Riži biži – dušen riž z grahom
Print Friendly, PDF & Email

Vsi poznamo riži biži, to je dušen riž z grahom. Moja babi ga je velikokrat naredila, ko sem bila majhna. Zraven smo jedli ocvrte bučke ali kakšno ribico. Če je ostal od kosila je zraven dolila še vodo ter dodala jušno kocko in smo ga pojedli kot juho za večerjo.

riži biži

Pripomočki za riži biži – dušen riž z grahom:

  • žlica
  • posoda za kuhanje
  • skodelica (2dcl)

Sestavine za riži biži – dušen riž z grahom:

(za 2 osebi)

  • 1 skodlica basmati riža
  • pest graha (jaz sem dala zamrznjenega)
  • 2 skodelici vode
  • ščepec soli

Kako pripravimo riži biži – dušen riž z grahom:

Naprej riž sperem in stresem v posodo ter ga 1 minuto pražim. Dolijem vodo in posolim.

riži biži

Kuham na zmanjšanem ognju, da voda prehitro ne prevre. Basmati riž se kuha 11 minut oz. poglejte na embalaži riža koliko časa ga je potrebno kuhati.

riži biži

Rižu 4 minute pred koncem kuhanja dodam pest zamrznjenega graha. Riži biži – riž z grahom občasno premešam z žlico, da se ne prime na posodo.

riži biži

 

Riži biži – riž z grahom z zajemalko položimo na krožnik da nastanejo lepi kupčki. Če nam ostane kaj riža dolijemo vodo ter dodamo začimbe in ga lahko pojemo tudi  kot juho za večerjo.

riži biži

Dober tek!

Ocena:
Skupaj: 17 Povprečno: 4.2]

spela

Že od malega zelo rada kuham. Veselje do kuhanja in peke mi je predala moja babi, ki je bila učiteljica gospodinjstva. Znala je speči najboljšo torto. Zelo uživam v dobrih in preprostih jedeh. Ker je imel moj sin alergijo na kravje mleko in jajca poizkušam kuhati in peči vse brez tega. S sinom velikokrat pečeva skupaj zato se trudim, da so moji recepti enostavni in zdravi.

Dodaj odgovor