Melisin sirup
Print Friendly, PDF & Email

Melisa je zelo vsestranska rastina, ki jo v poletnih mesecih najdemo na vrtovih. Njen grmiček zraste do 80 cm visoko, listi pa imajo značilen vonj po limoni. Uporabna je tako v zdravilstvu, saj se uporablja kot blago pomirjevalo, proti nespečnosti in tesnobi ter lajša prebavne težave, prav tako pa tudi v kulinariki kot začimba pri pripravi perutnine, ribjih in divjačinskih jedi.

Mi bomo danes naredili melisin sirup, osvežilno pijačo, ki jo bomo lahko pili skozi celo leto. Sirup zmešamo z vodo in malo ledu, lahko pa ga uporabimo tudi npr. v koktejlih.

melisin sirup

Melisin sirup – pripomočki:

  • 2 veliki posodi
  • gosto cedilo
  • majhen lijak za nalivanje sirupa v steklenice
  • steklenice (lahko so tudi že uporabljene; potrebujemo 4 steklenice po 1 liter, oziroma 8 po pol litra)

melisin sirup 1Sestavine za melisin sirup:

(za približno 4 litre sirupa)

  • večji šop melise
  • 3 litre vode
  • 3 kilograme sladkorja
  • 10 dag citronke

Melisin sirup – postopek priprave:

V veliko posodo nalijemo tri litre vode. Nato vsujemo 3 kilograme sladkorja in pustimo, da se sladkor raztopi. Vmes nekajkrat premešamo.

melisin sirup 2

Ko je sladkor raztopljen, pustimo malo, da se ohladi in še v mlačno vodo damo citronko in meliso. Pokrijemo in pustimo 24 ur, da se namaka.

melisin sirup 3

Naslednji dan vzamemo cedilo in še drugo večjo posodo in v njo precedimo vsebino. Pazimo, da notri ni delcev melise. Damo nazaj na štedilnik in sirup zavremo. Medtem dobro očistimo steklenice in pokrovčke. Ni pomembno, kakšne so steklenice, lahko so tudi  že uporabljene, pomembno pa je, da so dobro očiščene. Medtem prižgemo pečico na 100 stopinj Celzija in za 10 minut in postavimo steklenice in pokrovčke notri. Steklenice se tako sterilizirajo, kar prepreči bakterijam, da bi ostale v steklenicah in s tem prej pokvarile sirup.

Vroč sirup nato s pomočjo lijaka prelijemo v steklenice.

melisin sirup 4

Steklenice dobro zapremo, lahko jih tudi pokrijemo s krpo, da se počasi ohlajajo.

Sirup narejen na tak način, nam bo zdržal zelo dolgo, saj sladkor v njen deluje kot konzervans. Hranimo ga v temnem in hladnem prostoru (klet, shramba).

Ocena:
Skupaj: 44 Povprečno: 4.2]

patricia

Moje vodilo v kuhinji je, da mora biti kuhanje preprosto, hitro, pa vendar še vedno okusno. Predvsem pa je treba izkoristiti vse dobrote, ki nam jih ponuja narava in kuhati sezonsko. Domači vrt, tržnica ali pa gozd nam ponujajo ogromno sestavin, ki jih lahko pripravimo za svoje domače.

6 misli o “Melisin sirup

Dodaj odgovor