Bučke polnjene z ajdovo kašo
Print Friendly, PDF & Email

Bučke polnjene z ajdovo kašo so malce drugačna, brezmesna različica te priljubljene jedi iz bučk. Okus bučk, ki ga na svojsten način dopolni ajdova kaša, prepletajoč se z aromo česna in mocarelo na vrhu.

bucke-polnjene-z-ajdovo-kaso-17

Pripomočki za bučke polnjene z ajdovo kašo

  • nož in deska za rezanje
  • kuhinjska tehtnica
  • jedilna žlica
  • manjša skledica
  • majhna kavna skodelica
  • čopič za mazanje
  • papirnate brisačke
  • posoda za kuhanje s pokrovko
  • pekač z višjim robom – velikost prilagodite glede na dolžino vaših bučk
  • papir za peko
  • kuhalnica
  • cedilo
  • štedilnik in električna pečica

Sestavine za bučke polnjene z ajdovo kašo

Za 4 osebe

  • 1 večja ali 2 manjši bučki (moja bučka je tehtala 1.300 g)
  • 90 g ajdove kaše
  • 4 stroki česna
  • šopek peteršilja ali 1 jedilna žlica posušenega
  • 125 g mocarela
  • 2-3 ščepci muškatnega oreščka
  • sol po okusu
  • ščepec popra
  • 3 jedilne žlice olivnega olja
  • bazilika (po želji)

Priprava bučk polnjenjih z ajdovo kašo

Najprej na štedilnik pristavimo vodo, v kateri bomo skuhali ajdovo kašo. Nato pa bučko operemo in ji odrežemo oba konca. Nato jo po dolgem prerežemo na pol in s pomočjo žlice izdolbemo mehko meso v notranjosti, ki ga shranimo v skledici. Pečico pa priklopimo na 170 °C (ventilacijska pečica).

bucke-polnjene-z-ajdovo-kaso-2

Ko vodo zavre, jo rahlo solimo in v krop stresemo ajdovo kašo. Ajdovo kašo kuhamo 13-15 minut.

Medtem, ko se ajdova kaša kuha olupimo in na drobno sesekljamo česen. V manjšo kavno skodelico denemo olivno olje in mu primešamo sesekljan česen. Mocarelo pa vzamemo iz slanice in jo obrišemo v papirnati brisački.  Meso, ki smo ga izdolbli iz bučke na deski za rezanje z nožem sesekljamo na manjše koščke.

bucke-polnjene-z-ajdovo-kaso-3

S čopičem za mazanje z olivnim oljem, v katerem so koščki česna, premažemo izdolbeni bučki, ki smo ju pred tem položili v pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko (velikost pekača prilagajajte velikosti vaše bučke). Kuhano ajdovo kašo odcedimo s pomočjo cedila in jo pustimo v cedilu. Premazani izdolbeni polovici bučk potisnemo v pečico za 10 minut.

bucke-polnjene-z-ajdovo-kaso-4

Posodo, v kateri smo kuhali ajdovo kašo oplaknemo in osušimo. Vanjo zlijemo ostanek olivnega olja s česnom in dodamo še peteršilj (če uporabljate svežega, ga prej drobno nasekljajte). Na hitro prepražimo – samo toliko, da česen in peteršilj zadišita, nato pa dodamo nasekljano meso bučke. Ponovno premešamo in pražimo nekaj minut, da del vode iz bučk izhlapi. Nato solimo, popramo, dodamo muškatni orešček. Premešamo in dodamo še kuhano ajdovo kašo. Mocarelo pa narežemo na tanjše kolobarje.

bucke-polnjene-z-ajdovo-kaso-5

Po 10 minutah bučke vzamemo iz pečice. Vsako polovico bučk nadevamo z nadevom iz ajdove kaše.

bucke-polnjene-z-ajdovo-kaso-14

Čez bučke polnjene z ajdovo kašo položimo na rezine narezano mocarelo in po želji posujemo z malo posušene bazilike.

bucke-polnjene-z-ajdovo-kaso-15

Ponovno potisnemo v pečico in pri 170 °C (ventilacijska pečica) pečemo še 25-30 minut.

bucke-polnjene-z-ajdovo-kaso-16

Postrežemo kot samostojno jed poleg solate. Zraven lahko ponudite tudi kremno juho iz bučk. 

Dober tek!

Ocena:
Skupaj: 34 Povprečno: 4.4]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor