Pečeni šparglji s sezamom
Odlični šparglji, pečeni v pečici, preliti s slastno omako in posuti s sezamom so lahko slastna priloga k različnim jedem. Lahko so tudi samostojen obrok, ki naj ga spremlja zvrhana skleda solate.
Pečeni šparglji s sezamom – pripomočki:
- pečica
- pekač
- nož
- deska za rezanje
- papirnate kuhinjske brisače
- kozica
- metlica za stepanje
- jedilna žlica
- čajna žlička
- manjša ponev
Pečeni šparglji s sezamom – sestavine:
(za 2 osebi kot priloga)
- šop špargljev (500 g)
- ščep soli
- ščep popra
- rastlinsko olje
za omako:
- 1 čajna žlička koruznega škroba
- 3 jedilne žlice sezamovega olja
- 3 jedilne žlice riževega kisa (lahko tudi jabolčnega kisa)
- 2,5 jedilni žlici javorjevega sirupa (lahko tudi medu)
- 2,5 jedilni žlici sojine omake
- 1 čajno žličko začimbne mešanice za’atar (lahko tudi sezamova semena)
Pečeni šparglji s sezamom – priprava:
Šparglje temeljito speremo pod tekočo vodo. Osušimo jih s papirnatimi brisačami.
Odstranimo jim spodnji, oleseneli del.
Enakomerno jih razporedimo po pekaču, solimo, popramo in premažemo z oljem. Peči jih damo v predhodno ogreto pečico na 220°C in pečemo 15-20 minut.
Medtem, ko se šparglji pečejo, pripravimo omako. V manjšo kozico odmerimo sezamovo olje, rižev kis, javorjev sirup, sojino omako in koruzni škrob. Vse dobro premešamo z metlico za stepanje.
Na zmernem ognju segrevamo toliko časa, da se omaka zgosti. Med segrevanjem ves čas mešamo. Ko se omaka začne gostiti, jo odstavimo z ognja. Če bi se vam slučajno zgodilo, da je omaka pregosta, jo razredčite z eno ali dvema jedilnima žlicama vode.
Če boste uporabili sezamova semena, jih na hitro prepražite v ponvi brez maščobe. Pečene šparglje razporedimo na krožnik, jih prelijemo z dvema ali tremi žlicami pripravljene omake in posujemo z začimbno mešanico za’atar oz. prepraženimi sezamovi semeni.
Uživajte v okusih!