Gratinirana nadzemna koleraba s slanino in sirom
Nadzemna koleraba je ena tistih zelenjav, ki ne tekne vsakomur. A verjemite, če boste kolerabo pripravili na spodnji način, jo bodo pojedli tudi tisti, ki je ne marajo in bodo ob tem zadovoljno mrmrali. Dokaz za to so moji domači, z mislijo na katere sem to jed sploh sestavila in pripravila.
Gratinirana nadzemna koleraba s slanino in sirom je hitro in enostavno pripravljena večerja in že med samo pripravo se bo iz kuhinje vil omamen vonj, zaradi katerega si boste jed želeli poskusiti čimprej. 🙂
Pripomočki za pripravo gratinirane nadzemne kolerabe s slanino in sirom
- nož in deska za rezanje
- cedilo
- posoda za kuhanje s pokrovko
- papirnata brisačka
- pekač velikosti 15*20 cm
- štedilnik, pečica
Sestavine za gratinirano nadzemno kolerabo s slanino in sirom
Za 2 osebi (ali 1 zelo lačno)
- cca. 300-350 g nadzemne kolerabe
- 125 g mocarele
- 15 g naribanega parmezana
- 2 rezini prešane slanine (40-50 g)
- sol po okusu
- poper po okusu
- 1 ščepec muškatnega oreščka
- 1/2 jedilne žlice posušenega peteršilja (ali majhen šopek svežega)
- 2-3 ščepci origana
- maslo za namastitev pekača
Priprava gratinirane nadzemne kolerabe s slanino in sirom
Pečico priklopimo na 170 °C (ventilacijska pečica) in na štedilnik pristavimo posodo z vodo, v kateri bomo na hitro pokuhali nadzemno kolerabo. Kolerabo olupimo, po potrebi operemo in jo narežemo na približno 0,5-1 centimeter široke kolobarje.
Ko voda zavre, jo rahlo solimo in vanjo denemo na kolobarje narezano kolerabo. Pokrijemo in ob zmernem vrenju kuhamo 5 minut. Medtem mocarelo obrišemo s papirnato brisačko in jo narežemo na rezine. Pekač namažemo z maslom (po dnu), pripravimo si še slanino in nariban parmezan.
Po 5 minutah kolerabo odcedimo in ji dodamo peteršilj, muškatni orešček, poper. Soljenje ni potrebno. Premešamo in nato rezine kolerabe razporedimo po pekaču v dve koloni. Tako, da se v vsaki koloni rezine kolerabe med seboj prekrivajo.
Nato čez vsako kolono položimo rezino slanine. Čez slanino položimo rezine mocarele in vse skupaj posujemo še s parmezanom in posujemo še z malo origana.
Pečemo v pečici, ki se je sedaj že ogrela na 170 °C (ventilacijska pečica) in pečemo 20 minut (če želite bolj zapečeno slanino in sir, lahko čas pečenja podaljšate za 5 minut).
Postrežemo kot samostojno jed, poleg katere lahko postrežemo tudi solato.
Naj vam tekne!