Domači grisini
Print Friendly, PDF & Email

Le kdo ne pozna grisinov, slanih palčk z različnimi posipi. Zakaj si jih za spremembo ne bi pripravili sami doma? Priprava je enostavna, okus pa definitivno prepriča.

domači-grisini

Pripomočki za pripravo domačih grisinov:

  • skodelica
  • večja posoda
  • žlica
  • pekač
  • peki papir
  • manjša posodica
  • čopič

Sestavine za pripravo domačih grisinov:

(za 30 grisinov)

  • 250 g moke
  • 1,5 – 2 dl vode
  • 0,5 kocke kvasa
  • 1 žlička soli
  • 0,5 žličke sladkorja
  • 3 žlice olivnega olja
  • semena(lanena, sezamova, mak, …)

Priprava domačih grisinov:

V skodelico nadrobimo kvas, dodamo sladkor, malo moke ter malo vode in pripravimo kvasni nastavek. Kvasec pustimo vzhajati.

domači-grisini-1

Medtem damo v večjo posodo moko, sol, olivno olje ter vodo. Dodamo še vzhajan kvasec. Vse skupaj dobro pregnetemo. Po potrebi dodajamo vodo ali moko. Pustimo vzhajati približno 30 minut.

domači-grisini-2

Vzhajano testo še enkrat pregnetemo in razdelimo na 30 koščkov. Iz vsakega koščka naredimo dolg svaljek, debeline približno 0,5 cm.  V manjši posodi razžvrkljamo jajce. Grisine premažemo z razžvrkljanim jajcem in po želji posujemo z različnimi semeni. Sama sem tokrat naredila nekaj grisinov brez posipa, nekaj s sezamovimi semeni ter nekaj z lanenimi semeni.

domači-grisini-3

Pustimo vzhajati približno 20 min in spečemo v pečici ogreti na 230 °C. Pečemo približno 15 minut oziroma toliko, da se lepo zapečejo.

domači-grisini-4

Po želji in okusu lahko naredimo tudi grisine z različnimi zelišči, kot na primer baziliko, janež, rožmarin, … Zelišča lahko vmešamo v samo testo.

Pa prijetno grizljanje.

Ocena:
Skupaj: 16 Povprečno: 4]

Dunja

Sem Dunja, ena izmed avtoric receptov na oblizniprste.si. Rada ustvarjam, poleg kuhanja in peke rada tudi šivam in kvačkam. Večino svojega časa pa posvečam svojima sinovoma, s katerima najraje skupaj pripravljamo sladice. Pa dober tek in prijetno sladkanje ;)

Dodaj odgovor