Gratinirana nadzemna koleraba s slanino in sirom
Print Friendly, PDF & Email

Nadzemna koleraba je ena tistih zelenjav, ki ne tekne vsakomur. A verjemite, če boste kolerabo pripravili na spodnji način, jo bodo pojedli tudi tisti, ki je ne marajo in bodo ob tem zadovoljno mrmrali. Dokaz za to so moji domači, z mislijo na katere sem to jed sploh sestavila in pripravila.

Gratinirana nadzemna koleraba s slanino in sirom je hitro in enostavno pripravljena večerja in že med samo pripravo se bo iz kuhinje vil omamen vonj, zaradi katerega si boste jed želeli poskusiti čimprej. 🙂

gratinirana-nadzemna-koleraba-s-slanino-in-sirom-12

Pripomočki za pripravo gratinirane nadzemne kolerabe s slanino in sirom

  • nož in deska za rezanje
  • cedilo
  • posoda za kuhanje s pokrovko
  • papirnata brisačka
  • pekač velikosti 15*20 cm
  • štedilnik, pečica

Sestavine za gratinirano nadzemno kolerabo s slanino in sirom

Za 2 osebi (ali 1 zelo lačno)

  • cca. 300-350 g nadzemne kolerabe
  • 125 g mocarele
  • 15 g naribanega parmezana
  • 2 rezini prešane slanine (40-50 g)
  • sol po okusu
  • poper po okusu
  • 1 ščepec muškatnega oreščka
  • 1/2 jedilne žlice posušenega peteršilja (ali majhen šopek svežega)
  • 2-3 ščepci origana
  • maslo za namastitev pekača

Priprava gratinirane nadzemne kolerabe s slanino in sirom

Pečico priklopimo na 170 °C (ventilacijska pečica) in na štedilnik pristavimo posodo z vodo, v kateri bomo na hitro pokuhali nadzemno kolerabo. Kolerabo olupimo, po potrebi operemo in jo narežemo na približno 0,5-1 centimeter široke kolobarje.

gratinirana-nadzemna-koleraba-s-slanino-in-sirom-2

Ko voda zavre, jo rahlo solimo in vanjo denemo na kolobarje narezano kolerabo. Pokrijemo in ob zmernem vrenju kuhamo 5 minut. Medtem mocarelo obrišemo s papirnato brisačko in jo narežemo na rezine. Pekač namažemo z maslom (po dnu), pripravimo si še slanino in nariban parmezan.

gratinirana-nadzemna-koleraba-s-slanino-in-sirom-3

Po 5 minutah kolerabo odcedimo in ji dodamo peteršilj, muškatni orešček, poper. Soljenje ni potrebno. Premešamo in nato rezine kolerabe razporedimo po pekaču v dve koloni. Tako, da se v vsaki koloni rezine kolerabe med seboj prekrivajo.

gratinirana-nadzemna-koleraba-s-slanino-in-sirom-4

Nato čez vsako kolono položimo rezino slanine. Čez slanino položimo rezine mocarele in vse skupaj posujemo še s parmezanom in posujemo še z malo origana.

gratinirana-nadzemna-koleraba-s-slanino-in-sirom-5

Pečemo v pečici, ki se je sedaj že ogrela na 170 °C (ventilacijska pečica) in pečemo 20 minut (če želite bolj zapečeno slanino in sir, lahko čas pečenja podaljšate za 5 minut).

gratinirana-nadzemna-koleraba-s-slanino-in-sirom-10

Postrežemo kot samostojno jed, poleg katere lahko postrežemo tudi solato.

gratinirana-nadzemna-koleraba-s-slanino-in-sirom-14

Naj vam tekne!

gratinirana-nadzemna-koleraba-s-slanino-in-sirom-15

Ocena:
Skupaj: 8 Povprečno: 4.8]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor