Riži biži – dušen riž z grahom
Vsi poznamo riži biži, to je dušen riž z grahom. Moja babi ga je velikokrat naredila, ko sem bila majhna. Zraven smo jedli ocvrte bučke ali kakšno ribico. Če je ostal od kosila je zraven dolila še vodo ter dodala jušno kocko in smo ga pojedli kot juho za večerjo.
Pripomočki za riži biži – dušen riž z grahom:
- žlica
- posoda za kuhanje
- skodelica (2dcl)
Sestavine za riži biži – dušen riž z grahom:
(za 2 osebi)
- 1 skodlica basmati riža
- pest graha (jaz sem dala zamrznjenega)
- 2 skodelici vode
- ščepec soli
Kako pripravimo riži biži – dušen riž z grahom:
Naprej riž sperem in stresem v posodo ter ga 1 minuto pražim. Dolijem vodo in posolim.
Kuham na zmanjšanem ognju, da voda prehitro ne prevre. Basmati riž se kuha 11 minut oz. poglejte na embalaži riža koliko časa ga je potrebno kuhati.
Rižu 4 minute pred koncem kuhanja dodam pest zamrznjenega graha. Riži biži – riž z grahom občasno premešam z žlico, da se ne prime na posodo.
Riži biži – riž z grahom z zajemalko položimo na krožnik da nastanejo lepi kupčki. Če nam ostane kaj riža dolijemo vodo ter dodamo začimbe in ga lahko pojemo tudi kot juho za večerjo.
Dober tek!