Sladka in kremna grahova juha
Grah je meni osebno ena izmed najljubših zelenjadnic. Obožujem ga na tisoč in en način, vendar vem, da ga mnogi ne marajo. Kljub temu bo le redko kdo zavrnil to okusno grahovo juhico. Njena priprava je otročje lahka, zato jo lahko hitro pripravite tudi za nepričakovane goste in jih postrežete s toplo jedjo. Če imate domač grah, bo še boljša! Tako pripravljena grahova juha je ena izmed tistih juhic, ki se je doma vedno razveselimo, zato jo priporočam tudi vsem ostalim.
Pripomočki za kremno grahovo juho:
- kozica
- štedilnik
- kuhalnica
- palični mešalnik
- višja posoda
Sladka in kremna grahova juha – sestavine:
Za 4 osebe:
- 3 žlice masla
- pol večje čebule
- 2 stroka česna
- 400 g mladega (svežega ali zamrznjenega) graha
- 2 srednje velika krompirja
- okoli 7 dl zelenjavne jušne osnove ali vode
- 1 dl sladke ali kisle smetane
- pol čajne žličke soli
- 1 ščepec popra
- drobnjak ali peteršilj
Postopek priprave:
V kozico damo maslo in počakamo, da se stopi. Na stopljeno maslo damo nasekljano čebulo.
Čebulo lepo prepražimo, a pazimo, da se ne prismodi. Ni slabšega, kot če je v juhi zagorela čebula. Nato dodamo krompir. Premešamo.
V kozico dodamo še grah, ki je lahko svež ali zamrznjen. Seveda je bolje, če je svež in domač, a tudi iz zamrznjenega bo nastala okusna juhica. Ne smemo pozabiti na česen – tudi njega dodamo v kozico.
Vse skupaj zalijemo z jušno osnovo ali vodo. Dodamo sol in poper. Druge začimbe niso potrebne, saj je grah sladek sam po sebi in bo v kombinaciji s česnom naredil posebno aromo.
Juho pokrijemo in kuhamo približno 15 do 20 minut, dokler se krompir ne skuha. Nato jo pretlačimo s paličnim mešalnikom ali multipraktikom.
Na koncu v juho vmešamo še smetano za kuhanje. Premešamo in pokuhamo še kakšno minutko. Sladka in kremna grahova juha je že pripravljena. Moram priznati, da bi zdaj z veseljem pojedla kak krožnik te odlične juhe in ne vem, ali je ne bom šla kar naredit. 🙂 Postrežemo jo v belih krožnikih, da pride njena barva v ospredje, po želji potresemo s peteršiljem ali drobnjakom. In ne pozabite: sveža zelišča so vedno najboljša izbira. Želim vam dober tek!