imamo občutek, da je preveč vlažna, lahko dodamo še nekaj suhih sestavin. Vendar ne pretiravamo, polpeti so videti bolj krhki, kot bodo na koncu. Z rokami oblikujemo polpete in jih razporedimo po pekaču, na katerega smo razgrnili papir za peko.
Polpete pečemo na 180 stopinj. Po 15 minutah jih obrnemo in pečemo še približno 10- 15 minut, odvisno od pečice.
Polpeti bodo imeli na zunaj skorjico, vendar bodo znotraj še vedno rahlo mehki. Priporočam jih kot dodatek pri jedeh s krompirjem, rižem ali piro, odlični so tudi hladni ali v sendviču. Za barvni kontrast priporočam rdečo peso in koruzo. Že pečene polpete lahko shranjujemo v plastični posodi v hladilniku, še ne pečene pa lahko tudi zamrznemo v plastičnih vrečkah.
Dober tek!