Sladka in kremna grahova juha
Print Friendly, PDF & Email

Grah je meni osebno ena izmed najljubših zelenjadnic. Obožujem ga na tisoč in en način, vendar vem, da ga mnogi ne marajo. Kljub temu bo le redko kdo zavrnil to okusno grahovo juhico. Njena priprava je otročje lahka, zato jo lahko hitro pripravite tudi za nepričakovane goste in jih postrežete s toplo jedjo. Če imate domač grah, bo še boljša! Tako pripravljena grahova juha je ena izmed tistih juhic, ki se je doma vedno razveselimo, zato jo priporočam tudi vsem ostalim.

Sladka in kremna grahova juha

Pripomočki za kremno grahovo juho:

  • kozica
  • štedilnik
  • kuhalnica
  • palični mešalnik
  • višja posoda

Sladka in kremna grahova juha – sestavine:

Za 4 osebe:

  • 3 žlice masla
  • pol večje čebule
  • 2 stroka česna
  • 400 g mladega (svežega ali zamrznjenega) graha
  • 2 srednje velika krompirja
  • okoli 7 dl zelenjavne jušne osnove ali vode
  • 1 dl sladke ali kisle smetane
  • pol čajne žličke soli
  • 1 ščepec popra
  • drobnjak ali peteršilj

Postopek priprave:

V kozico damo maslo in počakamo, da se stopi. Na stopljeno maslo damo nasekljano čebulo.

Sladka in kremna grahova juha

Čebulo lepo prepražimo, a pazimo, da se ne prismodi. Ni slabšega, kot če je v juhi zagorela čebula. Nato dodamo krompir. Premešamo.

ladka in kremna grahova juha

V kozico dodamo še grah, ki je lahko svež ali zamrznjen. Seveda je bolje, če je svež in domač, a tudi iz zamrznjenega bo nastala okusna juhica. Ne smemo pozabiti na česen – tudi njega dodamo v kozico.

ladka in kremna grahova juha

Vse skupaj zalijemo z jušno osnovo ali vodo. Dodamo sol in poper. Druge začimbe niso potrebne, saj je grah sladek sam po sebi in bo v kombinaciji s česnom naredil posebno aromo.

ladka in kremna grahova juha

Juho pokrijemo in kuhamo približno 15 do 20 minut, dokler se krompir ne skuha. Nato jo pretlačimo s paličnim mešalnikom ali multipraktikom.

Na koncu v juho vmešamo še smetano za kuhanje. Premešamo in pokuhamo še kakšno minutko. Sladka in kremna grahova juha je že pripravljena. Moram priznati, da bi zdaj z veseljem pojedla kak krožnik te odlične juhe in ne vem, ali je ne bom šla kar naredit. 🙂 Postrežemo jo v belih krožnikih, da pride njena barva v ospredje, po želji potresemo s peteršiljem ali drobnjakom. In ne pozabite: sveža zelišča so vedno najboljša izbira. Želim vam dober tek!

Sladka in kremna grahova juha

Ocena:
Skupaj: 22 Povprečno: 4.5]

Sanjica

Sem jezikoslovka, pedagoginja in Imam več različnih hobijev -- rada berem, vrtnarim, poslušam glasbo. V življenju mi zelo veliko pomenijo živali, zato prostovoljno pomagam zapuščenim ter zanemarjenim psom in mačkam. Sem tudi ponosna lastnica čudovitega kužka Makija, mucka Mukija, ptičjega pajka in zlatih ribic. Za vsem ne zaostaja niti ljubezen do kuhanja, saj se tako sproščam. Pri tem uporabljam čim bolj domače sestavine (po možnosti iz lastnega vrta) in čim manj aditivov. Obožujem zelišča, ki jih tudi skrbno vzgajam, in menim, da so ravno ona tista, ki dajo jedem piko na i.

Dodaj odgovor